Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ulomený terminál borovice černé

Od: juelen odpovědí: 13 změna:
Dobrý den synek mi ulomil terminál na boeovici černé viz foto tak jsem ulomek zasmiknul ostryma nuzkama a zatrel balzámem, myslíte že terminál nahoře vyhodí pupeny a zase dál obroste,nebo je strom zpatvareny a v háji?
Ulomený terminál borovice černé
Ulomený terminál borovice černé #2

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

8x

Za takové situace si strom udělá nový terminál z jedné z větví nejvyššího patra. Jak radí přede mnou, vyberte tu nejzdatnější a přivažte k pahýlu po terminálu, aby se k němu přiklonila. Bacha, nezlomit, ale postupně přitahovat.

asd1
hodnocení

6x

Ten pahýl uschne.

Přivaž k němu jednu větev, tím vytvoříš nový termínál. Za rok až zdřevnatí a bude držet tvar sám, tak pahýl uřízneš tak aby tam nebyl "špaček"

Ostatní větve budou mít snahu zvednout se (a nahradit ulomený terminál), tak ty můžeš naopak stáhnout dolu aby rostly do boku.

Když to necháš jak je, tak borovice si poradí, ale bude mít šest terminálů - ty větve se otočí a porostou rovně nahoru.

hodnocení

2x

Myslím, že právě zastavil růst a bude stromek jen bachratět, ale do výšky už moc nepotáhne.

hodnocení

2x

Bohužel bude jak píšete "zpatvarený". Ke zbytku terminálu bych vyvázala jednu z těch bočních větví a z toho zapěstovala novou špičku.

juelen
hodnocení

Tak jsem psal jednomu z nejlepších, spíše nejlepšímu zahradníkovi do Prahy panu Havlisovi a ten mi odepsal toto:
S borovicí máte pravdu, přesně jak jste vyčetl z našich informací -
protože má větev jehličí, zjara tam udělá záložní pupeny a vyrazí nová
větev, možná i více. Tak podpořte jen jednu, tu nejsilnější a
nejrovnější a ostatní pak odstraňte.
Takže doufám, že k zpatvareni by dojít nemělo a mely by se vytvořit na terminálu z jara pupeny takže by to mohlo mít ještě zhustujici efekt a bud nechám jet třeba tři terminály a nebo nechám tedy ten nejsilnější a v tom to bude pokračovat
jiofa

Určitě si poradíte a vite co ve výsledku chcete. Za mne bych v této situaci seříznul ještě jedno patro a v dalších letech krátil a zaštipoval nové výhony a vytvořil zahušťující habitus s výškou max 2 m. Inspirací je na netu dost. Celkový prostor zahrady neznám ale moc se mi nepozdává něco tak vzrostlého neredukovaného v prostoru. Ze zkušeností vím, že to skončí za desetiletí pod pilou. Škoda toho času a místa, kde byste mohl mít "parádnější" dřevinu. Tak to jen na okraj ze 40 letých zkušností v podobných začátcích založení zahrady.

liska5

Taky si myslím. Borovice tady má být dominantou v relativně nízké zástavbě, v zahradě bez konkurence vyšších dřevin /aspoň ze záběru/. Takže bude hezčí, když zůstane poměrně nízká, zahuštěná a kompaktní, než jako vysoká řídká borovice alá telegrafní sloup.

juelen
hodnocení

Ano, ostatní borovice je jich tam pět natakovem valu jsem již hned od prvniho roku vysadby tj letos na jare zastipoval svíčky o 3/4 a právě chceme docílit stálezelené stěny menších borovic třeba do 4-5 metru ale extrémně tímto zastipovanim hustých jelikož ta ratejna vedle nás je firma a myslíme i do budoucna kdyby to chtěli jednou zvednout do patra aby toto zajistovalo soukromí
Ulomený terminál borovice černé #3
Ulomený terminál borovice černé #4
Ulomený terminál borovice černé #5

Nejlepší je hned koupit jehličnany které rostou max 3 nebo 5m.Stou borovicí to mám stejně,nechal jsem to tak a má 4 terminály.,prostřední jsem po roce ufiknul,stejně byl k ničemu.

Teď to vypadá překrásně, ale za 10 - 15 let z toho budete nešťastnej. Kamínky budou plné uschlého jehličí a stromy vysoké. Vlastní zkušenost. :(

jiofa

tigra: Mám zde rovněž příspěvek. Co jste napsal(a) jsem nechtěl připojit, abych tazateli nekazil radost z výsadby. Máte plnou pravdu. Pokud s tím něco neudělá či nezredukuje již teď a provede výsadbu s vhodnými konifery, tak bude mít ze všeho "džungli" a veškerá paráda za pár let bude pryč. Bohužel, bude tomu tak a je škoda času odkládat výsadbu vhodných rostlin včetně konifer. To kamení je částečně i nepřirozené a rovněž by to chtělo něco listnatého. Nedělám chytrého, ale mám něco za sebou a vím o čem píši.

juelen
hodnocení

Děkuji za odpověď jste hodní jsem si tohoto vědom byla to šílená výsadba jelikož vedle nás je firma komerční objekt a není vůbec vyloučeno že je jedno může napadnout či majitel po nich zvednout budovu o jedno patro výše z toho důvodu je to osazeno neopadavými stálezelenými stromy pro kombinováno s listnatými bobkovišně mi tak aby v případě zvednutí o jedno patro této komerční budovy bylo zajištěno soukromí do zahrady a raději se budeme koukat do vzrostlé zeleně nežli na nějakou budovu jak nám prosklená kouká do zahrady s kačírkem se rovněž počítá že to bude na divoko na přírodno jehličí šišky a podobně budu však zaštipovat a řezat tím se docílí zhoustnutí a kompaktnosti bude to jeden zelený Val který bude chránit soukromí okrasné zahrady která je druhou polovinu celkového pozemku a kde se celý den točí sluníčko

hodnocení

0x
Jak je to s odolností proti ulomení? Pořádný vítr... Ta větev jako nový terminál nebude tak odolná, je to v podstatě že suku, takže se to v tom místě ulomí?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]