Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, zhruba půl roku mám doma Juku, kterou zalévám většinou jednou za 14 dní, jak kdy. Je na komodě spíše v polostínu, ne u okna. Z ničeho nic mi teď přes víkend zvadla, ohla se, viz foto. Nevíte, čím by to mohlo být? A myslíte, že je na odpis? Nevím, jak s ní teď naložit...
Předem děkuji za Vaše rady
Verča
Řekla bych, že je přelitá, ale jednou za dva týdny není moc, záleží, kolik tam vždy nalejete vody. Nebo se do ní plustili nějací škůdci. Vyjmula bych jí opatrně ze zeminy, opláchla kořeny a zasadila do suchého substrátu. Uvidíte, jestli uhnily kořeny nebo jsou tam nějaké potvory.
Díky všem za rady Akorát je to tedy záhada, protože ji zalívám opravdu málo, vůbec nepřelívám. Dokonce se za poslední měsíc dost rozrostla, i před 2 týdny vyrašil nový list. Spíš mi přijde suchá než přelitá, voda tam není znát vůbec.
A co se týče toho obalu (květináče). myslela jsem, že Juky další pokojové rostliny se do nich standarně dávají alespoň to tak vídám u známých
Tohle může být reakce na přelití třeba před měsícem. Dávají se do obalu, ale pak musíte odhadnout nebo zkontrolovat zálivku. U misky je to jasné, tam vidíte, co proteče. Taky by rostlina měla mít pod zeminou na dně drenáž /vrstvičku štěrku/ a neucpaný odtokový otvor.. Dobré je před zalitím podle stěny květináče píchnout špejli a ráno ji vytáhnout. Na ní poznáte, že vespod je stále mokro, ačkoliv povrch zeminy vypadá suchý.
Vzít květináč s dirkou - ideálně hliněný /dýchá/, dirku překrýt placatým kamínkem a na to nasypat hrnek /několik cm/ propláchlého posypového štěrku a pak teprve substrát pro konkrétní druh pokojovky. A toto celé postavit na misku, nebo dát do ozdobného obalu, s tím, že budu sledovat, aby nebyla přelita. Mnoho rostlin potřebuje, aby jim substrát proschl, než se zase zalijou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.