Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Voda v zeláku

Od: pavelfoftik odpovědí: 17 změna:

Zdravím, nevíte někdo co by mohlo být přířinou toho,že se mi se žlábku zeláku neustále ztrácí voda?Voda zmizí a zdá se mi že stekla do zelí uvnitř,žlábek zeláku,ale poškozený není.Mohl by vodu nasát podtlak uvnitř zeláku? Je totiž zaplněn jen 1/3.Díky

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Jako laik na podobné problémy vím, že synek dolévá vodu do zéláku a soused taky. Nesmí to vyschnou, voda tam musí být stále.

Nejde mu o vodu v zéláku,ale ve žlábku.V zéláku i ve žlábku musí být voda.Takže občas zkontrolovat i v zéláku.Ve žlábku vysychá častěji, protože té vody je tam málo, takže ji tam dolévat.

Sice jsem nenapsal ve žlábku, ale snad to skoro všichni pochopí, že je myšlen žlábek, když se na něj ptal.

pavelfojtik

Ano mě voda nevyschne ,ona se nějak podtlakem vtáhne dovnitř a v hrnci jí tím padem přibývá a do žlábku musím dolít-den dva vydrží a pak zase zmizí-asi teda dovniř hrnce.Mám ho na chodbě kde je cca 17-18 stupnů

hodnocení

3x
Je zelák v místnosti, kde se mění teplota? Pak ano, máme to stejně...
pavelfojtik

A taky vám teda v hrnci voda přibývá?,jak ji pořád musíte dolévat do žlábku.Já mám hrnec na chodbě ,kde je 17-18 stupnů, to bude asi moc,že?

Máme teplotu podobnou, jen občas někdo otevře okno ve sklepě a teplota hoodně klesne, hlavně teď při těch mrazech...jinak kontroluji vodu ve žlábku co cca 10 dnů a většinou dolévám...to malé množství, které "přibude" k zelí, nepoznám, objem "kameniny" je 18litrů...

hodnocení

1x

Pokiaľ vodu to vtiahne do vnútra,tak je to zle naložené a nekysne to dobre. Pri kysnutí vzniká plyn a zároveň tlak,ktorý sa uvoľnuje cez vrchnák. Vám sa niečo vyparí a niečo sa podtlakom vtiahne dovnútra.

pavelfojtik

Dobře ,ale zelí je již v zeláku-cca 6 týdnů a chutná dobře,ja si říkal,jestli není špatné víko.není originální-posílám foto.

Voda v zeláku
Voda v zeláku #2

Nemůže tam být takový podtlak, aby to vcuclo vodu dovnitř zéláku. Naopak, čas od času to zabublá přetlakem.

spu
hodnocení

0x

Když se zastaví kvašení, může nastat vlivem změny teploty podtlak a voda se vcucne dovnitř. Až se to stane příště, stačí lehce nadzvednout víko a voda neteče zpět do žlábku.

pavelfojtik

A odkud nateče zpět do žlábku,když bude vsuclá dovnitř hrnce,ve žlábku nebývá nic,snad pár kapek.Mně se na tom něco nezdá ,zkouším sehnat originál víko ,ale to se už asi nevyrábí uvidím. V čera jsem vařil zelí bral jsem se zeláku,dolil vodu do žlábku a zatím tam je,budu to hlídat.

spu

Ta voda v tom žlábku je, ale nevidíte ji, jelikož je vcuclá za stěnou víka. Já když víko nadzvednu,voda se přelije zpět. Nemáte tam vlasovou prasklinu?

pavelfojtik

Ne prasklina tam není,ale to víko je malé a je skoro úplně na těsno s vnitřní stranou žlábku,čili při nasávání-asi,nemá kde zstat a steče do hrnce-si myslím.

janek
hodnocení

0x
Tak teď řeším stejný problém
Jeden zelák jen doplňuju jednou týdně a druhý musím každý den protože ta voda ve žlábku skoro zmizí a mám pocit že je v zeláku na zelí víc vody. Mám podezření že kamenina může být porézní a tím voda prolíná dovnitř zeláku. Jen teď přemýšlím co s tím když je v něm zelí. To denni kontrolování mě trošku nebaví
evak
Ahoj, já bych na vašem místě zelí vybrala do sklenic a uložila v chladu. Mohl jste kraj zeláku naťuknout víkem a máte tam prasklinu kterou žlábková voda protéká dovnitř. Měla bych strach že se zelí zkazí.
janek
Tak nevím , je pravda že byl zelák trošku na křivo protože jsem ho posouval. Asi jak byla ta hladina ve žlábku na jedné straně víc a na jedné míň,tím jak to bublá si to vždycky asi odcrnklo. Teď je v parádní rovině a voda zatím krásně drží

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]