Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zmrazit šípky

Od: tyler odpovědí: 16 změna:
Dobrý den, rádkyně i rádci. Rád bych zamrazil natrhané šípky, ale mám dotaz.
Váhám, zda-li je dát do mrazáku vcelku, nebo již zpracované - nakrájené a zbavené chloupků se semínky.
Jde mi o to, že se nemohu dočíst, co se s celými plody v mrazáku stane, nerad bych, aby byly po vytáhnutí "rozesračkovatělé", to by pak bylo velice obtížné je až poté zbavovat vnitřku a byla by spousta ztrát.
Má tedy někdo zkušenosti s mražením celých plodů?
Sušit je nechci, chci je mít čerstvé k mlsání.
Děkuji

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Řeknu to jednoduše . Pokud zmrazíte celý šípek , po rozmrazení už nebude stejný , jako ten čerstvý. Když ho budete chtít rozříznout , tak se rozmáčkne na kaši . Bude to spíš na čaj . Pokud chcete na mlsání , vyčistěte je od zrníček , pořádně je umyjte a následně v dóze zamrazte
tyler
hodnocení

Rovněž děkuji.

ben®
hodnocení

1x
Dobrý den, a což vzít pár šipku (dva, tři), nechat je zamrazit a po rozmrazení uvidíte výsledek? Pokud zamrazovat větší množství, tak přebrané, umyté a zdravé plody - po rozmrazení už je nevyperete a budou hned připravené ke zpracování či spotřebě. Zdravím!
P.S. Co obsahuje vodu, to mrazák roztrhá a potom je to měkké.
doplněno 02.10.23 16:02: tyler - nemyslíte sí snad, že šipek zmrzlý za tři dny např. na -18°C je za měsíc zmrzlý např. na -30°C? Jinak ještě jednou - bude to kaše.
doplněno 02.10.23 16:22: tyler - tak to máte super mrazák. Ten můj udělá max. -18°C a čas neřeší, resp. časem na mrazu nepřidává. Ten šipek promrzne za tři dny celý a tím to končí.
tyler
hodnocení

Tomuto testu jsem se chtěl vyhnout právě tím, že se zeptám již zkušenějších. Navíc za (ikdyby) pár dní nenasimuluji pár měsíců, po které by tyto šípky měly být zmražené.
Jde mi o to, že "pitvat" tyto plody je pracné, vzhledem k množství to zabere snad celý den.
Pakliže by celý plod vydržel ve stejném stavu jako je čerstvý, nemám problém si jich denně pár "rozpitvat" a o to více si jich užít/vážit vzhledem k té práci.
Proto vzniknul tento dotaz.
Doufal jsem v odpověď od Lišky, ta má totiž zkušeností na rozdávání. Přesto děkuji i za vaši reakci.
tyler
hodnocení

Právě to si myslím! Přesně proto nenechávám v mrazáku nic déle než půl roku, abych si pak neublížil, až budu vytahovat potraviny zmražené na -200. Máte rád vtipy o blondýnách?
tyler
hodnocení

Já samozřejmě pochopil vaše rýpnutí, ono pokud věc zmrzne na danou teplotu, už nebude mrznout na nižší, ale selský rozum mi praví, že čím déle tam ta věc bude, tím hůř.
Pokud se mrazák otevře např. každý den, bude se pak snažit dohnat danou teplotu zpět - dané potraviny se tedy namrazí na ještě nižší teplotu a to už může dělat se strukturou potravin divy.
Hodnotím tak i na základě subjektivního vnímání kvality masa z mrazáku vytáhnutého, čím déle tam bylo, tím mi přijdou jeho vlastnosti horší. Jak tohle vysvětlit?
Proto tvrdím, že za pár dní nenasimuluji stav, ve kterém mohou být za x měsíců. Byť by to teoreticky mělo být úplně jedno, potravina již zmrzlá je na danou teplotu i po pár hodinách, natož dnech, či měsících.
Mráz vysušuje. Toť vše.
ben®
tyler - příště můžete do dotazu rovnou napsat, od koho chcete odpověď, od koho ne a komu jedinému uvěříte (a proč).
tyler
hodnocení

Naopak pane Ben, i vaše odpověď byla hodnotná. A já vám upřímně poděkoval, nebyla v tom žádná ironie.
Navíc se vaše rada shoduje s radou od Maria, lze tedy předpokládat, že máte oba pravdu.

hodnocení

1x

Sice tou piplačkou nějaký čas ztratíte, ale jednak budete mít hotovo při jednom, druhak zpracované šípky zaberou výrazně méně místa (však si porovnejte hromádky "do koše" a "do mrazáku").

tyler
hodnocení

To máte pravdu, taky jsem nad tím přemýšlel..
Ohledně hromádky "do koše", je mi těch semínek líto, a tak nejspíše skončí jako krmivo pro ptáky (pokud teda nepohrdnou), nebo na další pokusy - naklíčení, namletí případně i k vysazení někam, kde by to šípkovému keři "slušelo" *slunce*.
I Vám děkuji za radu ohledně šetření místem.
liska5

Ta semínka jde louhovat - na čaj, jen použít filtr, jako na kávu. Běžné sítko osinky propustí.

jenda*
hodnocení

0x

Ještě můžete šípky teoreticky kandovat, nebo usušené dat do alkoholu (s obojím nemám zkušenosti)

tyler
hodnocení

Kandování mi nepřijde moc vhodné s ohledem na ztrátu vitamínů, ale verzi s alkoholem mám v plánu vyzkoušet také. Děkuji

liska5
hodnocení

0x

Náš otec dělával šípkové víno. Dobré bylo! Zmrazit, to ne, to se Vám rozbřednou.

Já je suším, ale zaleju je vystydlou vodou a louhuji přes noc, aby se zachovaly vitamíny. To jen slévám a dolévám. Až poslední louhování už prohřeju. Každý šípek, co jde na sušení, naříznu. Dloubat se s tím nechci, šípkový džem si koupím v regiopotravinách.

tyler
hodnocení

Děkuji za odpověď, Liško. O šípkovém víně jsem ještě neslyšel, to budu muset někdy vyzkoušet.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]