Chtěl bych na zahradě vysadit asi 5 m živého plotu z nějakého jedlého ovoce. Máte nějaké nápady? Je to 550 m vysoko, půda spíš těžší. Všude jsem vesměs našel hlavně muchovník... Mate s ním někdo zkušenosti - jakou odrůdu, aby měl trochu přírůstky a nečekal bych na plot 10 let. Bratr ho má ve 300 m a za 5 let přirostl snad 5 cm a je to pořád chudé koště. Děkuji
Rakytník? Chodívám se psem do míst, kde blízko zahrádkářské kolonie roste několik keřů rakytníku, velmi hustě, není to průchodné. Takový živý plot na mezi. Nadmořská výška tak 615 - 620?
Muchovníky , Amelanchier, neboli indická borůvka. Koupit keřové a prostřídat různé druhy. Dekorativní, odolní, netrpí chorobami, kvetou v bílých latách, plodí pravidelně dříve než jahody a né naráz. Taky budou plodit hned už jako malí.
Co píše Babkazov o jabloních, tak takové mantinely z propetených jablůněk na osnovách jsou na několika úsecích podle cestiček v Kroměříži v Květné zahradě. Jen to trvá léta a chce to promyšleně upravovat a stříkat.
Taky lze černý jeřáb - Aronie, opět keřová.
liska5
Muchovníky si zakrátíte, přistřihnete, Řídké bývají ve stínu. Měla jsem více druhů a lišili se dost.
Pak černý jeřáb neboli Aronie, bývají i keřové... Jestli je prostor, tak lísku, lískové ořechy. taky na slunné polohy.
tm
A jaký byste mi doporučila muchovnik, aby měl větší přírůstky?
tm
Resp. taky asi závisí na vzrůstu kupované plodiny, muchovnik není zrovna levná záležitost, pač je moderní. Bratr má muchovnik na dvou zahradách ve výšce asi 320 m a žádný zázrak se nekoná. Po letech je rostlina porad skoro stejně velká a výjimečně se objeví nějaký plod. Nevím, co to je za odrůdu.
liska5
Před 30 lety to byl jediný druh muchovníku, co měli a o odrůdách se ještě nemluvilo. Rostl z jižní strany u zdi domu v podhorské oblasti. Je fakt, že jsem mu tam navezla dvě kolečka kompostovky. Koupila jsem ho jako rozvětvený keřík asi 60cm vysoký a dorostl tak do dvou metrů. Plodil bohatě těch dvacet let, co tam rostl. Po několika letech se rozbujel, že jsem odstraňovala celé větve, ale dalo se to...Pak mi ho docela brutálně vykopali, kvůli příjezdové cestě a přesazení nepřežil. To jsem těžce nesla.. Vzala jsem od něj nálety, tak 20centimetrové rostlinky, co jsem pod ním našla a deset jich vysadila k plotu od sousedů. Když povyrostly, tak vlastnosti původního měla asi jen třetina. Některý byl maličký a hustý a světlejší pořád, jiný se vytáhl, listy dofialova a měl velmi řídké střapce. Když jsem se přestěhovala, koupila jsem si na balkon jeden, kde slibovali, že bude pořád nízký. Byl a ihned plodil. Ale tam si ho zase našli kosi, tak jsem přes balkonové zábradlí musela dát sítě. Název odrůdy nevím.
Ten první muchovník na trhu, co popisuje rádkyně Liška, není druh Lamarkův. To je až ten druhý druh. A co si pamatuji, nebyl uváděný jako jedlý, jen okrasný květem. Dnes už je sice uváděný jako jedlý, ale stromky bobulovin se velice těžko sklízejí oproti keřům. Dobře půjdou sklízet jen jako mladé. Stromkové muchovníky se mi zdají na živý plot i řídké a jako dospělé na fotkách mají moc mohutné a široké koruny. Popisované rakytníky se musejí zbavit mrtvých odplozenych větví, to je i u dvou trnitých keřů nepříjemná péče. Moje keře odnožují a nevypadají moc hezky pro živý plot. Áronie odnožují víc do dálky a plody nejsou vhodné pro přímý konzum za syrova. Moruše černá, u té mi na zahradě nepřežilo už několik různých druhů. A pokud je citlivější, tak v živém plotu vždy nějaký kus může zahynout a to nejde snadno nahradit. Já jsem nadšenec pro hlošinu. Eleagnus umbellata pointila fortunella nebo červené druhy. Žlutá má být nejsladší. Je cizosprašná, Teda ideálně min 2 druhy pro opylení. Ale jako dospělá asi krasavice taky nebude, malá je krásná. Měli ji v zahradnictví Za zázvorce a ve Spomyšli rostlinky z Polska. Při plození byla tak plná plodů, jako na fotkách. Ale červené se plodit nechtělo. Možná ale bude odnožovat a nebo tvořit semenáčky po zahradě taky. Chce to koupit jen pokusně nějakou rostlinu čehokoli, protože se ten druh nemusí dařit nebo nebude hezký pro Vás. Já mám živý plot z červeného rybízu a vedle něj druhý vyšší okrasný. Ale semenáče nedělá okrasný tavolník a jehličnany. Spousta jiných rostlin semenáčky dělá. I dřín - cornus mas i jeho zakrslíci jich dělají hodně. I muchovník.
Zdravím, sám mám chatu v 530 m. n. m. Doporučoval bych muchovnik jak jste zmínil. Já jej zasadil na spodní část pozemku místo plotu, a roste docela zdárně a rychle Muchovník Lamarkův za předpokladu, že tam máte vlhčí půdu. Zda ne vrhnul bych se spíš na rakytník ten má rád sušší půdy.
tm
Jsme v podhůří, tak suchem trpime max v létě, když jsou ty hicy... a jak velké sazenice jste kupoval?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.