Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Skleník bez souhlasu souseda

Od: somi® odpovědí: 27 změna:

Bydlím v rekreační oblasti. Chceme si na zahradě postavit polykarbonátový skleník 2x6m. Jediné rovné místo mám za chatou. Jinak mám celý pozemek ve svahu. Ptal jsem se sousedů, zdali jim to nevadí. Říkali že ne, jen stavějte. Budeme závodit v úrodě. Škoda, že jsem si souhlas nenechal podepsat. Koupili jsme skleník za 15 000Kč. Chci ho postavit na základnu kousek nad zemí, která bude na 8 sloupcích zabetonovaných v zemi (jako plotové sloupky). Jednoho dne mne soused zavolal, že se skleníkem nesouhlasí. Že by to vypadalo jak v zahradnictví. Můj problém je v tom, že na jedné straně by byl skleník 1m od jeho plotu, na druhé 1/2m. On sám má za plotem obrovský, starý skleník, 1/2 m od plotu, 3m od mé chaty. Můj skleník by stál na konci jeho zahrady, dost daleko od jeho domu. Před týdnem jsem se jich ptal znovu, jestli si to nerozmysleli. Říkali že ne. Na stavebním úřadu mi dali formuláře. Že je ale lepší sehnat si projektanta, který to vše vyřídí za mne, že je to dost náročné. Protože když soused nebude souhlasit při prvním jednání, bude to pokračovat na vyšším místě a může to trvat delší dobu. Ale že mi to vyjde, protože jsme v rekreační oblasti a tam se dávají vyjímky. Tak uvažuji opačně (poradil mi to znalý člověk). Že skleník postavím bez povolení a ať si stěžují sousedé a tím kolečkem si projdou oni. Tu vyjímku pak stejně dostanu. Pokud ne, tak těch 8 sloupků hupcukem lehce vytáhnu. Má s tím někdo zkušenosti? Poraďte.

Skleník bez souhlasu souseda

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Postavil bych to. Soused to řešit nebude, jen vsází na tvou poctivost. Ať si to kolečko řeší on. Správně.

jano123
hodnocení

0x

To je otázka skorej na právnika...

Podľa mňa staviate na svojom pozemku, takže všetko je ok.

Riešite to cez stavebný úrad, ak by našli "zádrhel", budú Vás usmerňovať...

Ak sused povedal "ano" potom "nie", tak niečo to naznačuje, časom dovod zistíte.

Teraz Vám možem iba doporučiť radu pána Švejka: To chce klid !

hodnocení

0x

Tak soused je v pohodě, svůj skleník si postavil zavčasu, že jo. Tak co je mu do ostatních. Jediné, co celou věc může zkomplikovat - a těžko soudit, protože vašeho souseda neznám - že začne dělat naschvály. A ty nemusí mít konce. Já bych se po všech možných peripetiích, co jsem zažil a viděl, také asi přiklonil k tomu, že bych nic nevyřizoval. Ona se poctivost nevyplácí. Nanejvýš tu stavbu za pár let ostraníte, když nebude zbytí.

jude
hodnocení

0x

Postav tam foliak 2,2 m vysoky, na to zadny souhlas nepotrebujes klidne na hranici pozemku. Ja to tak mam a soused tedy ani nic nenamital naopak.

Ale pokud si souseda seznamil s vyskou toho poly skleniku tak ho klidne postav at si poda namitky. Anebo at ti proplati ten sklenik, co sis na zaklade jeho souhlasu koupil. Inu slozita situace, pokud jsi nemel svedka.

