Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nakládání zelí - do čeho naložit?

Od: gde odpovědí: 16 změna:
Blíží se čas nakládání zelí a chtěla bych to také zkusit. Našla jsem na internetu plastové sudy pro nakládání zelí, ale nejsem si tím 100% jista. Máte někdo zkušenosti s nakládáním hlávkového zelí do plastových soudků?

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Záleží na množství. Nicméně nevidím důvod nepoužít 4l lahve na zavařování, které jsou z poctivého skla a dají se sehnat i zdarma. Na větší množství kameninový soudek. Plast bude horší i na údržbu.

My jsme nakládali jenom do těch čtyřlitrovek, protože v kameninovém soudku se kazilo. V lahvích bez problémů.

Nejde mi do hlavy,proc se vam kazilo v keramicke nadobe...
Asi jste malo zatizili, nebo?
Kvasim i v tomhle a uplne bez problemu
almipraha.cz/...

boban

já to taky nechápu, stejný postup, stejné napěchování jakop do láhví a kazilo se.

Bohužel musím konstatovat taky, že nově kupovaný soudek mi zelí několikrát zkazil. Postup nakládání byl samozřejmě ok. Ve skle jsem problém neměl nikdy.

111®
hodnocení

2x

nakládám do Omniovky 0,7l , nahoru nasadím gumovou rukavici a když splaskne je hotovo. Jak to kvasí tak se nafukuje. Do Omniovky se vejde tak 1-1,2kg zelí. Na pokusy bohatě stačí

liska5

Jééé, to je chytré. To zkusím.

petr2
Opravdu dobrý nápad a můžu se zeptat jak se ta rukavice chová když to začne kvasit .a leze to ven co to udělá s rukavici?A sundaváte rukavici během kvašení pro kontrolu a pak nasazujete tu samou zpět moc děkuju

111®
hodnocení

1x

rukavice lékařská, ta se prostě nafukuje, nepraskne , a když opět splaskne je vykvašeno..cca za týden. Rujavici nesundávám...na 1Kg zelí cca 2dkg soli, podle chuti

doplněno 09.10.23 18:17:

A pro jistotu pod to dám tácek..

Zdravím.Takže rukavice během kvašení vůbec nesundaváte stav zelí a množství štávy vubec nekontrolujete? Když rukavice splaskne tak rukavice zahazujete a zavíráte natvrdo definitně víčkem?

Ptám se z toho duvodu že během procesu kvašení musí být zelí stále pod vodou jinač se kazí.Mě ale voda během kvašení ubývá takže kdybych nekontroloval a nedoléval nevím jak by to dopadlo.A když zahajujete kvašení máte zelí až nahoru a pod vodou?

Děkuji

veronica

Já naplním sklenici Omnia 720 do výše 6 cm pod okraj a normálmě zavíčkuji hlavou jako na zavařování. Nechám kvasit 6 dní při pokojové teplotě na podlaze, pak jdou do sklepa. Vydrží i dva roky beze změny kvality. Zelí je konzervováno jak kyselinou mléčnou tak i oxidem uhličitým, který se vyvine ale všechen neuteče. Že víčko dobře těsní se pozná podle nafouknutí. Ve sklepě splaskne, ale to už nevadí.

Jasně chápu to tak správně že zelí naložíte do sklenic na tvrdo zavíčkujete a otevřete až za "2 roky" bez jakékoliv kontroly? A zelí je ok.

Jen se ptám že píšou kontrolovat hladinu,zda zelí neplesnivý,zatěžkaný atd.Plnil jsme do sklenic vše perfektně umačkal vody ze zelí až po okraj a za 2 dny vody ubyla na uroven zelí.Nevím jestli by vydrželo takhle 2 roky bez kontroly bez vody.

veronica

Zelí je ve sklenici včetně zelové vody. Namačkané zelí -> 6 cm pod okraj doplním 120 ml zelové vody a propíchám příborovým nožem aby mohl unikat plyn. Oxid uhličitý to zakonzervuje i když krouhanka není pod hladinou. Zelí netmavne, neměkne. Jakoby bylo zavařené.

lmgify
hodnocení

0x

Keramické sudy různých velikostí.

Na druhou stranu nevím, jestli se to vyplatí pro někoho, kdo to chce zkusit možná jen jednou. *nevi* Možná ho pak prodat? Nebo teď koupit použitý v bazaru?

111®
hodnocení

0x
Já ho nevickuji ja ho za tyden snim. A delam nové

Aha tak to je jiná situace..Na to já nemám čas ani nervy nakládat a dělat si bordel co týden s 1kg zelí stále dokola.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma nakládání zelí

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]