Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Uchování cukety

Od: norman odpovědí: 10 změna:
Ahoj. Poradíte jak uchováváte cuketu? Zkoušel jsem zavařovat. Nejprve deset minut jako okurky. Pár dní vše v pořádku, pak se víčko vyfouklo a začaly téct. Nedávno jsem jim tedy dál dvacet minut v hrnci. Víčka vcuclá, vše v pohodě. Teď jsem se byl podívat ve sklepě ( asi po týdnu), víčka vypouklá, tečou. Tak já nevím. Když už je v té sklenici jednou podtlak, tak zrovna cuketa pak začne kvasit nebo co? Cuketa je jediná kterou se mi nedaří uchovat zavařením. Vůbec to nechápu. Mraženou si ji nedokážu představit. Co s ní děláte vy, abyste přebytky nemuseli vyhodit a měli i zimě? Děkuji.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Dobrý den, my uchováváme cukety ve sklepě. Vydrží až do začátku února, když je nesníme..Možná by vydržely ještě déle. Také cuketu mrazíme,malé cukety napůl, větší cukety na kostičky s vydlabaným vnitřkem. Mražené jsou ale především vhodné do pečení, základů , polévek nebo pod maso. Maminka dělá cuketové zelí nebo jí dává do sušičky. Také občas zavářela, nepamatuji si však,že by se víčka nafukovala. Vše bez problémů. Zavařovala ji na kostky. Párkrát i nastrouhanou. Vzpomínám si,že někdy byla "na přírodno" a někdy jako okurky.

hodnocení

1x

Záleží k čemu ji potom chcete použít. My ji používáme především do pečení (do těsta), takže nastrouhám a dám zmrazit do formičky po 250-350g (jedna velká kostka), což je ideální množství na jedno použití. Vydrží i dva roky bez problémů.

liska5
hodnocení

1x

V jakém nálevu? Když tam nebyl ocet, ale jen sůl, tak i 20 min je málo. Neprovaří se, zkvasí. Skladovat se dá utržená v suchém a chladném větraném místě, ale jen cuketa velká vyzrálá. Malé jemné cuketky nevydrží. Viděla jsem v nějakém pořadu fintu, že dýňky natírali bílkem, že se prodlouží jejich skladovatelnost. Jestli to funguje i u cuket/?/

hodnocení

1x

zrovna jsem si dnes všimla ve špajzu, že ji tam mám zavařenou jako okurky už dva roky... nu což přijde na řadu.- nikdy se mi nezkazily

hodnocení

0x

cuket máme taky plno---manželka z toho dělá cuketové zelí-je to jak vařené obyčejné zelí-výborné jako příloha třeba ke knedlíku a vepřovému.nebo to robotem nasrouhá a zavařuje taky to přidá do těsta a je pak z toho taková nadýchaná buchta-jinak teď držím v ruce její recept na cuketové zeli-je to místo okurek-takže takové sladkokyselé ----- takže-4 kg cukety ---6 cibulí -0.50 l octa-500gramů cukru -50gramů soli-2 lžíce kmínu---------cuketu vyčistíme od jader a hrubě postrouháme-i se slupkou------přidáme cibuli pokrájenou na kostičky a promícháme vše se solí,cukrem,octem,kmínem-----necháme asi půl hodiny odležet------pak plníme sklenice a sterilizujeme 30 minut při 85 stupních---samozřejmě předpokládám dobré zavření sklenic víčky před tou sterilizací...je to fakt mňamka...

liska5

Už si to opisuju i já. Většinou jsem nadúrodu cuket rozdávala blízkým nebo měnila za jiné produkty.

norman
hodnocení

No, zavařoval jsem i na kostičky ve slaném nálevu, i jako cuketové zelí ve vlastní šťávě. Troufnu si říct že zavařím cokoli. Nemám s ničím problém. Jen ta cuketa vždy začne po pár dnech asi kvasit a uchází.
Jak dlouho tu mrchu tedy zavařujete?
Ve sklepě mi vydrží tak měsíc od utržení, pak měkne.

máte to napsané podrobně už pět minut před Vámi-víc podrobněji/více o tom napsat to fakt neumím

bekycek*

Děkuji za recept, zavařeno a těšíme se jak si pochutnáme.

hodnocení

0x
Dávám do mrazáku, žádný problém.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]