Pokud je to vyssi jak 2 metry mene nez 2 metry od pozemku, a je to stavba (pises o zakladu), no tak formalne to souhlasu podleha. Podle nakresu sousedovi zastineni nehrozi nez trochu dopoledne a tedy na nejake stiznosti bych se mu vyprdl, protoze ti ten ustni souhlas dal, zacni tvrdit ze to slysel kamarad (nezavisly ne z rodiny) a ze tedy mas svedka

re4zon
Nesmysl. Vyska nehraje roli. Jestli je to foliak nebo sklenik nehraje roli. Jestli to ma zaklad nehraje roli. Do 2m od hranice je to stavba, pokud to plni ucel stavby, pak potrebuje souhlas. Kdyby tam dal stoh slamy, vykutal ho a parkoval v nem auto, pro urad to bude garaz. Ovsem ja bych to taky postavil a souseda bud ukecal, nebo neresil. On tam ma sklenik taky a vzdalenost 2m platila co pamatuju, takze pokud bude prudit, da si ho pryc i on.
mozna

Mozna ne, treba pergola je prvkem stavebni architektury a nepodleha stavebnimu povoleni a tim i muze byt na hrane pozemku (na rozdil od altanu-pristresku) bez souhlasu viz

mmr.gov.cz/...

A foliak bude na tom mozna podobne, = docasna zahradni pomucka...? Co myslite?

asd1

Má to střechu i stěny = neni to pergola ani přístřešek ale stavba ;)

TAky bych to postavil s tim že souhlasil, a jestli teď nesouhlasí tak nesouhlasim s jeho skleníkem a budu taky trvat na jeho odstranění.

Chvíli bude držkovat a pak se na to vykašle, o skleník přijít se mu chtít nebude ;) A i kdyby tak přesunout to neni problém.

Ani se patky nemusí betonovat, jde to hodit na zemní vruty

mozna

Pergola muze mit take docasnou strechu typu latky, igelitu.

Igelit toliaku imho neni trvalou strechou, proto se domnivam, ze by MMR odpovedelo souhlasne. Sklenikove zastreseni naopak ma trvaly charakter

lilil
hodnocení

0x
A vždyť on má také problém se svým skleníkem, že to také nemá dva metry od plotu, tak by ho také mohl bourat kdybyste to udal na stavební úřad, nebo byste mu snad nějaký souhlas podepsal?

vili
hodnocení

0x
Normálně bych vám radil dodržet zákonný postup, ale v tomto případě vám radím, ať se na něj vykašlete.
Pokud by skutečně došlo k nejhoršímu, tedy k nařízení odstranění stavby, tak byste vlastně nemusel ani vytahovat ty základové patky. Já bych si na některé naopak nechal instalovat konstrukci a zasadil tam popínavé rostliny. Nemusí to být jen ozdobné kytky, nabízí se ostružiny, vinná réva.
Ale ve skutečnosti to dopadne tak, že soused bude chvíli pyskovat, ale stačí mu párkrát připomenout, že on bude mít náklady na odstranění té jeho hrůzy mnohem větší, a bude klid.
Na pivo stejně po tomhle jeho otočení chodit nebudete, tak už je to vlastně jedno.

farm
hodnocení

0x

Soused má připláclý svůj skleník a s vámi by debatoval? Postavte skleník a sousedovi pak nabídněte okurky... Jestliže jde o rekreační chaty, je to opravdu o něčem jiném. sklenik.cz/... Bude co pozorovat, tak to naneste.

soused

Neexistuje nikdy,věta soused je v pohodě.Vždy si musíte zajít na příslušný stavební úřad,ne Oů a tam dostanete jedinou odpověď,pokud chcete na svém pozemku " kopnout " do země.Souhlas se sousedem je vždy součástí žádosti o posouzení.Nikdy nepodceˇnujte písemné vyjádření majitele pozemku.

hodnocení

Dokonce jsem se včera dočetl, že ústní slib má stejnou váhu jako písemný. Je to podle zákoníku. On mi to ústně povolil, jí jsem koupil skleník a příslušenství a on to zrušil. Nechápu proč, co mu to vlezlo do hlavy. Je to ještě jeden problém. Polykarbonát 6mm je stočený do válce. V návodu je psané, že se to musí v určité době rozmotat, jina se to poškodí. Já už to mám v garáži kvůli problému smotané rok. Takže když bude dělat problémy a poškodí se to, nechám si to od něho proplatit.

