Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdy sekáte naposled (a poprvé) na chalupě?

Od: ln odpovědí: 16 změna:
Ahoj, zdědili jsme chalupu, kam jezdíme 1x za 14 dní. Byly tam teď šílené kopřivy, metrové bodláky. Vzali jsme to strunovkou a 1x posekali, teď lředposlední týden v srpnu. A začalo pršet... na další sekání budeme muset přijet tak, aby tráva povyrostla, a zároveň aby zrovna nepršelo. To je u frekvence 1x za 14 dní trochu problém vychytat, a tak budeme muset plánovat.
Tak se chci zeptat, kolikrát ještě budeme muset letos posekat, než tráva přestane růst? Seká se ještě v říjnu? A v září musíme? To jsou jen 4 týdny, sekali jsme teď.
Upozorňuju, že nestojíme o žádný anglický trávník, chceme sekat co nejméně, ale tráca musí být max tak vysoká, abychom nezadřeli pojezdovou ruční sekačku, kterou máme.
A na jaře začíná tráva bujit myslím v březnu, stačí sekat v dubnu? A kolikrát v roce, za jaro, za prázdniny, atd? Ráda uvítám vaše zkušenosti...budeme si tu chalupu muset plánovat. Věřím, že to snad už nenecháme nikdy dojít do fáze bodláků a metrových kopřiv, ale člověk nikdy neví...b 3x nepřijedeme, pak bude déšť a nebude se moci sekat... a je to tu zas.
Vím, že si to ten první rok prostě odpozorujeme, ale ráda bych mela aspon zhruba představu. Díky:)

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jp
hodnocení

6x

Kdy sekat poprvé a naposled, to fakt neřeším. Sekám když je to potřeba, kdy je na to počasí a mám na to čas. Po částech,

stále dokola, nikdy nestihnu všechno najednou, protože zahrada je velká i kopřivy tam mám. Sekat můžete v říjnu i v listopadu a zároveň posbírat sekačkou spadané listí.

hodnocení

3x
Musíte celou plochu posekat 2x ročně.
Můžete síct více jak 2x ročně.
Nemusíte síct vždy celou plochu naráz, ale jen vzít kosu a lokálně posíct bodláky a kopřivy. Nehoňte se za dokonalým trávníkem, ale udržujte funkční trávník který je odolnější výkyvům počasí.

hodnocení

2x

Jako první věc bych se zbavila kopřiv a bodláků. Pokud tam bude jen tráva a luční kvítí, tak je sekání jednodušší. Navíc by se možná dalo domluvit s nějakým sousedem, aby si v době vaší nepřítomnosti bral trávu pro králíky.

jaj*
Králíci žerou speciální trávu, mají speciální travní směs, babička už to má několik let vysázený, takže to není jen tak nějaká tráva

jaj - tchán měl vždycky docela dost králíků a krmil je tou "jen tak nějakou trávou", posekanou na zahradě mnoho let (samozřejmě bez kopřiv). Žádná "speciální směs" tehdy nebyla.

Králíci si neztěžovali. Takže pokud ji Vaši králíci odmítají, neměl byste je tak rozmazlovat ;).

hodnocení

2x

Na chatě mám "polodivoký" trávník, který sekám poprvé někdy v dubnu (když je tráva po kolena) a pak podle počasí (podle toho, jak to roste). Někdy ještě 2x, jidy třeba jen 1x. Častěji jen výjimečně, třeba když tam má být dcera s dětmi. Ale je fakt, že to má do "anglického trávníku" hooodně daleko *smich*.

doplněno 27.08.23 10:16:

Jo - a sekání rozhodně nijak neplánuju (mám důležitější starosti). Prostě tam občas přijedu a když mám čas a náladu, tak to posekám.

Kdy sekáte naposled (a poprvé) na chalupě?
ln
hodnocení

A čím tohle sekáte? To by naše kočárková pojezdová sekačka nezvládla, my prácě tu trávu potřebjjeme nižší. Tohle je na strunovku a s tou si manžel oddělává záda, na které je nemocný, takže chceme používat tu s pojezdem, nastavenou na nejvýš. Tun že po posekání je tráva vysoká tak 15 cm . A nejvyšší trávu co tahle sekačka zvládne, je tak tráva k půli lýtkám, ale to už mám pocit, že tu sekačku drtím...
Na vysokou trávu je bubnová sekačka.

