Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pachtovné orná půda

Od: pavel55 odpovědí: 22 změna:

Dobrý den , chci poprosit o vaše zkušensti s pronájmem orné půdy. Mám půdu ,ale nepodepsal jsme pachotvní smlouvu, jelikož, chteli být na LV, teď se zvýšila daň a příjde mi nefér, aby mi nějaká firma obdělávala půdu, vydělávala na ni a já a moje rodina z toho nic neměla. Kolík je cena za m2 u pronájmu orné půdy?

Děkuji.P.

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Kdo chtěl být na listu vlastnictví?
Cena za pronájem je přesně taková, jakou si domluvíš.
Jiná bude na Hané a úplně jiná kdesi v horách v temném údolí.
Jinak budeš platit z toho daň a jako majitel musíš ornou půdu jednou za pět let přeruchat.

hodnocení

1x

Zarazila mě část věty...chteli být na LV...a přitom píšete o pachtovní smlouvě; to je hoodně divné. Klidně můžete po podpisu tzv. "pachtovní smlouvy"o tuto půdu přijít, třeba i s tím, že vám "naoko"budou nějaký čas platit pachtovné...Majitelem půdy jste vy do doby, než ji prodáte a než proběhne zápis v katastru (tam myslím to trvá 20 dnů). Na LV bude už nový vlastník. Takže jestli vám dnes dávají "pachtovné"1,20 Kč/m2, počítají z cenou půdy 12 000 Kč/ha, a současně chtějí být zapsáni na LV, je to podruhé hoodně divné...tak si hlídejte LV, nahlédněte tam jednou za cca 15 dnů...zda je pole ještě vaše nebo se pracuje na přepisu na nového vlastníka...katastr vás neupozorní na změnu, můžete si ovšem zaplatit firmu, která toto řeší...a upozorní vás na probíhající změnu...

hodnocení

0x

Na listu vlastníka je zapsán vlastník, nikoliv ten, kdo má pole v nájmu.

Cenu za pronájem se musíte poptat v okolí, páč nejčastěji se cena pohybuje mezí od 25-45 Kč/m2. Vyjímečně nad 50Kč/m2.

Ale u Vás to může být jiná cena...

@milancukrar Nepletete si cenu prodejní s nájemní?

Schválně jsem si teď spočítal kolik jsem dostal od zemědělské firmy co má moje pole v nájmu a vychází to na 0.62 Kč. za čtverečný metr orné půdy.

Omlouvám se *hi*, špatně jsem to přečet, Ano, máte pravdu, je to cena za prodej.

nejčastěji ve výši 3.000–7.000,- Kč/ha/rok

zdroj: farmy.cz/...

pavel55
hodnocení

nám dávali 0,45 ha a ted 1,20m2, což nám příjde také dost málo, když se i navyšuje daň z nemovitosti a všechno se zdražuje.

Přiznám se, že vůbec nevím kolik mne dávají za rok, a zdali je to stejné. Jen zkontroluji, že přijde částka a hotovo.

Dávají ti nájem 1,20 Kč za m2? To jako opravdu?

hodnocení

0x

Hlavně se podívejte, jak to je na LV zapsáno. Koumáci vás klidně mohli pořádně napálit. A pak to sem napište, to už by vám někdo mohl poradit.

pavel55
hodnocení

ano, teď mi to vychází na 1,20kč /1m2 orné půdy. Díval jsme se na výpočet pachtovného, ale nejsme z toho dvakrát chytrý, měla by se ta cena navýšit o inflaci, nějaké úroky.. , tak nevím, zda tato cena je ok.

Já mám pole vysoko v horách, ale dostávám několikanásobně méně za metr, než ty.
Ty máš za hektar 12 000 Kč. Já, radši ani nebudu mluvit.

Okres HK.

Za 662 metrů dostávám 256Kč.

Hektar za 3867 Kč... Tržní cena zemědělské půdy se pohybuje nejčastěji v rozmezí 25-45 Kč/m2 (stav 12/2023). Takže téměř maximum...

Tak jsem dohledal i další...okres RK, 12381metrů za 4696 kČ

Pavle, opravdu Vám dávají 1,2Kč za metr? Máto to dobře spočítané? O jaký okres se jedná?

Přeji Vám i více, ale...

pavel55
hodnocení

takže není to 1,20Kč ,ale 0,89 Kč..., neměl jsme všechny m2 zahrnuté do částky na složence.Já nemám uzavřenou žádnou smlouvu, prostě mi došla slozenka k vybrání peněz, ale jelikož jak jsem již uvedl, chtěli být uvedeni la LV-jako věcné břemeno, tím pádem by mi znemožnili manipulovat s pozemkem, což jsem nechtěl, takže jsem nic neuzavřel a nic od nich ani neberu, vlatně ten pozemek užívají zadarmo.

Pavle, můžete sdělit, kdo hospodaří na Vašem pozemku?

Tak tomu nerozumím. Chápu, žes odmítnul zápis na LV.
Ale nemáš žádnou smlouvu a oni ti jen tak, sami od sebe posílají peníze? Zajímavý. Moc zajímavý.

pavel55
hodnocení

už jsme něco našel k tomu výpočtu pachtovného, všechno se odráží i od BPEJ půdy, proto to každý může mít jiné. Chtěli být uvedeni na LV při uzavření pachtovní smlouvy a to jsme odmítl.

riva

Někde se pachtovné liší podle toho, jakou uzavřete smlouvu. Pak vám nabídnou více když bude výpovědní doba třeba 10 let. Ale nějaký zápis na LV? To je nějaký nesmysl.

souhlasím s panem RIVA, zápis na LV je podvod, to není třeba.

Cena se opravdu liší i dle délky výpovědní lhůty. Nejvíce 1,3,5,10 let se cena liší.

pavel55
hodnocení

takže jsme nakonec zjistil, že cena za m2 je 0,30 Kč, že částka na složence co mi poslali je skoro za 4 roky.!.,jelikož jsem nic před tím neobdržel, tak mi to chtějí vyplatit zpětně. prý když je te bez pachotové smlovy, tak dávají tento základ, nezvyšuje se o to o inflaci atd.. zjišťoval jsem si to u nich.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]