Pěkný večer, mám čínskou motorovou pilu a měl bych technický dotaz: může olej na mazání řetězu protékat samovolně přes olejové čerpadlo? Jakoby "samospádem" při plné nádržce oleje (když je hladina oleje výš, než odtokový otvor do čerpadla), a aniž by se pila vůbec nastartovala? Myslel jsem, že netěsní hadička z nádržky, ale ta je OK. Je vidět, že olej vytéká z mazacího kanálku (tedy vrchem), ale to i tehdy, když pila leží v klidu. Moc děkuji za rady.
Právě jsem někde narazil na informaci, že se často u těchto pil stává, že mají v čerpadle otočenou nějakou gumičku, která potom propouští. Když se gumička namontuje správně, tak by to údajně propouštět olej nemělo. Takže si zkusím ještě dohledat nějaké podrobnosti.
Může. U kvalitní pily to je závada, u laciný číny vlastnost, obzvlášť pokud přivzdušňovací ventil nádrže řeší dírou . Nějaký pekáček/ vanička, hadr, nádrž po dořezání vylejvat..
Asi mám štěstí na kvalitní pilu, olej mi z ní neteče ani s plnou nádrží, může stát měsíc a pod ní je sucho.
Asi jo. Mám čtyři řetězovky, od profi husqvarny po nějakou čínu a dělají to všechny...
doplněno 26.09.23 21:43:
No, Bobane, když jdu do lesa, beru si Husqvarnu 572XP, pro mě je dobrá, ty znáš a máš možná lepší. Tu čajnu jsem koupil na zakázce, kde pokácení stromu byla vícepráce, se kterou jsem nepočítal a než bych jel pro dospělou pilu 60km domů, radši jsem koupil tu čínu. Svou práci udělala. Ještě nějaký dotaz?
@berger A nekoupil bys příště místo čínské pily radši ojetou, ale kvalitní? Mám taky mnoho pil. Na čínské mi vadí vibrace, to je fakt nouzovka,odpruzeni přes gumu
Dík za odpověď berger Nejen že mají čínské pily vibrace, taky pěkně smrdí, když se dělá třeba v polouzavrenym prostoru, to se nedá vůbec, ani když je dobrá směs a serizenej karbec. Jenyk Sachs dolmar byly nejkvalitnější pily a do roku cca 2013 byly dělaný komplet v Německu, pak china a dneska vlastník Dolmaru, firma Makita zářízla Dolmar úplně, konec.
Fajn, Bobane. Ty čínský zmetky občas kupuji za podobných okolností, jako jednorázovky a nic od nich nečekám. Mám na dvoře kout, kde rostou kopřivy a tam háži to, co mě namíchne. Už je tam těsno, rekord drží elektrická řetězovka Rivall, ta nejela ani těsně po koupi. Reklamací jsem se neunavoval, letěla do kopřiv...
@berger Pilu riwall jsem tu resil 2 tydny zpet. Potreboval jsem vedet karburator. Dovozce ani nevi kdo je vyrobce, tvrdi nesmysly. Ale funguje. Jenyk Dolmara mam 15 let,model PS 500,rezal jsem s nim velky parezy ,formatoval velky klady. To je super pila k nezaplaceni.
Je škoda že jim Makita úplně zarizla benzínový program a zbyla jen elektrika. Mám jednu z prvních PS5000 v CR,a je to výborná pila, pořád jede bez jedinyho problemu. A olej z ní neteče (kovový čerpadlo s regulaci)
Asd1 Tak to mas stesti, velmi silna pila,jeste vyrabena v nemecku. Je picovina kupovat laciny cinsky pily. Jsou prilis tezky,maj velky vibrace a smrdej...uz jsem radil nekolika lidem at si radsi koupi ojetou kvalitni. Koupili nakonec dementi nejakou sracku .lidi jsou nepoucitelny
Kdyby těžký,to az tak nevadi.. spíš zoufalý upnutí listy,plastový čerpadlo,debilní ovládání,plastová klikovka kdy trošku pretizis a odejdou gufera kliky atd. Jetá kvalitní je taky problém,to se vycítí blízký konec a jde z domu,nebo corka.. Vtipný je jak lidi vzyvaji novodoby hobby HQ do nebes,přitom to je plastová čína a značkový je uz jen napis a cena..
Přesně, mám též Husqvarnu 61 koupená v roce 1991, perfektní pila. Po 20 letech provozu začal slabě vytékat olej z olejového čerpadla. Neřeším to, ta trocha oleje nestojí za drahou opravu.
Me to u cinske pily vyteka kolem kadicky, ktera usti z olejove nadrzky do cerpadla. Reseni by bylo odmasteni, zalepeni tmelem na motory, ale u takoveho kramu ztrata casu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.