Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč mi pokaždé rýmovník uhyne?

Od: pestitelka odpovědí: 3 změna:
Zdravím, jednou jsem dostala rýmovník. Rostl bujně a z jeho řízků jsem vypěstovala mnoho rostlinek. Ty jsem rozdala a já měla jeden malý rýmovník a nádhernou mateční rostlinu. Vše bylo dokonalé, ale cca po roce pěstování mi z ničeho nic mateční rostlina zemřela. Čas plynul dál a já vypozorovala, že se mi to stane vždy, když je rýmovník starý. Proč se to tak děje? Vždy z rostliny naberu řízky, vypěstuju nové a ta mateční stejně i přes svou krásu a sílu po nějaké době uhyne *plac* . Lze vůbec doma mít letitý rýmovník?
Ještě bych chtěla vědět jednu věc. Pokud provedu řez tlustice, čím mám zatřít rány, když nemám vosk? Slyšela jsem o popelu a skořici, ale nechci ji zabít. Snad se v té mé patlanině vyznáte, děkuji

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

3x

Rýmovníky mám takové spotřební. Několikrát od jara do podzimu jejich obrosty ostříhám na sirupy. Přezimuji teď jenom dvě ostřihané větší rostliny. Dekorativně teda moc nevypadají. zač.jara si dám větvičky do váziček, kde krásně vegetují a kdybych je nazasadila, ve vázičkách vydrží roky. Jestli je nepřeléváte, když vám hynou?

Crasuly-tlustice jsem tvarovala, jako bonsaje. To znamená promyšleně stříhala větvičky, aby rostlina měla pevný tvar stromku a né řídké převislé větve. Stříhala jsem je uprostřed v té mezeře mezi kolénky s listy. Ničím jsem nezatřela. Rostlina si sama zaslepí/zaškrtí své dráhy. Po čase odpadne suchý čudlík nad posledními listy. Kdybych to řezala blízko listů, snadno by list zaschl. Dřevné uhlíky si skladuji z ohniště na potírání řezných ran dřevin, ale u krasuly nic nezamáznu.

aaa
hodnocení

3x

Pěstuju ho v hydroponii. I když mu někdy uhnijí kořeny, tak mu pustí zase další. Ty starý utrhnu a vyhodím . Ještě se mi nestalo, že mi uhynul. I když jsem dokázal zničit i zelenec, o kterém říkají, že je nezničitelný skoro. Rýmovník roste dál bez úhony. A to je už asi 5 letý. Jen jej ořezávám, když má hodně výhonů.

hodnocení

2x

Já mám cca 4 roky rýmovník a k úhynu se zatím nemá. Možná něco děláte špatně. Já rýmovník nechávám zcela vyschnout a zalévám ho jak si vzpomenu cca jednou za 14 dní (poměrně důkladně). Samosřejmě záleží na velikosti květináče, čím větší, tím déle se v půdě udrží voda (lze zjistit prstem strčeným do hlíny).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]