Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Staleplodící maliny - jak a kdy stříhat?

Od: rotorod® odpovědí: 14 změna:

Dobry den

mam staleplodici červene maliny. Podle vas kdy nejlepe střihat (po sklizni v listopadu, teď, ...) a jak (u země, metr vysoko, ...). Děkuji za rady

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

0x

po odplození a nyní zasrřihnout omrzlé a vystříhat staré dřevnaté to se většinou ulomí u zemně. Stříhám cca 0,8-1m

hodnocení

- jak teď poznam omrzlou lodyhu? Barvou?

- loni na podzim jsem ješte v listopadu měl maliny, některe vubec neopadly, takze jsem ustřihl i s malinama, to asi nevadi? A nevadi když ustřihnu na podzim cca 1m a přijdou mrazy do tydne? Nepomrzne to?

- co kdybych na podzim ostřihal cca 10cm od země? Špatně? Je to jedno = nevadi? Nebo to zmrzne?

děkuji

Uschlá lodyha je světlá, taková šedavá, zdravá je hnědá. Pokud si nejste jistý, opatrně zakroutit. Ta suchá se většinou vylomí sama. Stříhat teď, na výšku asi půl metru. Neodstřihávat zbytečně zdravé pupeny. Před zimou nestříhat, ostříhané lodyhy jsou zranitelnější, spíš mají tendenci zmrznout. Jaga.

hodnocení

babajago, vy nechavate maliny celou zimu tak? Mě to vyrostlo do vyšky 2m. To mam nechavat tak a vše vždy střihavat až časně z jara?

Maliny mám v koutě zahrady, ve dvou stran drátěný plot. Nechávám je přes zimu neostříhané. Není to nijak hezké, ale není tam odnikud vidět. Až před pár dny jsem je teď probrala. Jednou /před lety/ jsem je ostříhala už na podzim a hodně z nich mi přes zimu nepřečkalo. Člověk se učí celý život. Jaga.

111®
hodnocení

0x
U stakeplidocich to striham také s malinami. Mne ceka ještě pruklest az narasi pupeny. Co bude plany pukde na střih i země. Nebo nad pislednim pupenem. Omrzly byva tak 10az 15cm.
hodnocení

Kdy to střihate? Teď nebo na podzim?

hodnocení

0x

Já mám malin poměrně hodně a tak je stříhám na podzim i na jaře. Navíc je skrmuju králíkům, tak je beru postupně. Na podzim ty, co půjdou určitě pryč a na jaře tak, aby vyhovovala výška a hustota. Ale pruty nechávám vyšší, tak 1,5 m.

111®
hodnocení

0x

tak jsem dnes probíral opět maliny a všechny šedé šly ven. Po zastřižení nemajé na sobě zelený kroužek /asi lýko/ a dřevo je suché. Tak jsem prohlédl jestli někde nemá živý pupen nabo na odnočce a pokud ne tak střih u zemně, nebo přímo ulomení u zemně..

hodnocení

Rozumim, a pokud jsem zastřihl na podzim... zastřihnou ještě i teď? Jen abych se přesvědčil o tom zelenem kroužku?

111®
Samozřejmě tim nicemu neublizite a zkistite co je mrtvé, stačí 1 až 2cm.

vili
hodnocení

0x
Staleplodící mají plody na letošním výhonu pouze nahoře, tedy v horní části a napřesrok na té spodní. Takže stříhám na podzim ty horní části letošních a to, co zbylo a bude rodit příští sezonu, ten kompletně odplozený dřevnatý šlahoun, ustřihnu další rok.

hodnocení

0x

Strihám to na jar, tie,čo vyrástli minulý rok pristrihnem a tie čo pre dvoma rokmi sú už suché,tak popri zemi. Čiže na jar mám po prerezaní len minuloročné skrátené výhonky. a sem tam narašené malé,ak je skoro teplé tohoročné.

hodnocení

To si nejak iznačujetw ktere jsou ročni a ktere 2 a vicelete šlahouny? Ja to teda nepoznam

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]