Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co s dřevem borovice

Od: baltik® odpovědí: 9 změna:

Zdravím,

budu ještě letos kácet borovici(na povolení), strom cca 10m, roztrojený na 3 menší kmeny průměr 70cm, ale jdu si pro rady, co potom se dřevem. Mám kotel na tuhá paliva, ale borovice má hodně smůly. Dřeva se nechci zbavovat.

Zpracovat na dřevomateriál? = suky = nepoužitelné?

Nechat ležet pár let a potom ztopit? Jak dlouho čekat a v jakých délkach resp. v jakém stavu?

Děkuji

doplněno 13.11.23 19:52:

Pardon, obvod 70cm

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

juelen
hodnocení

0x
Normálně porezat nakrajet na špalky nastipat uskladnit do sucha aby to vetralo a myslím,ze pro příští rok to bude už sice na hraně ale možná k topení, já nechávám borovici smrk ve dřevníku ty dva roky a pak hoří nádherně

hodnocení

0x
Fakt průměr 70 cm? Můžete si z toho vyrobit třeba zahradní nábytek, lavici..
Taky třeba opásaný štípací špalek.
liska5

To mne taky hned zarazilo. Jestli to není obvod těch 70 cm, nebo měřeno kolem těch tří větví. Jinak bych to taky použila na kvalitní desky. Masiv.

asd1

Milon suků a řídký dřevo = dobrý leda do kamen. Nařezat naštípat uložit pod střechu do průvanu a na přístí zimu OK. Kvalitně spalující topidlo spálí i pryskyřici bez dehtu nastavení vzduchů aby byly akorát, primár sekundár příp. i terciální pokud je..

I kdyby, tak pokud nemá doma aspoň provizorní katr "žebřík + vozík pro pilu", tak to vozit na nařezání desek se to nevyplatí..

hodnocení

Kdepak, žádný katr. Ani cirkulu.

Takže jak jsem si myslel, ideál jaro 25.

Děkuji za poznatky.

asd1

V letošní zimě štíplý a dobře uložený už podzim 24. Přes léto to v pohodě vyschne. Dva roky leda velký kusy když bys to nechal v metrovkách a nerozštíplý..

Výborný materiál na špekáčky,pěkně potom voní.:-D

@hanys
Na špekáče jedině olejem nacucaný trámy od kolejnic železnice *palec*
Ani není třeba nějaká Barbecue omáčka *palec*

To jsi neměl napsat,už se mi sbíhají sliny.*mnam*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]