Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stříhání vinné révy a švestky

Od: tm odpovědí: 4 změna:
Loni jsem vysadil vinnou révu. Jsme ve vyšší výšce, takže ji mám spíš jako dekoraci u domu, plody ani neočekávám. Loni vyrostly šlahouny cca 0,8 m. Přes zimu však zmrzly, takže jsem je odstranil a na jaře začaly z původního místa nad roubem růst nové. Nyní jsou výšky cca 1,3 m. Co s nimi, mám je nyní nějak ještě redukovat? Jak píši, bude to spíš okrasa než na plody. Mám však obavy, ze se scénář bude opakovat a zase to zmrzne, protože dřevo nebude vyzrálé... dále - loni na podzim jsem vysadil švestky. Brzy z jara jsem zredukoval korunku dle rady zahradnictví asi na 5 větví, šlahouny jsem zkrátil cca o třetinu. Nyní narostlo v korunce mnoho mladých šlahounů délky asi 0,5 m. Mám s nimi nyní něco dělat nebo čekat až na jaro? Děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Víno vyhoď a kup si odrůdu Rošfór nebo Ruslan. To jsou velké červené hrozny stolní odrůdy původem ze Sibiře. Kvetou poslední a dozrávají právě teď takže do zimy šlahouny vyzrají a nevymrzají. Fotka je týden stará. Dneska už jsou bobule růžové. A mimochodem- je to jen tři roky stará sazenice odrůdy Rošfór.
doplněno 16.08.23 15:36: Ty letorosty které vyráží od začátku července se vylamují průběžně. Na Moravě když se to dělá ve velkém se to osečkuje - osekává vinařským srpem.
Stříhání vinné révy a švestky
tm
hodnocení

A v jaké výšce pestujete? Já koupil také nějakou ruskou odrůdu, která by měla plodit velmi brzy, aby u nás teoreticky dozrala. Mám ale jiné odrůdy.

Já jsem sice jen 280 nad mořem, ale bráchovi plodí na vysočině v mrazové kotlině ke mamce pravideně vymrzaly všechny švestky které kdy zasadila. Akorát mi na tom letos dost řádí svilušky. Nechtěl jsem stříkat.

neo®
hodnocení

0x

Zdravím

Pokud by vinná reva rostla znovu jak popisujete, tak vetšinou v mém případě do zimy vyzrála natolik že druhy rok přežila.

Za mě by pomohla fotka vašeho výpěstku. Podruhé když roste vin.réva podporovat přímý růst a vylamovat zálistky, tuto dobu ,ale mohlo to být dřív zaštipnout konec a začít zalevat hnojivy Podzim (Kristalon). Pokud budou do zimy stonky krásně hnědé máte naději na příští rok.

V mém případě jsem na vysočině-- Budišov -- nad,výš,457m.n.m.a ještě v udolíčku.

Odrudy Chrupka bíla , Afuz ali, Chrupka Jalabertova,Klara, a potom je to asi nejaká ruská odruda Ustojčivij Dukačevoj,

Sice asi dozrávají později v mém případě,chodíme okolo asi až v září -říjen a uštipujem ,,,ptáci nam je nelikvidují jen si pochutnávají vosy.V příloze je náš výpěstek (foceno dnes)

Stříhání vinné révy a švestky #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]