To má, když takový slib můžete prokázat.

Somi, mistře výborných nápadů, jen drobnost, soused sdělí, že:

"V žádném případě jsme se o tom nebavili, a určitě bych mu to neslíbil. jen si vymýšlí."

Co pak?

hodnocení

Nakonec to řečím tak, že si všechno vyběhám. Geo posudek, ČEZ, plynárny, vodárny, projekt, stavební úřad. Bylo mi na stavebním úřadu řečeno, že povolení dostanu, jenom je třeba vše vyřídit. Pokud soused nebude i tak souhlasit, půjde to dál na radnici a tam už to bude bez něho. Budu mít povolené a klid.

tm
Tak při stavebním řízení souhlas souseda nepotřebujete. Jen bude asi dávat námitky a stavební úřad se s nimi musí vypořádat... mj. posoudit zákonnost stavby, tzn. mj. odstupove vzdálenosti. Pak se soused nebo vy můžete odvolat... nevím, co je myšleno, ze to půjde na radnici a tam to bude bez něho. Ve správním řízení to bez souseda nebude nikdy a mám obavy, ze u soudu taky ne. Nebo to bylo myšleno, že úředník stavebního úřadu zavolá starostovi "hele Venco, běž si toho kokota srovnat"?
w

To je velmi nechytrý postup, ten bych volil pouze za předpokladu, že bych ze souseda dostal písemný nesouhlas :)

Ono ani nelze předem předjímat jak to dopadne, protože mi neznáme stavební projekt vašeho skleníku, ale pokud bude odstup menší než 2 m, a bude to hodnoceno jako stavba, tak to ve výsledku povoleno být nemusí, Takovém případě je lepší to postavit a pak dodatečně papírovat.

Ale to vám prozrazuju know-how těch nejfikanějších lidí jak oni to dělají :))

Ovšem to můžete už těžko udělat, pokud se předtím informujete adresně na SÚ :)

Btw Nic z toho co jste napsal není potřeba běhat, to vyřešíte za 0,5 hod. od stolu - Ten geo posudek myslíte jako studna To by musel být i báňský úřad, anebo kvůli výkopu pro skleník je potřeba geologický posudek? Já to řešil přístupný všechno přes internet, firma za to běhání chtěl 10 000 No já to měl za hodinu a klikami přes internet online

hodnocení

Geo posudkem myslím "GEOSERVICES CZ s.r.o. Hydrogeologický posudek." Musí být. Podle nových předpisů musí být (podle stavebního úřadu) pro stavbu i jednoduchého skleníku i projektod od projektanta.

tm
HG posudek se dělá např. na odběr vody ze studny, vsakovani srážkových vod atd. Na stavbu skleníku ho po vás nikdo chtít nebude, pokud napíšete, že srážkové vody odvedené na svůj pozemek do nádrže a budete je využívat k zalivce... přijde mi, ze v tom máte trochu zmatek - to bude možná ten problém. A jak je psáno o příspěvek výše, stavba méně než 2m od hranice pozemku bez souhlasu souseda rozhodně být povolena nemusí. Pokud tedy skleník bude takového rozsahu, aby byl stavba... pak ale může přijít na porad dne obcanskopravni soud ve věci např. zastínění pozemku souseda. Byt vámi, vrátím se k jednání se sousedem, případně se s ním dohodnout co za to...
w

Přesně tak, dohoda je 99% nejrychlejší nejlevnější, případně ho přitlačit tím že on tehdy chtěl něco, já teď chci něco, případně on bude v budoucnu chtít něco, prostě nějakým způsobem si nedělat schválnosti. Daleko méně vás bude stát, když zaplatíte něco někomu, kdo vyjednávat opravdu umí. Než to platit právníkům a soudům.

