Dobrý den synek mi ulomil terminál na boeovici černé viz foto tak jsem ulomek zasmiknul ostryma nuzkama a zatrel balzámem, myslíte že terminál nahoře vyhodí pupeny a zase dál obroste,nebo je strom zpatvareny a v háji?
Za takové situace si strom udělá nový terminál z jedné z větví nejvyššího patra. Jak radí přede mnou, vyberte tu nejzdatnější a přivažte k pahýlu po terminálu, aby se k němu přiklonila. Bacha, nezlomit, ale postupně přitahovat.
Tak jsem psal jednomu z nejlepších, spíše nejlepšímu zahradníkovi do Prahy panu Havlisovi a ten mi odepsal toto: S borovicí máte pravdu, přesně jak jste vyčetl z našich informací - protože má větev jehličí, zjara tam udělá záložní pupeny a vyrazí nová větev, možná i více. Tak podpořte jen jednu, tu nejsilnější a nejrovnější a ostatní pak odstraňte. Takže doufám, že k zpatvareni by dojít nemělo a mely by se vytvořit na terminálu z jara pupeny takže by to mohlo mít ještě zhustujici efekt a bud nechám jet třeba tři terminály a nebo nechám tedy ten nejsilnější a v tom to bude pokračovat
jiofa
Určitě si poradíte a vite co ve výsledku chcete. Za mne bych v této situaci seříznul ještě jedno patro a v dalších letech krátil a zaštipoval nové výhony a vytvořil zahušťující habitus s výškou max 2 m. Inspirací je na netu dost. Celkový prostor zahrady neznám ale moc se mi nepozdává něco tak vzrostlého neredukovaného v prostoru. Ze zkušeností vím, že to skončí za desetiletí pod pilou. Škoda toho času a místa, kde byste mohl mít "parádnější" dřevinu. Tak to jen na okraj ze 40 letých zkušností v podobných začátcích založení zahrady.
liska5
Taky si myslím. Borovice tady má být dominantou v relativně nízké zástavbě, v zahradě bez konkurence vyšších dřevin /aspoň ze záběru/. Takže bude hezčí, když zůstane poměrně nízká, zahuštěná a kompaktní, než jako vysoká řídká borovice alá telegrafní sloup.
Ano, ostatní borovice je jich tam pět natakovem valu jsem již hned od prvniho roku vysadby tj letos na jare zastipoval svíčky o 3/4 a právě chceme docílit stálezelené stěny menších borovic třeba do 4-5 metru ale extrémně tímto zastipovanim hustých jelikož ta ratejna vedle nás je firma a myslíme i do budoucna kdyby to chtěli jednou zvednout do patra aby toto zajistovalo soukromí
Nejlepší je hned koupit jehličnany které rostou max 3 nebo 5m.Stou borovicí to mám stejně,nechal jsem to tak a má 4 terminály.,prostřední jsem po roce ufiknul,stejně byl k ničemu.
Teď to vypadá překrásně, ale za 10 - 15 let z toho budete nešťastnej. Kamínky budou plné uschlého jehličí a stromy vysoké. Vlastní zkušenost.
jiofa
tigra: Mám zde rovněž příspěvek. Co jste napsal(a) jsem nechtěl připojit, abych tazateli nekazil radost z výsadby. Máte plnou pravdu. Pokud s tím něco neudělá či nezredukuje již teď a provede výsadbu s vhodnými konifery, tak bude mít ze všeho "džungli" a veškerá paráda za pár let bude pryč. Bohužel, bude tomu tak a je škoda času odkládat výsadbu vhodných rostlin včetně konifer. To kamení je částečně i nepřirozené a rovněž by to chtělo něco listnatého. Nedělám chytrého, ale mám něco za sebou a vím o čem píši.
juelen
Děkuji za odpověď jste hodní jsem si tohoto vědom byla to šílená výsadba jelikož vedle nás je firma komerční objekt a není vůbec vyloučeno že je jedno může napadnout či majitel po nich zvednout budovu o jedno patro výše z toho důvodu je to osazeno neopadavými stálezelenými stromy pro kombinováno s listnatými bobkovišně mi tak aby v případě zvednutí o jedno patro této komerční budovy bylo zajištěno soukromí do zahrady a raději se budeme koukat do vzrostlé zeleně nežli na nějakou budovu jak nám prosklená kouká do zahrady s kačírkem se rovněž počítá že to bude na divoko na přírodno jehličí šišky a podobně budu však zaštipovat a řezat tím se docílí zhoustnutí a kompaktnosti bude to jeden zelený Val který bude chránit soukromí okrasné zahrady která je druhou polovinu celkového pozemku a kde se celý den točí sluníčko
Jak je to s odolností proti ulomení? Pořádný vítr... Ta větev jako nový terminál nebude tak odolná, je to v podstatě že suku, takže se to v tom místě ulomí?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.