Nejste přihlášen/a.
Většinou do dvou, ale i více částí. Pokud se to stane u jedné, je to na mávnutí rukou, ale pokud u více než poloviny úrody... Jde o to, že v místě spoje se tvoří hnědá slupka, která pak hnije, plesniví, až se zničí celá cibule. Trvanlivost je pak minimální. Poradí někdo?
Neměl.
Dělá mi to tak už několik let. U sazečky koupené, která by měla být uznaná (u všech různých odrůd - Všetana, Štutgartská, i u červené Carmen) a i ze sazečky, která je vypěstována ze semen rok předem.
Odrůdou ani sadbou to nebude. Každý rok teď nakupuji sazečku jinde.
Spíše jestli nějaký škůdce nebo nedostatek nějakého stopového prvku...?
To už zní zajímavěji. Faktem ale je, že letos cibule prospívala velmi dobře (viz foto), extrémní lijáky zde přišly až po sklizni a dlouhodobá horka byla většinou taky až po ní. Je ale fakt že tyhle současné zvýšené teploty a asi i osvit nesvědčí ani paprice, natož pak chladnomilnější cibuli.
Jak je ale možné, že v obchodě jsem (jen pohledem, nekupuji) větvení cibule neviděl. Že by se už jen dovážela ze severnějších zemí?
Zelenina není moje "parketa", ale jak jste naznačil, půjde zřejmě o chorobu či škůdce. Původce jsem nevypátral, jen obrázk a skromný popis. Většina cibule nebyla vhodná k uskladnění, protože cibule moc rychle rostla a měla příliš řídká pletiva. Ta byla vstupní branou pro choroby i škůdce. Pomoci nám může preventivní moření ve fungicidu s vysokým obsahem síry a draslíku. Jedná se o mořidlo Sulku.
To také nebude úplně od věci. Cibuli jsem nikdy nemořil (pěstuji ji skoro 40 let), ale vzhledem k neúspěchům z posledních let jsem si na jaře říkal, že to udělám. Bohužel jsem si na to vzpomněl, až už byla skoro všechna v zemi. Ta řídká pletiva jsou bezesporu příčinou kazivosti. Ne zcela to ale vysvětluje to větvení. (I když ta na fotce je rozvětvená taky.)
U toho větvení je problém, že cibule, nebo ty dvě spojené, by sama o sobě tak nehnila, ale hnije to od té hnědé slupky co je mezi nimi. Ta není uzpůsobená na to, aby byla ve vlhku. Byť v "mateřském"...
Tak musite pátrat dál po příčině. Za mne laicky řečeno. Jednu prvotní cibulku načne škůdce či choroba a vytvoří se silou růstu nová, náhradní a další. Síla přírody.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.