Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
dle mého názoru Vám cibuli napadla květilka cibulová. Napadená rostlina vadne a hyne, často zahnívá. Larvy květilky cibulové přezimují v zemi, v květnu vylétnou a kladou vajíčka na cibuli, pórek, ... atd. V červnu se vylíhnou a tato II. generace začne rostliny napadat.
V této fázi už napadené rostliny nezachráníte, pouze vytrhat nebo preventivně vyzkoušet nějaký účinný pesticid. Příští rok před setím nebo výsadbou určitě nějaký dostupný a dobrý pesticid nebo insekticid Já jsem používala Sumithion, ale když jsem si pro něj letos šla, prý se přestal vyrábět a jediné, co mi doporučili byla netkaná textilie. Zúžila jsem výsadbu na jeden záhon a když bude nejhůř, počkám na podzim až bude ke koupi za 7,-Kč/kg.
St.
Může to být i plíseň, ale pokud je to květilka, tak v rozpitvané cibuli jistě najdete její larvičky. Květilka klade vajíčka zhruba na počátku kvetení třešní a pampelišek. Nechemická a výborná ochrana - bílá netkaná textilie, kterou záhony pokryjete hned po nasazení sazečky ( pro růst natě je třeba nechat rezervu a textilii nenapínat) a její okraje po obvodu záhonu zahrňte zeminou. Textilii sejměte začátkem června, kdy už nehrozí ani nálet vrtalky. nať bude sice trochu polámaná, ale ničemu to nevadí a máte cibulku zdravou téměř v bio kvalitě
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.