Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výsev rajčat

Od: jirik50® odpovědí: 11 změna:

tak jsem vysel rajčata do truhlíku, rajče tyčkové jahodové pro mlsné jazýčky mě překvapilo, 7 semen za 87 korun, SEMO, ještě že jsem u toho seděl

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

1x
Dobrý den, není nad to semínka dobře koupit, dobře se o rostlinky postarat a těšit se na sladkou úrodu, kterou pořídíte za 87,- Kč, což se Vám bohatě vrátí a ještě budete mít radost. Tak, ať hodně plodí. Zdravím!
doplněno 21.03.24 11:42: jirik50 - za kolik Kč se u Vás v obchodě prodává 1kg rajčat z dovozu, které jsou bledé a bez chuti? Vy budete mít (když příroda či Bůh dá) za levno několik kg a ještě domácích/chutnějších plodů.
doplněno 24.03.24 10:26: jirik50 - uvědomte si, že když budete rostlinkám věnovat půl roku značnou péči a čas od semínka až po sklizeň, jestli má význam škudlit hned na začátku, množit si doma amatérsky opakovaně vlastní semínka a potom buď úrodu nemít nebo malou či poškozené plody. Kvalitní originální osivo (a každý rok nové) je základ a ono se to vrátí i finančně na úrodě.
hodnocení

díky za reakci, nedá mi to tak ke kvalitě osiva se mohu vyjádřit pouze tak, že mám loňskou zkušenost s okurky (nakladačky), nasadil jsem dva sáčky, dávám semena po dvou a měl jsem asi 16 hnízd. Vyrostly mi 4, ztrácím důvěru ke všemu novému

ben®
jirik50 - jasně, je to Vaše věc a zkušenosti. Jako začínající zahrádkář/škudlil jsem také sbíral semínka z plodů, sušil je, skladoval apod. Až časem jsem přišel na to, že se to nevyplatí a když už tomu člověk věnuje péči a čas, tak musí mít kvalitní semínka nebo sazeničky. Fakt je, že velkou roli hraje počasí, choroby a např. sucho.

panbacu
hodnocení

1x

Já semena rajčat nekupuju, seménka z plodu si skovám, a zasadím je do kelímků od jogurtů, pak až povyrostou tak sadím do zeme.

Máte to koupené za draho tady za 39 kč

blahovaeva
hodnocení

0x

mám návod jak získat semena rajčat. Už mi rostou a jsou zadarmo:

Rajčata na získání osiva sklízejte ideálně v plné zralosti, pokud možno první zrajíécí plody. Po otrhání je jestě několik dní ponechejte dojít na teplém místě, kde změknou a zvláční. Potom vyjměte semínka jen se šťávou. Nepřidávejte vodu, mají dostatek vlastní vlastní šťávy. Ve skleničce nechejte šťávu se semeny na teplém místě kvasit do druhého dne. Potom obsah vyklepejte na sítko a proudem vody proplachujte. Potom vložte semena do vody. Ta kvalitní, vyvinutá a těžká rychle klesnou ke dnu, naopak nečistoty, nevyvinutá semena zůstanou při hladině. Nakonec semen roprostřete na papír a nechte usušit.

Kvašení může probíhat i déle, např. až 3 dny, ale pak stoupá nebezpečí, že semena začnou klíčit.

ttt

ale chybi upozorneni, ze rajcata nesmi byt F1

id
To je zbytečný lidičky upozorňovat, že F1 nelze doma množit. Vlastně jde. Pokud se spokojí s nechutnými, deformovanými, nemocnými plody. Dále nikdy nedosáhnou takový výnos jako z originálních semen. Když jim to stačí, tak proč ne. Hlavně, že ušetří 40,- Kč.
Lidi, nastudujte si co znamená u semen F1.

riva
hodnocení

0x

Když koupíte chutná rajčata, nechte si semínka. Nevyrostou vám úplně stejná (protože ta jsou obvykle hybrid), ale zajisté budou podobná a chutná. Obdobně to jde s paprikami. A pak si už nechávejte semínka z vlastní úrody.

hodnocení

už jsem si vaše rady poznačil, letos to tak udělám protože příští rok to bude zase o deset korun dražší, díky za rady

111®
hodnocení

0x
Na rajcata je nyni uz čas. Vezmete pár srmrn a dejte fo sklenice s vodou
Ta co po cca 10 minutách klesnou ke dnu vykluci. Ta co zistanou na hladine ne takze vyhodit. Můžete jr dat primo do substratu a na teplo kolem 28st.C, nejlepe mezi 2 krabice od masa. Takovy mini parnik. Samozrejme zalít.

hodnocení

0x

Já jsem vysel minulý víkend, seju rajčata do osmi semenáčkových plat 6x4 hnízda, takže téměř 200 kusů v patnácti druzích. Mám odběratele v širokém příbuzenstvu a zbytek nabídnu sousedům. Dnes, tedy po týdnu jsou už vesměs venku a nastává pravidelné obracení, aby sazeničky nerostly křivě na jednu stranu (a to pěstuju pod stropním oknem, takže je to lepší, než jen na okenním parapetu). - Ta cena, kterou udáváte, mě už roky nechává chladným, protože si vše pěstuju z vlastních sbíraných semen. Pokud tedy budu chtít rajče tyčkové jahodové pro mlsné jazýčky či jakékoliv jiné, které mi (zralé) někde zachutná, vyberu z něj semínka, nechám je den odmočit, pak je propláchnu v sítku a nechám uschnout... a schovám na příští březen k setí.

Přeju pěknou úrodu!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]