Dobrý den, na zahradě jsem začátečník a rád bych se zeptal jak často se ryje. Zahradu teď na podzim zryju společně s kompostem který po záhonech před rytím rozvozím. Dělám to takto správně? Další otázka je zda mám na jaře rýt znovu, můj dojem je takový že bych měl znuvu dostat na povrch vyhnojenou půdu co jsem na podzim zaryl a tím pádem na jaře rýt znovu.
Na podzim na hlinu naházite kompost, zryjete a na jaře motykou hlinové hrudy rozbijete, aby se to hrábjama dobře upravilo pro osev. Pěkně na podzim zryjte ať pěkně plevel promrzne. Ne, jarní rytí není nutné. A živiny by měli zůstat dole, dole jsou kořeně, ale přes lehkou zimu se stejně dost propojí kompost s obyčejnou zeminou.
Když jsem ještě měl záhony na zeleninu, ryl jsem na podzim s přídavkem kompostu na velké hroudy, a na jaře jsem to otočil a roztloukl rýčem a na povrchu hrabičkami na jemno. Na šířku lopaty jsem pak v zeleninové části udělal cestičky, hlínu z nich jsem před finálním srovnáním hrabičkami přidal na nově vzniklé záhony. V části se dělalo brambořiště, hrůbky se dělaly pomocí oborávače. Jestli je to správně, nevím. Neřešil jsem příliš ani střídání plodin po sobě, zas tolik jsme toho neměli. Jen jsme občas něco vzájemně prohodili nebo po sklizni něčeho rychlého jsme na volné místo vysadili něco dalšího. Takže prosím berte moje činnosti s rezervou. Ale občas mi něco i vyrostlo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.