Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je to za rostlinu, jak o ní pečovat

Od: mt odpovědí: 10 změna:

Nepozná ji někdo? Sama k nám přilétla, sama vyrostla - je docela pěkná, škoda, aby uhynula

Co je to za rostlinu, jak o ní pečovat
Co je to za rostlinu, jak o ní pečovat #2
Co je to za rostlinu, jak o ní pečovat #3

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

3x

Takové pryšce jsme si rozdávali po sousedech, neboť se tradovalo, že odhání krtky. Pomnožila se v záhonech, ale žádné drama. Vytrhala jsem je, ale ruce jsem si hned nemyla a přežívám od té doby 35let bez následků.

trpaslikgogo

Já jsem málem přišel o oko, měli jsme to také doma, nechci to tady rozebírat. Tak dávám jen radu, že to nemá na zahrádce co dělat.

Pokud přijde latex do styku s pokožkou, je třeba okamžitě důkladně promýt zasažené místo. Částečně nebo úplně ztuhlý latex je nerozpustný ve vodě, ale může být odstraněn s emulzí (mléko, krém na ruce). Lékař by měl být kontaktován, pokud jde o jakékoli záněty a sliznice, zejména bezodkladně u zasažení očí, jelikož v důsledku akutního vystavení latexu je možné až trvalé poškození zraku. Ihned po zasažení oka je důležitý intenzivní výplach očí proudem vody trvající 15 až 20 minut, i přesto, že se může zdát, že se míjí účinkem (oko stále pálí), jelikož aktivní látky, terpeny, jsou nerozpustné ve vodě.

liska5

To věřím. Já je vyrýpávala a odnášela, ale asi mne to mléko nezasáhlo. Na krtky to teda moc nefungovalo, oni se snadno přesunou vedle.

trpaslikgogo
hodnocení

2x

Okamžitě vykopat ze zahrady v rukavicích. A ty potom ještě vyčistit pod vodou. Latex vytékající z rostliny na vzduchu rychle tuhne a je obdobně jako celá rostlina je silně toxický. Zvláště nebezpečný je při kontaktu s okem, zaschlý latex na rukou i za 10 hodin vám může vypálit oko, obsahuje mj. terpenoidní alkoholy a hořčiny.

Zdar

trpaslikgogo

Složení terpenových esterů určuje, jak žíravé a dráždivé účinky má míza na kůži. Latex, i přesto, že je zaschlý, může v kontaktu se sliznicemi (oči, nos, ústa) během i několika minut způsobit velmi bolestivé záněty, které se vyznačují podobnými symptomy jako při rýmě, tj. zduřením nosní sliznice, které omezuje průchodnost nosu, výtokem z nosu a očí, který je zpočátku vodnatý, později až hlenovitý (tyto příznaky jsou však někdy pouze jednostranné, dle zasažení té které části hlavy), dále únavou, ospalostí, malátností, bolestí hlavy, podrážděným jazykem (z toho vyplývajícím nechutenstvím) a oblasti pod nosem, nateklými rty, atd. U senzitivnějších jedinců bývají tyto záněty dokonce doprovázeny zvýšenou tělesnou teplotou, takže je možné stanovení naprosto chybné diagnózy. Po požití se objevuje pálení v ústech, zvracení, průjem a kolikové bolesti. Po vstřebání trávícím ústrojím se otrava projevuje pálením v ústech, zvracením, průjmem, rozšířením zorniček, blouzněním, křečemi, studeným potem, svalovým třesem, nejistou chůzí, puls je nepravidelný. V pokusech na zvířatech bylo zjištěno, že terpenový ester resiniferatoxin měl dráždivé účinky 10 000 až 100 000 krát větší než kapsaicin, látka způsobující pálivost chilli. U několika terpenových esterů je také známo, že jsou karcinogenní.

Rukavice spálit a zakopat tři metry pod zem.*zed*
Prosím nestrašte lidí, vždy tato rostlina jde koupit v každém zahradnictví.
trpaslikgogo

Juraja: Rukavice spálit a zakopat tři metry pod zem.*zed*Prosím nestrašte lidí, vždy tato rostlina jde koupit v každém zahradnictví.

Pro Juraja: Ano, prodává se všude. Lidská blbost je neomezená. Kupte si pouze jednu tuto silně jedovatou rostlinu do zahrady. A potírejte si latexovým mlékem kůži - pozor silně nedoporučuji. Stačí i jedna kapka, které je zaschlá na prstu, účinkuje za 10 hodin a jste jasnej. Stačí si prstem promnout oči. A poznáte děs.

ZDAR

To jsou zase horory.
Rozkaz, hned zítra jdu to *jasne*
liska5

A dopadnete jako krtek, na který ten pryšec nastažili. A s kvičením opustíte parcelu...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]