Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Maranta.jak ji pěstujete

Od: juglans® odpovědí: 6 změna:

Dobrý den.Přiznám se,že jsem nikdy neměla doma Marantu a nyní cca půl roku.Vcelku se ji daří,vyhodila plno šlahounů s jasně zelenými listmi.Dnes jsem se dočetla,že by měla mít v zimě,částečný vegetační klid,snížit teplotu na 15 a méně zalévat,v případě šlahounů,tak že se může vyvázat.Zajímá mne,jestli také dodržujete tento vegetační klid?Bydlím v paneláku a to prostě dost dobře nejde.Pak s tím vyvazováním.Vyvazujete,nebo ji zkracujete?Je pěkná,tak mi je ji líto stříhat,ale jednoduché ji vyvázat,plně nebude.Když jsem ji jen svázala k sobě do příma,tak je ted vysoká cca 40 cm.Budu ráda,když se podělíte ,jak ji pěstujete:děkuji moc

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Máme ji na parapetu v obýváku, kde je teplo, ale okno je na západ, takže slunce tam dopadne až k večeru. Zálivku dostává jen občas, tak jednou do týdne. Stále pouští šlahouny, občas i kvete drobnými bílými kvítky, je hlavně okrasná listem. Hlevně nesnáší přelití a přímé slunce. Vlastně jsem ji nikdy nepřesazovala, stále vypadá spokojeně. Nikdy jsem ji nevyvazovala, šlahouny bud leží na parapetu, nebo lezou dolů. Často něco odstřihnu, aby se tam vešly i další rostliny.

liska5
hodnocení

2x

Mívala ji babička dlouhá léta v paneláku. Byla na světlém místě u východního okna, ale nesvítilo na ni slunko. Líbilo se mi, jak sklapuje listy. Rostla v široké misce a ničím nebyla svazovaná. Nebyla vyšší než 30 cm, ale šla trochu do převisu. Je ale hodně druhů, tato měla listy asi 10-12cm a mezi žebry tmavofialové skvrny..

hodnocení

Dobrý den.Tak jsem poslechla rady a děkuji oběma.Takto vypadá Maranta rozvázaná.

Maranta.jak ji pěstujete
liska5

Pěkná je, a dekorativní ! A dobře, že v bílém místě, to odráží světlo. Babička měla hustou a nízkou. Jestli ta Vaše není takový druh, pro který je ta řidší rozeklanost typická. Teď to ještě jde, ale perspektivně, jak dál? Nějak ji zkrátit, střihnout, to bych asi neměla to *srdce*.

hodnocení

Dobrý večer.také bych si jo představovala hustší,ale snad ještě obroste uprostřed.zatím nemohla,když byla svázaná a na uzké poličce,zatím jsem to vyřešila takto a přez zimu,může být v blízkosti okna.Musím ale občas odsunout,jak vidíte,vedle je špajzka a abych tam někdy mohla:)V jedné místnosti,moc místa není.S tím druhem nevím,ale nejspíš to bude nějaká jiná,viděla jsem dříve jen nízké.Jako,nevadí mi ten velký převis,ale ten prostředek,kde jsem nechala původní tyčku a ten list se o ní jen opírá.Jestli bych ji právě tam,neměla zastřihnout,aby rozvětvila výše.

hodnocení

Omlouvám se za přejlep.na místo JO má být JI

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]