Založení živého plotu v trávníku - jak se zbavit trávy pod ním?
Od:tmodpovědí:7změna:
Budu tedy zakládat nový živý plot v prostoru současného trávníku. Jak se zbavit trávy, aby nerostla pod živým plotem? Představa, že musím před vysazením keřů vyplet pás cca 30 x 0,5 m... chci se vyhnout použití textilie, protože to je jen semeniště slimáků, jak jsem zjistil jinde při odstraňování tohoto hadru. Slimáci nám likvidují úplně všechno. Bylo by řešením vysadit keře normálně do trávy a na trávu nasypat mulčovací kůru nebo vrstvu posečené trávy? Nebo mě napadá účinnější řešení - roundup. Pokud bych trávník posekal a pak ten pás postříkal roundupem a vysadil keře, neohrozí je to, když bude roundup prosakovat do půdy? Je to na chalupě, kde bohužel nemůžu měsíc plít trávu nebo aplikovat herbicid a čekat týden, než uschne tráva a další týdny, něž roundup prosákne půdou do takové hloubky, aby neohrozil vysazované rostliny. Samozřejmě je řešení vysadit normálně do trávy a pak ručně trhat trávu mezi keři, protože strunovkou se mezi keře nedostanu. Děkuji za případné nápady...
Nevím, jaký plot budete zakládat, ale většinou si živý plot s postupujícím růstem trávu pod sebou zlikviduje sám. Já bych sazenice plotu zasadil přímo do trávy.
Jinak roundup se nikam neprosákne, ten působí na rostliny přes listy, do půdy se prakticky nedostane. Takže nic, co vysadíte pár dní po jeho použití nelikviduje. Pokud ho použijete, trávu před tím nesekejte. Čím větší tráva bude, tím bude roundup účinnější.
tm
Bral jsem to tak, že kromě trávy samozřejmě stříknu i na zem a když se to z listů trávy dostane do kořenů, budou to pak brát kořeny keřů. Asi bych vysadil normálně do trávy, obsypal nějakým mulčem a na jaře to můžu opatrně postupně prostriknout roundupem. Měl by se asi udělal rigol a strhnout drny, ale upřímně do toho se mi moc nechce. Kačírek mám před barákem a je to ráj slimáků
Z čeho ten živý plot chcete mít? To jsou dřeviny. Každá sazenice může růst z díry v trávníku. A bacha, mulč z posečené trávy láká hodně slimáky. Nic bych tam nedávala.
liska5
S Rondupem opatrně. Kolega stříkal chodník, prý mířil jen na ty dlažební kostky a pak byla vypálená "krajnice" kolem. Navíc to zasáhlo i některé růžičky 30cm od kraje cesty a vypadají, jako by je něco totálně ožralo. Možná nepřežijí. Někdy místo postřikovače natírám plevely obezřetně štětcem. Aby si to natáhly do kořenů a okolí se nepoškodilo tou mlhovinou z postřiku.
tm
Habry, buky, ptačí zob... mix různých rostlin. Ano, s roundupem opatrně. Také mi to poprvé ujelo, když jsem aplikoval při vetrnem počasí... od té doby, když chci zlikvidovat konkrétní plevel ve skalce, tak jej zpravidla gumovými rukavicemi ohnu mimo rostliny a postrikam nebo postavím bariéru z papundeklu. Mně šlo spíš o to, že bohužel nemám čas vystrikat pás, pak čekat min týden a po uschnuti začít sázet. Budu sázet u baráku, kam se moc nejezdí
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.