Když chcete určit strom v tomto období, tak vyfotit nejen kmen a habitus, ale i větvičku s pupeny. Jejich tvar, postavení hodně napoví.. A taky se podívat, jaké listí či zbytky plodů, jehněd, nažek,... pod ním leží.
liska5
Já si myslím, že to bude javor. Jasan má konce větví o trochu silnější a lehce šavlovitě nahoru. Javory teď kvetou, mají takové žlutozelené střapečky kvítků.
Naši sousedi to samé, vše vykáceli i za plotem a v létě tam mají Saharu, tak vylezou až večer zalít záhonky. My se povalujeme pod merunkou a když se stočí sluníčko, tak pod bezinkou.
@maky Co na to říct, kreténi. Degeni kácí stromy I malé, co neohrožují jejich chaty, domy, ale prostě se osypou, když jednou nebo dvakrát za rok musí(nemusí) hrabat listí. Zlámal bych jim hnáty. Fotky před 10ti lety a teď... To je jak úplně z jinyho místa. Kácí i keře, šípky, co nepřekáží. V těch keřích se vždy schovávali ptáci ve vedrech,krosové
boban, ted jsem to mela na jazyku, že nám tam v keřích jako je šípek, bezinka, špendlíky hlohy bydlí ptactvo, někdy hupne do krmítka i veverka, prostě kus přírody hned za plotem zahrádky.
U nás se před asi pěti lety objevila houba chalara fraxinea, která se šíří vzduchem a není proti ní ochrana. Napadá pouze jasany. Stromům oslabí kořeny a ty pak padají. U nás okolo spadlo takto už pár desítek stromů, ani mladé jasany nejsou ušetřeny...U vás klid?
liska5
Toho jsem si u nás nevšimla. Přitom jasan je běžná náletová dřevina. Začnu je sledovat..
Co vidím, tak jilmy s grafiozou, kaštanům usychají skvrnité listy... Ony se sem nasunou zase jiné dřeviny, ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.