Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Cizosprašná švestka

Od: kornel® odpovědí: 4 změna:

před pár měsici bylo u nás tornádo které bralo střechy...stromy-u mne to vytrhlo ze země obsypanou 5m vysokou švestku-mám na zahradě jen jednu-takže teď je čas kdy navážejí stromky a vypsal jsem si nějaké odrůdy a čekal-chtěl jsem samosprašnou odrůdu kde by se pecka dala oddělit a všestrané využití...jenže jak jsem vybíral tak jsem asi přebral-mimo jiné jsem si vybral Topfive a Top hit-jenže v zahradnictví se mi u té jedné odrudy nelíbilo to dřevo takové červené -tak nějak vypadaly dvě jabloně co mi odešly...takže vedle paní měla odrůdu Topking ze zahradnictví Jukka a vypadalo to moc dobře a vše vyhovovalo-jenže jak jsem přišel domů a koukl na net tak vidím že prodejce Jukka na jejich stránkách píše že Topking je samosprašná odruda ale dalších deset prodejců tvrdí že Topking je cizosprašná...a co teď?Na netu píší že mám vysadit poblíž jinou vhodnou švestku jak opylovače-jenže jakou...? Navíc místo není... na prodejce se nezlobím -Ti objednali a prodávájí v dobré víře to co mají písemně potvrzeno a paní mi sama řekla že si to vše hlídá...vedle u sousedů mají jenom ryngle --takže co mne čeká...bude z toho něco když nebude poblíž vhodný opylovač?...děkuji za případné odpovědi...

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

2x

Máte pravdu. Jukka píše samosprašná, Spomyšl, že cizosprašná.*alene* Když si čtu její vlastnosti, hned bych si ji koupila, kdybych měla místo. Hledat, která odrůda kvete v pozdější dobu, tedy stejně jako Top king. Koukám, že třeba Čačanská najbolja, což je vzrůstem velká odolná pološvestka, dobrá, sladká. Pro zajímavost u té mojí Čačanské lepotice bylo uvedeno v katalogu: nejistě samosprašná. A tak jsem to četla u více odrůd!

hodnocení

děkuji za odpověď...sousedka mi včera udělala radost..ona se o tu svojí zahradu dost stará a tak jí rodina koupila na narozeniny poukaz do zahradnictví a ona si koupila mimo jiných kvítek i švestku Čačanskou lepotici...nikomu o tom neřekla a v ten den měli výročí svatby...nějak si to neuvědomila a nic nekoupila..no a jak manžel vyrukoval s kyticí tak co teď...? *pusa* Dostal -stromek švestku a hned ji zasadil-takže to mají včelky od nich k mojí švestce asi 10 metrů *tanec*...snad to s tím opylením klapne...pěkný den

liska5
hodnocení

0x

Co tedy nakonec máte? Top vive, Top hit, nebo Top king? Jestli Vám ji nevymění, nebo tu nevhodnou koupi nepřijme nějaký soused, tak ji dejte někde do přírody. U mne vede k těmto účelům stará dobrá Čačanská lepotica. Ani nevím, jestli se ještě prodává.

hodnocení

píši že mám topking...ale to je už jedno-odpovím na opalovače-dočetl jsem se že vhodná je Hanita a pak šalamounsky napsáno- a další...tak mohu doufat že ty další budou někde v mém okolí...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]