Zdravím, asi to bude lepší hodit to na odbornější fórum, ale dám to i sem, třeba budu mít štěstí. Protože nám teď švestky moc nerodí, sbíral jsem z nouze mirabelky a špendlíky. Vždy jen zralé, které samy spadly, beru jen pěkné, plnou bečku posekám vrtačkou na kaši (pecky neprasknou), cukernatost je kolem 16 (optickým cukroměrem). Letos bylo dlouhé teplé léto, kvas kvasil (ve stodole, od země izolován) bouřlivě cca 14 dní (50l bečky, kvasné zátky), pak zpomalil a další týdny už bublal velmi zvolna. Bohužel kvašení končí při cukernatosti cca 11, přestože ještě bylo teplo. Zkusil jsem i přidat na začátku cukr, nebo použít turbokvasnice, ale vždy to dopadá stejně, zatímco švestky dokvasí do cukernatosti cca 3..4, se špendlíky se pod 10 nedostanu. Jako ano, podle tabulek mají mít špendlíky menší výtěžnost, než švestky, ale přesto, v čem je problém, dá se prokvašení zlepšit? Dříve jsem ovoce nedrtil, ale výsledek byl stejný. Z nějakých 150 l kvasu mám jen cca 4,5 l 80% destilátu. Sice dobrý, s pěknou o ovocnou chutí, ale i na tom destilátu je poznat, že je sladký.
V lete jsem nasbiral ostruziny, do PET lahve, byla "plna" jen asi z 1/5, zbytek teda vzduch, vicko uzavrene. Po celou dobu teplota okoli cca 23pres den a 20 pres noc. Proste v pokoji. Zacalobto kvasit samo, nepridaval jsem NIC. Ani jsem je nejak nemackal. Proste uzavrena lahev a zkvasilo to, silne citit po alkoholu, prijemna, ovocna vune doplněno 02.02.24 21:06: Taky mi takhle pred 5 lety zkvasil dzus z obchodu(v krabici), asi pomeranč. Nedopil jsem ho, jen izavrel vicko a polozil za kreslo. Pocca 14dnech ovocna alkoholova vune Nejsou treba ke kvaseni bilkoviny
Kvasinky potřebují k životu kromě cukru i dusíkaté látky (bílkoviny). Lze to řešit přidáním ovesných vloček nebo pšeničného šrotu. Do vína se pro lepší kvašení přidává duičnan draselný.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.