Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sázení česneku po dvou?

Od: luschek odpovědí: 9 změna:
Dobrý večer zahrádkáři! Budu letos poprvé sázet česnek. Udělal jsem si z předchozích diskuzí nějaký výcuc. Záhon nyní prosypu Cereritem a zaryji. Za měsíc zhruba chci sázet. Mořit nebudu.
Ovšem nějak jsem zde nepobral jak vydatnou chce během zimy zálivku a zda někdo sázíte třeba po dvou, po třech jako vše ostatní a popřípadě pak rostlinky navíc vytrhnout. Nic přece neklíčí na sto procent a nechci mít pak zbytečně prázdná místa v záhonu. Sázím tak téměř vše. Poradíte? Děkuji.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

5x

Mořím, sázím po jednom, po dvou je nesmysl. Nezalévám, to nechám přírodě. Jsme ve studenější a vlhčí oblasti. Přikrývali jsme chvojím. Pokud někde nevyleze, zasadím místo něj na jaře jiný stroužek. Můžete zkusit na části jarní výsadbu a porovnat.

111®
hodnocení

1x

Z pacibulek vyroste mini česnek , takové kuličky, ten se sklidí usuší a další rok se sází a pak je česnek. Takže odpověď je NE, nevyroste česnek na konzum. Ale nevyhodit a zaset a pak sklidit jak jsem již psal.

hodnocení

0x

Zasázíte, můžete ukoulet a jdete do jara pryč. Žádná zálivka přes zimu. Sadba stojí 350 a víc za kilo. Sázet po dvou až třech by se tedy vyplatilo. Při vytrhávání přebytečných navíc poškodíte kořeny těch, které chcete nechat. Případná prázdná míste dosadíte na jaře česnekem nebo cibulí.

luschek
hodnocení

Dobře, dobře, děkuji. Teď koukám, že jsem objednal jakési pacibulky :-D Vyroste mi plnohodnotný česnek, nebo mám sehnat jinou sadbu? *zed*
liska5

Když chcete plnohodnotný česnek, tak sázejte obvodové stroužky sadbového česneku, což bývají klasické paličky.. Z toho, co jste objednal, vyrostou něco jako bezstroužkové bílé cibulky velké, jako třešně až pingpongáč. Ty se pak sází znova. Konzumovat se dají, a je sympatické, že jsou jednoduché na loupání. Tak si to vysázejte půl napůl. Třeba jednou budete česneková velmoc.

hodnocení

0x

Dobrý den.Zeptám se,co jste před tím na záhoně pěstovali a jestli hnojili.Pokud ano,já bych nedávala,pro česnek žádné hnojivo.Dále,samozřejmě,že sázejte po jednom.Uvědomte si,že česnek pak naroste do šíře listama a ted vám možná připadá,nevyužité místo a také by se zdeformoval,jeden stroužek udělá palici.budete sázet za měsíc?Sázejte už nyní,každá cibulovina potřebuje cca 2 měsíce zakořenit,usadit se a na jaře,teprv začne růst..Zalévat rozhodně ne.Jinak pokud by na jaře bylo přece jen někde místo,můžete mezi nasít,něco krátkodobého,jako ředkvičku,salát a sklidit,než česnek vzroste.

Ted jsem si všimla,že se jedná o pacibulky.Tak to vás čeké,dost práce.sázejí se cca 3-5 cm od sebe a řádky od sebe asi 20 cm,aby jste se dostal s motykou.Je to piplačka a vyroste vám vlastně stroužek a budete znova sázet příští rok.Jinak zásady stejné,jako u výsadby stroužkú a fakt bych nehnojila..

luschek
hodnocení

Děkuji za reakci. Objednal jsem i klasickou sadbu. Vysadím oboje. Ano něco jsem o pacibulkách četl, ale když už jsem je koupil, zkusím to :) Jinak na záhonu před tím byly cukety, nijak zvlášť nehnojeny, takže trochu cereritu jsem rozsypal, než je zasadím.

Dobrý den.Cererit je vhodné hnojivo.Ono česnek potřebuje dosti živin,jen nesnáší červstvé hnojení,nebo třeba není vhodné vůbec NPK.Předplodina Cuketa,nevadí,nejlepší je však sázet po bramborách,což jsme doma praktikovali,půda je pěkně propracovaná,vyhnojená akorát.Jinak česnek nesázejte na stejné místo ,zase 2.rok,sází se tak v rozmezí po 3-4 letech.Co je dobré,když máme jedno pole,vše sázet do jednoho ,dlouhého řádku a né třeba záhon,toho,či onoho.pak se ta půda při orbě promísí a opakovaným plodinám nevadí.Tak at se vám daří a vyroste pěkný česnek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]