Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zkrátit aloe

Od: dohnivak odpovědí: 7 změna:

dobrý den, chtěla bych se zeptat, mám kytku aloe, která už má asi a50 cm výšku, ráda bych jí nějak zkrátila, ale bojím se jakéhokoliv zásahu, uřiznout stonek, to by vypadalo hrozně a třeba by zašla, a nechat ji růst tak může mít i metr,děkuji za radu,d

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Větší květináč, ať má teen a metr
dohnivak
hodnocení

dík za radu.d

hodnocení

0x
Zdravím , zde je obdobný dotaz již zodpovězen :)
google.com/...

kmet
hodnocení

0x

Tady je dokonce skoro stejný dotaz poradte.cz/...

hodnocení

0x

Našel jsem tohle:_

Množení aloe

Namnožit aloe si můžete několika způsoby:

Nová rostlina - aloe si dost často pro vás chystá miminka, která se zjeví v květináči. Je to nejideálnější způsob množení.

Z listu – celý list odřízněte u kořene a nechte nejméně 3 dny zavadnout. Ořezaná rána se musí zacelit, než provedete další krok. Dalším krokem je zasazení přímo do hlíny a následné zalití.

Z listu pomocí banánu – odřízněte list u kořene a zasaďte bez zasychání rány do kusu banánu, který následně zahrabejte do hlíny. Zdá se to zvláštní postup, ale máme to vyzkoušené a banán skutečně skvěle funguje jako stimulant a výživa nové rostlinky aloe. V tomto případě ale nesmíte rostlinu zalévat, opět nejméně 3 dny, ale klidně i déle.

Použitý substrát by měl skvěle odvádět vodu (například dvě části písku s jednou částí kompostu nebo ve stejných dílech perlit – písek – kompost). Květináč musí disponovat drenážním otvorem, aby odtékala přebytečná voda. Přes otvor dejte kamínek, perlit nebo kávový filtr.

dohnivak
hodnocení

děkuji vám, ale mne jde o zkrácení ne o namnožení, šel by uříznout celý kmínek v polovině, sice by to vypadalo divně, ale nezkazila bych rostlinu.d

pb®
hodnocení

0x
O tomhle uvažuju u svých aloí také. U afrických fialek to jde a rostlina se zkrátí, omladí, dělala jsem to běžně. Dlouhý kmínek odstranit, zbytek dát do vody, rostlina znovu zakoření. Řešením není namnožit rostlinu jinou, protože účinné látky má právě rostlina vzrostlá stará min. 3 roky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]