Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyjetý olej - znehodnocená půda?

Od: jura odpovědí: 10 změna:
Dobrý den, koupil jsem chatku a na jejím pozemku stála plechová bouda na nářadí. Byla položena na dřevěných deskách, které byly dle majitele natřeny vyjetým olejem *zed* a místy byly ještě černé.
Takto to tam stálo údajně 12 let.
Boudu jsem prodal a desky odvezl na sběrný dvůr, hrozně smrděly.
Zajímá mě, zdali bude nutné vyměnit hlínu do hloubky, popřípadě i okolo. Chtěl bych si tam udělat políčko na zeleninu a keře, ale bojím se znečištěné půdy.
Jak hluboko budu muset hlínu likvidovat?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

4x
Chatari maj bezne kolem zahonku pražce, to je větší svinstvo než vyjetej olej..
Ale zahonek bych přímo.na tom nedělal, sebral bych aspoň 20 cm vrstvu a dal novou hlínu..

host
hodnocení

2x

Zkuste jen tak orientačně dát zeminu z míst kde chcete mít záhonek do kbelíku a zalejte ji vodou (asi tak odhadem 1/3 až 1/2 kbelíku zeminy a dolít vodou. Zamíchejte a čekejte, až se kal usadí a sledujte, jestli na vodě budou duhové fleky jako od oleje na silnici. To je alespoň orientačně.

Pokud u chatky máte studnu, zkuste to i s vodou ze studny, jestli na ní nejsou mastná kola a při osvětlení sluníčkem duhové skvrny.. Případně si nechte udělat rozbor vody ve studni, zda je pitná (nebo na vaření) nebo vhodná na mytí a zalévání, nebo vůbec ne.

Olej z nějakých dřevěných napuštěných desek, že by se dostal do studny? To je krajně nepravděpodobné.

liska5
hodnocení

2x

Okrasné rostliny tam porostou, ale se zeleninou bych měla problém. Jedině část kontaminované půdy na povrchu odebrat, doplnit půdou z míst, kde je s jistotou čistá a ještě na tom postavit vyvýšený záhon s čistou zeminou. Pak jo.

riva
hodnocení

0x

No když se bojíte, tak hlínu jako nebezpečný odpad odvezte. Vyjetým olejem se desky a třeba i ploty napouštěly celkem běžně, i dnes se dřevěné konstrukce napouštějí vším možným, aby vydržely.

Představte si, že se do benzínu přidávalo olovo, které šlo s výfukovými plyny ven a kolem silnic rostly ovocné stromy, ze kterých si lidé trhali úrodu. Někde si takový strom na otrhání od správy silnic mohli i koupit.

hodnocení

0x

Vyjetý olej není nijak zvlášť jedovatá látka, navíc v půdě se časem na povětrnosti zoxiduje a odbourá. Pokud ho tam tedy není mnoho, což z nějakých napuštěných desek je nepravděpodobné. Nedělal bych tedy z toho drama, ale pokud máte obavu, tak samozřejmě můžete cca 10cm odebrat a nahradit jinou hlínou (hlouběji se s největší pravděpodobností olej nedostal).

hodnocení

0x

S veľkou pravdepodobnosťou ten olej bol minerálny a ten sa v pôde rozloží časom. Určite sa vám nič nestane,ak tam si niečo zasadíte.

aaa
hodnocení

0x

Vše se dnes jen dramatizuje, stejně je to okolo azbestu. Jak je jedovatej a není to pravda. Přestaň být vystrašenej králík a nehroť to stále. Chce to používat to, co máš v hlavě a ne v kalhotách. Klídek. *dril*

Azbest není jedovatý, to snad nikdo netvrdí, pouze je nebezpečný při vdechování azbestového prachu, protože plíce se azbestových vláken nedokážou účinně zbavovat. Čili azbest nepodceňovat, jedná se o nebezpečnou látku, ale pouze pokud vdechujeme prach vzniklý rozpadem azbestu, např. při jeho drcení či opracování.

aaa

Orione , to já netvrdím, že je jedovatej. To tvrdí lidi v diskusích na netu. Nedají si to vyvrátit. Stačí zase jinejm, že se na něj kouknou a už se otráví. Dělal jsem s nim v mládí a nic mi není. I jsem ho i brousil. Já jsem v klidu. Ale lidem se to nedá vysvětlit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]