Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zkrácení douglasky

Od: zuzana® odpovědí: 8 změna:

Mohu zkrátit 20m vysokou douglasku,která převyšuje dům a hrozí pád větví či vrcholu stromu na střechu. O kolik můžeme strom snížit bez povolení?

O povolení ke skácení máme zažádáno,ale není jisté,zda se to stihne a zda vůbec povolení dostaneme.Tak aspoň snížit,je to o nervy.

Zkrácení douglasky
Zkrácení douglasky #2
Zkrácení douglasky #3

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

1x
Dobrý den, před časem jsem tady řešil dva přerostlé, ale zdravé stříbrné smrky, které hrozily za větru pádem. Chtěl jsem je zkrátit, ale protože by to vypadalo jako "bolavá noha", tak jsem je nechal (s těžkým srdcem) porazit celé (s povolením problém nebyl). Ten Váš strom zatím zarovnejte ve výšce s okapem domu a později ho porazte celý (předci nepočítali s tím, že stromy rostou a místo potěšení jsou starostí). Zdravím!
doplněno 24.01.24 14:28: zuzana - nemáte zač. Uříznuty jehličnan (jeho vrchol) vypadá hrozně a ten strom stejně růst nezastaví (ani jeho kořeny, které možná prorůstají až k sousedům, což se jim určitě nelíbí). Volte pokácení celého stromu a budete mít klid (hlavně za vichřice).

mate59
hodnocení

0x

Rozhodnutí dostanete do 30 dní,v případě problematického posouzení do 60 dní.Doba kácení je do 31.3.Měli byste to stihnout.Na zkrácení není nutno povolení,ale nezkracujte ho před místním šetřením ohledně povolení kácení.

hodnocení

Děkuji za hodnotné odpovědi,pro jistotu se nejdřív zeptáme na OÚ,jak by se jim líbilo to zkráceni,aspoň něco v prvním kroku.Máme dost všímavé sousedy ekology.Už jsme to jednou trochu zkracovali,ale ona se nedá,za 10 let vyrostla ještě víc,než byla,přes barák.Nevypadá špatně,ale kdo to má pořád řešit,chtělo by to tak kadé 3 roky.

Stříbrné smrky už nemáme ani jeden,něco se zlomilo,něco vyvrátilo,něco sežraly housenky či co to dneska je. I tu douglasku žerou mšice a je z toho děsný binec,závěje bílých svleček na parapetech,pak haldy opadaného jehličí.

Akorát stříbrnou douglasku(stojí kus vedle) nic nežere,cedr taky nikomu nechutná,španělská jedle taky ne. Korejskou jedli sežraly husenky)či co).No,platíme daň za čistý vzduch,prý.

tm
hodnocení

0x
Zákon nic jako vegetační klid nezná. Je však doporučeno kácet do konce března. Resp. pokud strom berete u země, je to asi jedno kdy. Jaké nervy? Ten strom je v podstatně lepší kondici než ten barák. Ten strom vás ještě přežije. Zbytečně zničíte strom.
tm

tm: Při vichřici, nedej bože tornádu, padají daleko vzrostlejší a mohutnější stromy než tento. Takový strom nemá v blízkosti domu co dělat. Každý by si měl před výsadbou uvědomit co sází a to, že následující generace může mít problémy až strom vyroste do velikosti a mohutnosti. Zajisté rovněž včas takový strom v blízkosti stavby odstranit, pokud se staví již v době jeho existence na pozemku. Ze své zkušenosti vím, jaké problémy nastanou. Odstraněnění dvou stříbrných smrku (rizikové kácení), v obvodu 2,5m, mne stálo před 4 roky 20 tisíc i s odvozem větví. Dřevo jsem si ponechal. Jeden smrk od stavby 10m, druhý 4m.

jiofa

Omlouvám se. Má tam být nick jiofa.

jiofa

Přidávám snímek před kácením. Jeden kolem 50 let, druhý asi 40 let. Spočítal na pařezu, ale nepamatuji přesně. To kdyby spadlo na barák, tak ho rozboří vejpůl na základy.

Zkrácení douglasky #4
tm
Tak při tornadu bych strom neřešil vůbec. Při vichřici dejme tomu. Ano, máte pravdu v tom, ze lide by tyto stromy neměli u domu vůbec sázet, resp. pokud ano, pravidelně se o ně starat. Ne je opižlávat, kam zadarmo dosahnu. Hodně lidí dnes panikari, protože kdejaka psí bouda má milionovou hodnotu. Setkal jsem se už s tím, že si někdo koupil chatu v lese a pak se dozadoval kácení... na* a rozmazat

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]