Anebo si tam postavit fóliák, no to určitě žádný povolení nepotřebuje ;)

hodnocení

Nemám v tom zmatek. To, co jsem jmenoval mi poslali ze stavebního úřadu emailem. Dokonce musí být vypracovaný i projekt. Je to prý nové. Sousedů jsem se ptal, jestli si to nerozmysleli a řekli že ne. Odpověděli mi "jak to bude vypadat..." Můj skleník by byl 20m od jejich baráku, já mám jejich snad 40 let staré veliké monstrum 3m od mé chaty. Bydlíme v rekreační chatařské oblasti, proto mi bylo sděleno, že vyjímka bude i bez souhlasu souseda. Jen se to potáhne déle.

V emailu stojí:

K této žádosti bude nutno doložit tyto přílohy:

Seznam a adresy osob, jejichž vlastnické nebo jiné věcné právo k sousedním stavbám anebo sousedním pozemkům nebo stavbám na nich může být územním rozhodnutím přímo dotčeno.

Projektová dokumentace podle druhu stavby podle přílohy č. 1 až 5 vyhlášky č. 499/2006 Sb. ve třech vyhotoveních. Její obsah (požadovaný vyhláškou č. 499/2006 Sb.) Vám zasílám v příloze.

Stanoviska vlastníků veřejné dopravní a technické infrastruktury o průběhu jejich sítí v blízkosti stavby), a to:

ČEZ Distribuce (elektřina)

Sm VaK

CETIN (telekomunikační sítě)

GasNet (plynovod

Hydrogeologický průzkum, zaměřený na vsakovací schopnost stavbou dotčeného pozemku, pro vsakování střešních dešťových vod ze stavby skleníku.

Plná moc v případě zastupování žadatele.

Všichni sousedé budou účastníky řízení, budou moci uplatňovat případné námitky a připomínky, nahlížet do podkladů řízení a odvolat se proti vydanému povolení. Odvolání pak řeší krajský úřad MS kraje v Ostravě, který může vydané povolení zrušit.

tm
A z toho posledního odstavce jste usoudil, že to půjde na radnici nebo jak jste to psal. Jak je vidět, stavební úřad tuší problém, takže na skleník budete předkládat doklady jako na rodinný dům nebo halu. Jinak by nikdo po vás hg posudek na skleník fakt nechtěl... stejně tak ty sítě... a pokud to půjde na společné povolení, pripravte se jeste na soulad s uzemnim planem. Ale od cervence se pojede podle noveho stavebniho zákona. je to celé komické

hodnocení

Je to všechno pakárna. Co po mně chtěli jsem si vyřídil, něco přes internet, něco na pobočce a tak uvidím. Takové šachy bych nečekal.

tm
A co se týče "nově je třeba". To jsou jen kecy, abyste si o urednikovi nemyslel, že je úplnej kokot, když ke skleníku chce doklady, jak na halu. Doklady jsou roky stejné, naopak se věcí dokládá stále méně. Bohužel vyhláška 499 nikdy nerozlisovala, jestli se staví psi bouda nebo nakupak. Od července toho bude potřeba ještě méně. Bohužel úředník opravnene očekává problém, takže logicky chce po vás maximum, aby to mělo větší šanci na úspěch... je to správný přístup. Je zajímavé, že podle podle vyhlášky 499 musí PD obsahovat vyjádření hydrogeologa, přitom v rámci řízení podle vodního zákona může vodopravni úřad rozhodnout, kdy hg ano/ne. Tak hodně zdaru.
hodnocení

Zarazil jsem se na hydrogeologickým posudku. Cena okolo 20 000Kč. Měli by dělat 5m vrty kvůli vsákavosti podloží a rozbor okolních studen a vrtů. Oni jsou snad padlí na hlavu. Kam asi ta voda poteče, když skleník nepostavím? To je ta byrokracie.

km

pokud tam nějaký chce dělat vrty kvuli skleníku, najděte si jiného, který to vyřeší od stolu za přijatelnou cenu

kam se to řítíme, achjo...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]