Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Chtěla bych zasadit jabloňky,existují staré odrůdy

Od: amber odpovědí: 9 změna:

Včera jsem koupila poslední stromek v Tescu na výsadbu odrůda Šampion,ale chci ještě na opylování nějaké tradiční odrůdy,napadá mi Jadrníčka a další žádné z těch,co vidím v supermarketech.Žádné roubování nepříchází do ůvahy,jak to dělával tatínek,takže dotaz dají se koupit?

Chtěla bych zasadit jabloňky,existují staré odrůdy

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

3x
Dobrý den, určitě dají, ale musíte do zahradnictví a nikoliv do supermarketu (např. viz odkaz a tam pohledat). Zdravím!
zahradnictvi-spomysl.cz/...
doplněno 04.03.24 11:44: Nemáte zač. Je dobře, že chcete pokračovat v tradičních odrůdách (např. Ontario, Reneta, Matčino, Sparťan nebo Jonatán), tak snad je časem najdete.
ambra
hodnocení

Rozumím,jen mě to zlákalo,šampión míval i otec,proto jsem neodolala,díky

bekycek*
hodnocení

3x

Dobrý den, ze Zahradnictví Spomyšl máme Panenské. Moc jsem tuto odrůdu chtěla, je to vzpomínka na mého dědečka, měl ji u domečku. Zahradnictví jsme navštívili, ale tuto odrůdu měli vyprodanou, ale objednali ji a poslali zprávu když došla. Už ji máme 7 let, plodí zatím jen pár jablíček, ale jsme spokojeni.

amber
hodnocení

Koukněte se na na jejich stránky,jaký má mít panenské jablíčko nejvhodnější opylovače.Takže k tomu šampiónu jsem si objednala ze 3 tipů jednu odnož opylovače.Sama panenská jabloňka tudíž asi nemá vhodného opylovače a v blízkosti.a málo rodí.

hodnocení

3x

Tak zrovna Spomyšl nebo Tesko je zhruba jedno. Nejsou to pěstitelé, ale překupníci. Zkusil bych nějaké školky. Např. stareodrudy.org/...

ovocnaskolka.cz/...

amber
hodnocení

Možná lepší překupníci s webovou stránkou,krásně si to pročtu,vzpomínkově,co nasadil do zahrady a co nabízejí.Na farmářském trhu jsem se napálila,stromek uschnul,a v místní školce byl nával a názvy mi nic neříkaly,takže díky za online nákup

hodnocení

2x

O zachování původních odrůd ovocných stromů s profi školkařem
culinabotanica.cz/...
Na pomoc jsem si přizvala Radima Peška, zakladatele platformy Staré odrůdy a jednoho z nejzapálenějších šiřitelů a pěstitelů původních odrůd na našem území. A tak se tedy ptám, pěkně popořadě.
Pak jsem si chtěl vysadit odrůdu jabloně Jadernička moravská, mou oblíbenou z dětství. Jenže se vůbec nedala v zahradnictvích koupit. Tak jsem si jaderničku, stejně jako mišpuli, musel rozmnožit sám.

Ovocná školka "Staré odrůdy"Bojkovice
stareodrudy.org/...

Ovocná školka Střílky (jadernička moravská)
kubacek.cz/...

Ovocná školka Tábor (jadernička moravská)
tradicniodrudy.cz/...

amber
hodnocení

jj díky,správně Jadernička moravská a Průsvitné letní už mám objednáno a James Grieve opylovač

Jaderničce trvá déle než začne rodit,asi po 5-ti letech,a rodí,mi v trsech.Nevím jestli je to podnoží,ale jelikož mám dvě,tak jednu přeroubuji.Vynikající zkušenost s Matčiným,Rubínem a Karmínou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]