Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spotřeba plastu při převážení zeleniny

Od: jepetr odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,
nevíte někdo prosím proces jakým je zelenina dodávána do supermarketů?
zdali je při cestě balena do nějakých plastových fóliích či plastových pytlů? nebo je při převozu pouze na volno položená v krabicích? Třeba taková brokolice je vždy i v obchodě zabalená do folie, aby se neroztřepila, kdežto takový květák ale vidím v supermarketu na volno bez jakéhokoliv balení do nějaké folie.
Člověk totiž vidí jen hotový produkt určený ke konzumaci a málokdy nám lidem(zejména těm mladým) dojde, jak se tedy ta paprika nebo květák na ten pult dostali. (Ke všemu, když člověk patří k mladé generaci, kde většina opravdu nemá ponětí o tom jak to funguje v v továrnách, elektrárnách, farmách, mlékárnách, dolech atd, natož proces dopravy zeleniny do supermarketu.
Důvod proč se ptám na tuto otázku je ten, že mě zajímá mapování a spotřeba plastů. Za mě je třeba spotřebovávat plastovou folii na brokolici během převozu opravdu zbytečné. Popadané kousíčky brokolice ublíží planetě méně než plastová folie, která je nerozložitelná. Někdo by mohl namítnout že to je kvuli financím, že lidé by si brokolici, která by byla třeba lehce poškozená, nebo nadrolená nekoupili, no těžko říct, třeba o takové brambory je velky zajem at jsou v jakemkoli stavu.
Pokud byste mě někdo mohl odkázat na nějaký zdroj který by referoval o tom jaké druhy zeleniny jsou baleny, budu rád když mě odkážete.
U květáku který sice na pultu není zabelený ve folii ale nevíme zdali nebyl převážen v plastových pytlech, to samé pomeranče, proč? ke všemu mají i ochrannou slupku.., jablka si myslím že v plastových pytlech mohou rychleji zvlhnout a být napadeny plísněmi a to nemluvím třeba o okurkách. Asi také záleží na konkrétním řetězci jak k tomu přistupuje. Pomeranče jsem ale myslím viděl že byli kolikrát dosypávány z plastovího pytle do krabic, ale je možné že to je jen nějaká mylná vzpomínka
Podle mě by hodně druhů zeleniny stačilo na volnou vložit do krabic, či nějakých plátěných pytlů, tak jako se to dělalo dříve a co se týče financí a znovupoužitelnosti si myslí že by to vyšlo možná také lépe.
Myslím, že je to zajímavé téma, na kterém se dá dobře diskutovat a koumat.
Děkuji za odpověd
Přeji hezký den

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

kmet
hodnocení

5x

Proces nevim, ale co vím, je, že je mi to jedno, protože je to jistě nastavené s ohledem na uspokojení nějakých problémů s ohledem na výsledek za nejnižších nákladů a v souladu se zákonem o odpadech.

hodnocení

1x

Myslím, že doprava ovoce a zeleniny k zákazníkovi je vyřešená dobře. Na pultech je zelenina ve velmi dobrém stavu a to právě díky plastovým fóliím. Např. nedávno ekoteroristé měli námitky proti balení salátových okurek do fólie. Nebalená je po dvou dnech měkká, zatímco balená vydrží 10 dní. Nebalenou už nekoupím ani ve slevě. Mnohem víc než plasty mi u ovoce a zeleniny vadí kácení našich ovocných sadů a zaorávání zeleniny kvůli diktátu EU. Klidně koupím igelitový pytel ohnuté mrkve.

k2
hodnocení

0x

Co jsem mel moznost videt, tak jak se to prodava, tak se to vozi. Tedy prodava-li se to zabalene ve folii->vozi se to uz zabalene. Prodava-li se to volne sypane->vozi se to volne sypane. Ono v drtive vetsine obchodu na to nejsou skladovaci prostory a personal, aby se neco rozbalovalo/prebalovalo.

Ale netvrdim, ze jsem videl vsechno.

hr
hodnocení

0x

Dobrý den,

zajímavé téma. Brokolici máme doma moc rádi. Ale mám dojem, že zrovna brokolice není v ČR zelenina č. 1. Lidé k ní mají někdy až štítivý postoj. Starší generace ji vůbec nemusí (přitom chuťově a i z pohledu přípravy mi přijde třeba jednoznačně lepší než květák). Školní děti tuto zeleninu většinou ani nikdy neochutnaly. Další věc je, že brokolice rychle vykvétá - žloutne. Možná ten plastový obal to trochu brzdí. Po zdražení brokolice hodně ležela v obchodech bez povšimnutí a hodně se kazila. Bylo to smutné. Předpokládám, že ta brokolice někde uzraje naráz a zemědělec se jí musí rychle zbavit, aby na tom něco vydělal. Brokolice rychle dokvétá a ten odbyt není takový, aby se to prodalo hned. A ani se nedá skladovat např. jako brambory, mrkev. Takže co s tím? Ono to není jen o tom jednom mizerném plastu na brokolici. To téma je tak hrozně široké a na konci toho "koumání o spotřebě plastů na zelenině" pak člověk dospěje k tomu, že tady jsou jiné, zásadnější průšvihy, nad kterými já osobně snad ani nechci přemýšlet, protože bych zapadla do jedné velké deprese. Nicméně jakákoliv snaha a zamyšlení je určitě lepší, než nedělat nic...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]