Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,poprosím o radu,někde jsem slyšel,nebo možná četl,že lze rýtí záhonů nahradit zpracováním pomocí rotavátoru.
Přijde mi to v podstatě to samé.Má prosím někdo tuhle zkušenost?Moc děkuji za radu.
I Vám děkuji za info,moc si neumím představít rytí štycharem,asi má pro něj každý jiný název,ale dělá to zřejmě málokdo.
Samotné rytí,je k přibývajícímu věku čím dál horší a se št.si to vůbec neumím představit.Děkuji.
určitě ne ...rýčem to pěkně obrátíte a sníh/voda - mráz to pak pěkně naruši a nežádoucí kořínky a hmyz aspoň trochu pomrznou no a na jaře rotavátor-mám už 68 a taky mne to už začíná zmáhat ...ale rotavátor-mám profi Hondu/Vari -to až na jaře -navíc by vám to super rozmělnění udělalo už po pár deštích takové slité blátičko a po zaschnuti takovou krustu na povrchu a hmyz a to ostatní co potřebujeme aby pomrzlo by bylo pěkně v teploučku...
Děkuji za odezvu,máte pravdu a já to taky takhle chápu,jenom jsem si to chtěl trochu ulehčit.
Jinak klobouk dolů před Vaším věkem.Děkuji.
k tomu věku -zatím se to snažím zvládnout sám děti mají trochu jiné zájmy...ale když nemusíte chodit do práce a jste pánem svého času...tak si to pěkně rozvrhnete podle chuti,nálady a zdravotního stavu... na druhou stranu není nad to mít třeba svoje rajče,jahodu,rybíz... utrhnout slívu,hrušku a podobně
Mi připadá, že to není to samé. Rotavánor zeminu rozmetá, rozdrtí, klasicky rýčem jednotlivé hroudy obrátíte, co bylo nahoře je dole, asi by to tak jednou za rok mělo být, ryjeme na podzim, na jaře záhony porovnáme, pohrabeme. Ale možná tato metoda nebude rozhodující, když dobře vyhnojíte, bude to asi ok.
Jestli chcete dostat do půdy zelené hnojení nebo hnůj, musíte zaorat, to rotavátor dobře nezvládne. Jinak pouze rotavátorování bez orby bych nechal až na jaro. Vemete to dvakrát do kříže a můžete pěstovat co chcete. Není pravda, že pomaloběžný rotavátor ničí půdní strukturu. Na podzim orám větší kus a souvratě a malé kousky beru až na jaře rotavátorem.
takže ještě jednou já-mám na zahradě u domu dva velké kompostéry-ke konci roku plné-dávám tam trávu ze sekačky,listí,rostliný odpad,sem tam natrhaný papír z krabic a hlavně drť z větviček,z prutů malin zelených stvolů rostlin-mám válcový drtič větví Bosch----neskutečná pomoc na zahradě ...a samozřejmě pak tu hmotu-kompost potřebuji někam dát-takže si to dám do koleček a jak ryji tak to dávám postupně do brázdy kterou zasypu pak další rytou hlínou..a rotavátor až na jaře...mám na zahradě i malý skleník a tam jsem zrovna dneska ryl a kompost jsem vozil pěkně na rudli v takovém velkém plastovém kbelíku od fasádní barvy-bylo jich okolo30...mimochodem je neuvěřitelné kolik je v tom kompostu žížalek - což je jenom dobře...pěkný den
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.