Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu. Původní majitel zahrady vysadil vedle studny smrk. Protože smrk už byl docela velký a já se bál o skruže ve studni, tak jsem ho porazil, nechal jsem zatím jen malý pařez. Někdo mi ale říkal, že musím zlikvidovat i kořeny, protože budou žít dál. Mám řešit i kořeny? Popř. jak. Děkuji za rady.
Zrovna u smrku bych se fakt nebál. Jeho schopnost zregenerovat, tedy znovu obrazit z kořenů je nulová. Po poražení stromu kořeny odumírají. Smrk je navíc měkké dřevo, takže se poměrně rychle rozkládá. Nemá centrální kořen, kořenový systém jde po povrchu (proto se rád vyvrací), tedy by nemě být problém zbavit se pařezu - obkopat, přeříznout silné kořeny a pařez vylomit, u "drobného pařezu" záležitost řádově minut až desítek minut i při opatrné ruční práci.
Sůl bych nikam nelil, působí jako konzervant a tlení pařezu by spíše zpomalila. Malý smrkový pařez uhnije do 3 let sám, zvláště pokud ho člověk občas, když je sucho, zaleje.
Kdepak tuna, chlorid sodný už v poměrně malých koncentracích brzdí růst rostlin a hub nejspíš také. Já jsem četl o použití epsomské soli, tedy síranu hořečnatém, o použití obyčejné kuchyňské soli se také lze dočíst, ale to se mi nezdá, možná je to omyl vzniklý neustálým vzájemným opisováním článků na netu. Mimochodem, čerstvý pařez uvnitř drží vodu i bez soli, protože ty kořeny ji stále tahají z půdy. Na povrchu sice je suchý, ale když do něj řízneš, zjistíš, že uvnitř je vlhký.
Doporučuje se pařez motorovkou rozříznout křížem (aby měl oheň přísun vzduchu) a prolít trochou nafty, pařez vyhoří zevnitř.
U smrku kořeny neobrostou. Má je mělké doširoka, brzo vyschnou. Pařez se dá odvrtat, na to je stroj. Ale já bych ho nechala. Kolem a do něj navrtala dirky a šoupla tam z přírody nějakou dřevokaznou houbu /třeba václavky/, když Vám pařez vadí. Dá se s pařezem udělat nějaká kompozice, paráda, že ho kolem osázíte, nebo na něj postavíte nějaký květináč. Ve stínu kapradiny, čechravy, na slunko cokoliv, co snese sušší půdu drenážovanou kořenovým systémem poraženého stromu.
Smrkový pařez rozhodně znovu neobrazí. Jestli chcete rozklad urychlit, navrtejte ho a nasaďte do něj třeba hlívu ústřičnou, nebo jinou dřevokaznou houbu. Vypálení je trochu o ústa, oheň se může skrytě šířit hrabankou velmi daleko a velmi dlouho.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.