Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fialka nekvete

Od: anlii* odpovědí: 12 změna:

Na konci minulého leta som nechala zakoreniť list fialky, na začiatku zimy ho zasadila. Jej súčasný vzhľad vidíte na priloženej fotke. Listy vyzerajú zdravo, dosť rýchlo rastli nové a nové do tej ružice, ale asi mesiac sa už nič nedeje. Tešila som sa, že v lete budem mať kvitnúcu fialku a nič :( Čo s tým?

Polievam odstátou vodou do misky, občas prihnojím bežnými hnojivami a kvetináč je tak 1,5 od východného okna. Čo robím zle?

Fialka nekvete

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Fialka vypadá zdravě, myslím, že nestrádá. Tak malá potřebuje sice zalít do misky, ale pozor na přemokření. Já si odsazuji fialky také a někdy mi trvá víc jak rok než vykvete. Potom kvetou jak o závod a mám je na parapetu na západním okně. Když je tam více lístků - když je to v květináči moc husté, listy odštipuji - tak od "oka". Zkuste tedy napřed - dát přímo k oknu na parapet.

anlii*
hodnocení

Zalievam do misky, dá sa aj v takom prípade premokryť? Niekde som čítala, že hodinu sa nechá v miske s vodou, potom sa vyberie, tak to v poslednom čase skúšam aj takto stopovať, ale minule sa mi zdala fakt nejaká mokrá.

hodnocení

0x

No, myslím, že se o ni staráte dobře a tak bych usuzoval na nedostatek živin (v čem je vlastně zasazena?) nebo je v zemině vápník - ten tyto rostliny rády nemají... Asi tak po půlhodině po zalití vylévejte z misky zbylou vodu! Zalévejte vodou teplou či o málo teplejší než je prostředí, kde se nachází. Uvidíte, že se rozjede... *palec*

anlii*
hodnocení

Ďakujem za odpoveď.

No zasadená je v substráte, ktorý mi predali v kvetinárstve, proste v takom pre pokojové rastliny. Ako poznám, že je moc vápenatý? Ak by som ju presadila, tak do čoho? Nesposobí presadenie oddialenie kvitnutia? (Kým sa znova zadataptuje na nové prostredie...)

Aké myslíte, že živiny jej chýbaju? Resp. čím hnojiť?

S tou teplou vodou to skúsim, ja som ju zalievala s vodou izbovej teploty.

lidka*

zuzibercinystranky.wbs.cz/... Na stránkách této dámy najdete snad úplně všechno o fialkách. To je neuvěřitelné, kolik druhů existuje. Tak ať se Vám daří ji rozkvést! *placni*

K hnojení lze použít buď speciální hnojivo pro tyto rostliny nebo Kristalon na pokojové květiny. Pokud přesadit, je dobré do ne moc velké nádoby s kompostem smíchaným s rašelinou. Co chybí? Nejspíš draslík... Pokud se nebude mít k nějakému pokroku, budete ji muset přesadit tedy později, trochu ji to možná zasekne, ale určitzě se rozjede. Ale počkejte s tím na reakci na hnojivo... třeba to půjde bez nutnosti zásahu. Stránka od @lidka je docela zajímavá...

limetka*
hodnocení

0x

Myslím, že je od toho okna dost daleko, mám fialky také na východních oknech přímo na parapetech a daří se jim skvěle a kvetou. Jinak ta vaše fialka vypadá, že se má u vás dobře a je zdravá *slunce*

mil®

Taky mám fialky na parapetu a kvetou jak vo život.

manca*
hodnocení

0x

Uplně vyměnit květináč.ten na fotce je špatný.

Čím menší květináč, tím lépe

jestli má fialka cca. 4-8 listů,dávám opravdu malinký.

Musí nejprve dát všechno do zakořenění a pak kvete.

Při tak málo mlistech počítejte až tak za rok.

Manca

limetka*

Nee ten květináč je úplně OK, není moc velký, tak akorát.*pivo*

anlii*
hodnocení

Vymenit kvetináč lebo je veľký, alebo je z nevhodného materiálu? Lebo fakt neviem, či menší od tohto vobec predávajú.

limetka*
hodnocení

0x

Zalévejte do misky, až fialka vodu z předchozí zálivky vypije a miska je úplně suchá - a určitě ne plnou misku - raději jen trochu *slunce*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]