Dobrý den, se synem jsme vyrazili na houby. Bál jsem se, že nic nenajdeme, protože dlouho nepršelo. Syn by pak už nechtěl na houby chodit. Nejdřív jsem našel pár prašivek, ale v odlehlém kusu lesa u kapradí se na mě smálo 10 hnědých kloboučků. Vůbec nebyly prožrané. Doma jsem houby připravoval a syn ujídal z pánve. Stěžoval si, že jsou houby hořké, ale on je mlsný jako koza. Poté, co jsem ale houby ochutnal sám, jsem mu musel dát zapravdu. Houby kroutí celou pusu. Je možné, že jsme nasbírali nějaké jedovaté hřiby?
Správně se ten hříbek jmenuje hřib žlučník,lidově hořčák a podobně.Jídlo jste pokazil.On je ale léčivý,pomáhá ve formě prášku s problémy se žlučníkem.Dá se udělat jídlo jen ze samých hřibků,nesmí tam přijít jiné,recept možná najdete na netu.
Poznávací znamení krom hořké chuti i za syrova je síťka na nožce.
Hořčáky mají zespodu kloboučku to, nevím jak se tomu říká, narůžovělé, růžové. Jeden hořčák dovede pokazit celý pytel sušených hub. Ale hřib to je moc krásný! A zdravý, ani červíkům nechtná. Nevím jestli je jedovatý, ale nejdlý je určitě.
Pamatuji, že ještě jsem nechodil ani do první třídy, bylo mi max. 5 let a věděl jsem, že ty pěkné hříbečky, které mají narůžovělý spodek kloboučku jsou fujtajbl, že ty se nesbírají. Když si někdo nebyl jistý, štipec ochutnal a hned tu hořkost cítil. V životě jsem neslyšel o nikom, kdo by si udělal smaženici z hořčáků. Časem jsem zjistil, že jsou sice hnusné, ale mohou být po určité úpravě použitelné třeba jako koření, prý působí i protirakovinotvorně. Každopádně my je nesbíráme.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.