In - Tak v tomhle extrémním stavu to bývá jen na jaře a sekám to benzínovou strunovkou. Pozemek mám malý, takže to záda vydrží. Je to pak sice "okousané", ale to neřeším. Případné další sekání provádím běžnou malou elektrickou sekačkou, ale vzhledem ke sklonu terénu nemůžu použít sekačku s pojezdem, takže je to docela dřina. Navíc mi zahradu na jaře 2x za sebou přerylo stádo sviní, takže je sekání o to zajímavější.

tomkk - To sice ano, ale kvůli posekání malé lesní zahrady 2x ročně si jí rozhodně kupovat nebudu.

paveldvorak
hodnocení

1x

především na jaře kdy spolu s travou roste i plevel..důležité je aby nevykvetl a nevyrostl do semen

hodnocení

1x

Jsme na České Sibiři (cca 520 mnm), poprvé sekáme, když trvale sleze sníh a přestane mrznout, takže tak duben, spíš druhá polovina a naposledy než začne mrznout a padat sníh :) Takže loni to bylo začátkem listopadu. Jinak sekáme jednou týdně, když dostatečně prší a když neprší a je vedro, tak klidně i 4 týdny bez sekání, jde o uchování zeleného pěkného hustého kvalitního trávníku. Je to zahrada pro rekreaci, u RD, takže louka nepřichází v úvahu, sekáme "trojkou", někdy "čtyřkou" (když je větší sucho) a vždycky na mulč. A nikdy nesekat, když je mokro, tupí to nože a ničí trávník. A když je sluníčko, tak sekat spíše kvečeru, po páté nebo i šesté odpoledne, aby se to nespálilo. Každopádně si to časem odpozorujete a z rad doporučuji vybrat a vyzkoušet, co vám bude sedět, každý to dělá jinak :)

vili
hodnocení

0x
Neuvádíte, jak členitý je pozemek a v jaké nadmořské výšce. Taky, jestli jsou třeba velké stromy, které mají vliv na růst trávy.
My sušíme na rovině v nížině seno, takže nejdřív na jaře posekáme sekačkou na krátko, a pak už jen cca po těch 14 dnech cestičky. První seno je někdy kolem konce května, po něm znovu na krátko sekačkou. Druhé seno spíše neděláme, takže už je v provozu pouze sekačka, a v těchto dnech stačí klidně i po třech týdnech. Posekanou trávu sypeme kolem stromů a keřů.
Poslední sekání klidně v listopadu nebo na začátku prosince, pěkně se tím sebere listí, a to jde na kompost.
Podle mého názoru by se vám vzhledem k pouze občasnému pobytu hodila spíše bubnová sekačka a křovinořez. Na cestičky a kolem záhonů pak stačí menší benzínová sekačka.

Poprvé, když začne tráva na jaře růst a pořádně povyroste. Na podzim ještě před příchodem přízemních mrazíků. Když se to nestihne, tak se nic nestane, trávník přežil v pohodě.:)

ln
hodnocení

Díky moc, my právě vzhledem k manželovým problémům se zády bohužel potřebujeme tu pojezdovou kočárkovou sekačku - nevím jak se jí říká, prostě vypadá jako kočárek, drží se za madlo a jede se, je na benzín. Taková sekačka ale neutáhne trávu, která je vysoká příliš, takže budeme muset opravdu sekat častěji. Ráda bych třeba jen jednou za měsíc, na jaře tedy dřív, jj

Tak přesně pravidelně tř. 1x do měsíce by to šlo, ale to by nesměla být taková výheň bez srážek, jako byla donedávna. To jsme nesekali vůbec, neb tam není stín a trávník by se spálil. Soused při tom vedru posekal a má tam žluté spálené fleky.:(

tm
hodnocení

0x
Asi takto: když jsme před lety v červenci převzali chalupu skoro na horách, nevěděl jsem, kde mi hlava stojí kvůli rekonstrukci toho nejdůležitějšího. Ten rok jsem posekal kousek plochy a usoudil jsem, že nad tím bych strávil týden (tak 2 roky to nikdo nesekal). Vykašlal jsem se na to. Další rok jsem se s tím mordoval asi 3x. Nyní se už ta tráva trochu kultivuje, takže sekam cca 1x měsíčně. Nejhorší je první seč. Častěji sekat neplánuji, tráva krásně kvete a je mi líto květy sekat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]