Zdravím, pokud se to děje po přesazení, je možné, že utrpěl "šok". Dopřejte mu dostatek světla, adekvátní zálivku, rosení a čas. Jednou mi darovala jedna paní fíkus. Měla ho u topení a byl v bídném stavu. Po přesazení mi skoro celý opadal. I tak jsem mu ale dopřával péči a nakonec bujně obrazil. To bílé nejsou škůdci, mám je na všech svých benjaminech. Rostlinu ale i tak důkladně prohlédněte. Jestli tam třeba nejsou třásněnky (takové chodící černé tyčinky) . Pokud tam máte škůdce, doporučím Vám postřik Careo. Mám s ním letité zkušenosti, ředí se velmi jednoduše a snadno se používá.
Rostlinu se nedoporučuje přesazovat, zejména pak starší exemplář. Jakákoliv změna by mohla vést k postupnému úhynu. Vhodnější variantou je odstranění pouze svrchní zeminy a dosypání zeminy čerstvé.
Možná by pomohly tyčinky Substral, které se zapichují podle návodu do květináče Jsou to insekticidní hnojivé tyčinky, poskytující okrasným balkonovým nebo pokojovýcm rostliám nejen hnojivo, ale i i jak píší a návodu asi tříměsíčné ochranu před mšicemi, molicemi, štítenami, třásněnkami, a červci (puklicemi).
Jistě se přihlásí nějaký rádce, který se škůdci má své zkušenosti.
Děkuji za odpovědi. Přesadit se musel, neměl už žádné místo v květináči a pramálo hlíny. Jinak měl asi moc vody, takže teď ho zkusím chvíly nezalévat. Snad to pomůže. Může to být i tím šokem z přesazení. Stojí u světla, ne přímé slunce, v pokojové teplotě. Snad se vzpamatuje
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.