Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Talovín x tavolín

Od: liska5 odpovědí: 7 změna:

Aneb, jak mne popletla literatura a já to tu psala špatně, za což se omlouvám. Správně je tedy talovín, i když ve velkém Farebném atlase rastlín /Randuška, Šomšák/ je právě kvetoucí posel jara uveden slovensky i česky s -v- na třetí pozici...

Dotaz to tedy není, ale ukázka, že hned nemáme věřit všemu.*zmateny*

Talovín x tavolín

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
26.02.24 17:50
hodnocení

Talovín x tavolín #2

@liska5 Lištičko, tavolín u nás ani neexistuje. Jedna rostlina se jmenuje tavolník. Ale upřímně věřím, že to víte. I pro mě je to taková pomůcka - tavolník a to druhé :-D co je žluté - talovín.

cs.wikipedia.org/...

liska5
hodnocení

Jak vidíte, v knize existuje. Já v tom už mám ale jasno. Ta květinka je talovín. V práci stříhám tavoly, velké vínolisté keře, i nízké tavolníky v živém plotě. Jen tady jsem se nechala před časem strhnout a použila jsem to, co je v té knize...Tak jsem si řekla, že jiným to pro jistotu objasním a zároveň se omluvím.

jiofa

Latinské názvy jsou určující pokud je nějaká pochybnost.

liska5
hodnocení

Oba mají latinský název téměř stejný: Eranthis hiemalis /v knize/ nebo hyemalis /na netu/. Tak jim budu říkat Eranthisy. Zní to lépe a tak se neseknu.:-D

mate59
hodnocení

0x

Holt jsou to 2 jazyky.Oba výrazy správně.U nás jsou už na něm včelky.

farm
hodnocení

0x

Zato u nás existuje tavola kalinolistá, za chvilku pokvete. Je to takový metrový keřík se světlými lístky. cs.wikipedia.org/...

V kombinaci s tmavo-červenolistou sakurou kvetoucí poté růžově vyrábí pěkný plot mé zahrádky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]