Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Konstrukce pro popínavé rostliny

Od: tm odpovědí: 23 změna:

Potřeboval bych sehnat kovovou konstrukci pro pnoucí růži a vistárii. U té vistárie podotýkám, že se jedná zatím o mladou rostlinu a nemám v plánu, aby se krovíjak rozrostla - prostě ji budu držet na konstrukci.Moje představa je nějaká konstrukce podle přiloženého odkazu, nadzemní výška alespoň 2,2 m. Průměr dolní části max 60 cm, horní části průměr max 120 cm. Konstrukcí je mraky, ale většinou to jsou nějaké slabé poplastované trubičky. Rád bych tedy něco bytelnějšího - z plného roxoru atd. Než se uchýlím k nějaké domo výrobě, nemáte nějaký tip, kde něco kvalitního sehnat (řemeslníka beru zatím až jako krajní variantu vzhledem k tomu, kolik by to stálo). Podotýkám, že nevlastním svářečku.

fruugo.cz/...

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mate59
hodnocení

3x

Použil bych Kari síť a něco stočil.Rychlé,bytelné a levné řešení.

tm
To mě už napadlo, ale jak ji stočím, aby to nemělo na půdorysu tvar dešťové kapky. Jasně, ohnout jde, ale co v místě spoje...
mate59

Stočit např. na sudu, nějakém válci,rouře...Nebo ohýbat a sklepávat do kulata,aby nebyla slza.Spojit drátem.Záleží jak jste zručný.

hodnocení

2x
Do země silnostěnnou vodovodní trubku průměr 15cm, navrtat do ní dírky, z drátu udělat různé háčky a konstrukcí.
Cena pár korun.
tm
hodnocení

Toto má roxor 8 mm, ale pořád mi to přijde tak nějak málo... I kdybych to zabetonoval do země. Když vidím, jak se silnější roxory prohýbají, pokud nejsou podloženy, nějak nevěřím tomu, že 4x8 mm udrží pnoucí růži, která bude nacucaná po dešti vodou.

hodnocení

1x

Podobný trubičkový nesmysl se mi zhroutil pod vytrvalým hrachorem. Váhu vistárie to neunese ani omylem. Svařte konstrukci z pořádného železa.

liska5
hodnocení

0x

Na vistarii ideálně zabetonované kovové trubky nebo bytelnou dřevěnou konstrukci. Případně kombinovat ve tvaru pergoly. Jak se rozjede, tak máte na pegole těžkou hustou spleť lián. A bacha, je celá jedovatá. Velmi silný jed mají hlavně semena.

Růže nám po pěti letech od vysazení zvedly koupenou kovovou žebříčkovou konstrukci - oblouk o výši 2.20m s těma nohama o šíři 60cm. Dole jsme ji zajistili háky do země, přesto se po 7 letech vahou nakonec naklání a pořád mám co stříhat. Pokusím se najít fota..

tm

Já mám kolem té vistarie a růže zatím ty zelené pogumované trubky (průměr 2 cm) - vylil jsem je betonem a kovovou vyztuhou. Jenže to nebylo zabetonované, takže po každé zimě se to naklání. Chci to nahradit něčím vzhlednějším a hlavně bytelnějším. Vistarie je stará asi 3 roky. Už jsem přemýšlel, že ji vykopu a přesadím ke šňůrám na prádlo, které se nepoužívají... buď se ujme nebo ne. Místo ní bych dal další pnoucí růži. Je to v takovém 60 cm úzkém pruhu kolem schodů. Je to 550 m, takže květů se u té vistarie asi stejně nedočkám - roste, ale zatím nekvetla. Trubač zmrznul po druhém roce a musel jsem ho vyhodit.

tm

Nebo jestli by vás napadla jiná okrasná dřevina nebo keř místo té vistarie. Situace je taková, že je schodiště k domu, pak 60 cm pruh podél schodiště, pak taras vysoký cca 1 m a díra. Líbilo by se mi do toho 60 cm pásu dát nějakou rostlinu, která by dorostla třeba 2 - 3 m výšky a měla by nějaké převislé větve podél kmene dolů, s tím, že na jednu stranu by mohly viset z toho tarasu a zakrýt ho. Parádní by byl třeba nějaký úzký převislý červený buk... nevím no, třeba vás něco napadne. jehličnan je, jelikož jsou tam vysázené květiny.

liska5

Hortenzie pnoucí, třeba. Taky je to divoch, ale Vistárie, je těžší.

tm
Hortenzii mám u stěny. Ta se ale na nějakou konstrukci asi nechytne

tm
hodnocení

0x

Skoro ideální by bylo něco takového. Sice ty průměry by mohly být větší... jenže mám obavy, že to bude slabounká trubka, co dlouho nevydrží.

allegro.cz/...

tm

Nebo zde: allegro.cz/...

Případně toto: vselektro.eu/...

tm
hodnocení

Nemáte někdo pro srovnání zkušenosti s těmi kupovanými konstrukcemi? Prostě nevěřím tomu, že ty skládačky za tisícovku (i méně) vydrží vzrostlou růži po dešti. Děkuji.

pckop1

Nevydrží nic, jak už jsem psal. Rozlámal ji hrachor.

111®
hodnocení

0x

Jackel 15x15 nebo 20x20 nahoře vyvařit do x hranu vše podle představ nahoře ještě nějaké výstupky na špagáty nebo lanka...a pak uchytit do zemně...

ben®
hodnocení

0x
Dobrý den, svářečku nemáte, tak radit svařování nemá smysl. Kupte KG trubku vhodného průměru a délky (nebo více krátkých, které do sebe sesadíte), zabetonujte pevně a rovně do země, z boku vyvrtejte po celé délce sestavy těsné otvory, do kterých vrazíte pruty ze stavebního železa potřebné délky (mohou být i "cikcak") a závěrem zalijte ze shora celou trubkovou dutinu řídkým betonem + nahoru KG víčko - přežije to léta bez údržby. Zdravím!

liska5
hodnocení

0x

A což plaménky - clematisy? Přikládám slíbené foto, co umí pnoucí růže s obloukem pro ně určeným.

Konstrukce pro popínavé rostliny
liska5

Ta zadní patka se vznáší nad zemí a spoj nahoře /takový pant/ růže vytlačila nahoru.

Konstrukce pro popínavé rostliny #2

liska5
15.02.24 22:12
Konstrukce pro popínavé rostliny #3
tm

Ta konstrukce vypadá poměrně bytelně oproti těm 8 mm dutým trubičkám

farm
hodnocení

0x

Máme vistárii nad domovní dřevěnou brankou. Byla zelená skoro doteď. V botanické visí ze stropu besídky: praha.eu/...

Ale vždy pnout po dřevě.

liska5

Kamarádce se vistarie pustila do dřevěného plaňkového plotu a úplně ho prorostla a zavalila. Trubač se chová podobně. To bývá otep propletenců přes plot.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]