Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak množit voskovku

Od: han odpovědí: 8 změna:
Dobrý den, měla jsem voskovku měla už několik let měla dlouhé šlahouny a dělala bujnou kosticí. Z ničeho nic začaly listy být gumové bez života až zezloutly a opadali zůstal jen dřevinatý střed. Musela jsem vyhodit. Pustí tenhle celý stvol ve vodě kořeny? Jak namnožit? Poradíte proc všechny listy opadali? Z fotky mám ve vodě ale kořeny pořád nikde. Děkuji
Jak množit voskovku
Jak množit voskovku #2

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x

Kdysi dávno jsem na úplně jiném diskusním fóru četla doporučení, že se nemají řízky rostlin dávat do vody do sklenice z čirého skla. Že je mnohem lepší, když se k nim nedostane světlo. Nebo jen málo světla. Že pak lépe pustí kořínky. Sice jsem nad tím kroutila hlavou, ale od té doby, když mám něco cennějšího, dávám to zakořenit do úzké keramické nádoby s tmavou polevou uvnitř. Možná to funguje :).

Jinak bych si ze ztráty voskovky nedělala příliš těžkou hlavu, je to velmi běžná pokojovka. V kancelářích, ordinacích i jinde Vám jistě na požádání dají zdravý kousek na zakořenění. V nejhorším se zde zaregistrujte, soukromě se domluvíme a voskovku Vám odstřihnu a poštou pošlu já.

ben®
bimbam - *palec*. Je fakt, že kořeny světlo nepotřebují.

hodnocení

3x

Voskovka pouští kořeny ve vodě, ale trvá to poměrně dlouho. Jestli zakoření zrovna tahle větvička, si ale netroufám odhadnout.

Voskovka má tuhé listy, proto potřebuje poměrně málo vody. Přelití může být příčinou Vašich potíží. Jednu ze svých voskovek jsem získal při vyklízení bytu, který byl skoro 2 roky zavřený a kytky tam rozhodně nikdo nezaléval. Byla vysušená a ve zbědovaném stavu, ale živá. Rozmotal jsem šlahouny, suché vysříhal, zbytek přesadil. Zalévám většinou jen do misky. Vzpamatovala se a po 1/2 roce poprvé vykvetla. Po pár letech vyrostla do úctyhodných rozměrů.

hodnocení

3x

Téhle hodně dlouho trvá, než do vody pustí kořínky a pak, než zakoření v zemině a pustí kořeny natolik, že je spokojená a dá se do nazdemní části. Celé věky, nebojím se říci, roky. Takže, když už, pak do malého květináče a až pak do většího.

ben®
hodnocení

2x
Dobrý den, ta původní voskovka byla přelitá - potom listy žloutnou a opadávají. "Dospělou" voskovku zalévejte raději méně, množit můžete do vody nebo do substrátu. Voskovka je nenáročná i vděčná kytička, ale silná vůně jejich krásných květů může někomu být až nepříjemná (nehodí se do ložnice). Zdravím!

hodnocení

1x

To je divný *co*

Tahle věc bují jak plevel.

doplněno 27.03.24 10:43:

co naškrabat venku trochu humáče a lodyhu vpálit do něj?

trtr
hodnocení

0x
Zdravím, dejte do vody a pustí kořeny.

host
hodnocení

0x

Pokud je voskovka nebo i jiná kytka ve vodě dlouho, zvláště když na vodu v nádobě (například skleněná váza, sklenice od kompotu, plastová PET láhev od limonády, apod,) začnou se ve vodě dělat různé zelené slizy, řasy, atd, takže je dobré vodu nejen dolévat, ale občas i vyměnit, vylít, vymýt vázu, a znova zalít odstátou vodou, ne hned studenou z kohoutku.

Takhle nám v práci držely kytky na zakořenění ve vodě po celou dobu dovolených, voděnky, voskovka, tchýnin jazyk a pod. Šáchor dokonce trvale v kýblu s vodou. Po dobu dovoelných nejlépe v místnosti s okny na sever, voda se tak rychle také neodpařuje a nevyschne.. Ve vázách na policích nebo na parapetecu oken na jih se udělá zelená řasa a sliz hned nejen ve váze, zná to každý akvarista, že se mu v akváriu dělá zelená řasa.

Na zakořenění úplně stačí PET láhev s odříznutým vrškem, ponechaná pouze dolní válcová část, asi tak dvě třetiny nebo polovina. Zelená nebo bílá.

Když se voda nevyměňuje, může potopená část rostliy docela jednoduše trpět, hnít.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]