Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč nečervenají rajčata?

Od: rybicka® odpovědí: 19 změna:

Zdravím, letos mi narostlo doela dost rajčat, malá i velká, ale nějak nechtějí vůbec červenat a zrát. Některá malá už jdou lehce utrhnout, z jedné strany už červená jsou ale z druhé pořád napůl zelená :( Čím to je? Jsou ve skleníku, sluníčko na ně jde velkou část dne...

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Dostala jsem jednou tuto radu: "Přestaň rajčata zalévat a ona zčervenají". Docela to fungovalo.

hodnocení

To jsem ještě neslyšela To spíš zvadnou ne?

Funguje,už nezalévám 14 dní a krásně se červenají

mate59
hodnocení

1x

Možná jste sadila pozdě,dotěď bylo zima,ale nebojte se,dozrají.

hodnocení

Tady bylo nejmíň 3 týdny vedro, jsou ve skleníku, ochladilo se až minulý týden. No asi musím vytrvat, co s tím jinak?

liska5

Poslední dny mi rajčata červenají o 106! *slunce* Doufám, že Vám taky.*hi*

liska5
hodnocení

1x

Už jste měla před dvěma týdny zastřihnout konce s květy a maličkými plody a i u keříčkových vylámat zálistky, pokud na nich nejsou schopná rajčata. Ještě přihnojit a modlit se, aby bylo ještě dost sluníčka. Přotože: Co léto neupeče, září neuvaří. Byly roky, kdy mi otrhaná nezralá rajčata dozrávala doma na parapetu ještě v prosinci, nebo jsem z nich udělala Čatní ze zelených rajčat.

hodnocení

No já se vždycky snažím ty tyčková ukočírovat a někdy se mi to nedaří, ale zas takový houští to není, vylamuju a ostříhávám. Loni jsem jich právě taky měla plnou krabici ve tmě jakou dobu, jakžtakž došla ale není to ono :( Předtím se mi to nestávalo. No uvidíme...

Díky všem za odezvu :)

liska5

Dneska jsem se dívala, jestli tam nemám zbytečné neplodící zálistky, když Vám to radím ... a koukám, že se začínají vybarvovat..Ještě má být slunko a teplo. Jinak na podzim je nechávám dozrát na světle, v kuchyni na parapetu. V tmavé krabici mne to nenapadlo. To by mne zajímalo, co je dobře.

hodnocení

Já to někde slyšela, že mají červenat ve tmě, tak nevím, Můžu letos udělat pokus a půl dát do krabice a něco na parapet v kuchyni, taky mám široký a občas tam něco dávám, tak uvidím, která se pochlapí dřív :)

ben®
hodnocení

1x
Dobrý den, já jsem u tyčkových rajčat touto dobou vždy otrhal dvě třetiny listů (ty staré, spodní), aby je rostlina zbytečně neživila a vše šlo do plodů. Podle polohy, kde máte zahradu, už můžete zaštípnout i vrchol. Zkuste si to. Zdravím!

hodnocení

1x

Zrání rajčat oddaluje přehnojení, hlavně dusíkem. Potom některé přípravky, např. Ortiva a všechny měďnaté.

liska5

Díky, dobrý postřeh!

hodnocení

0x

Dobrý den,zastřihněte vrchol rajčat,aby mohly dozrát.Ve skleníku jinak hodně větrat,nejsou celkově letos podmínky.Nezalévat rajčata,nevím,to jsem neslyšela,ale možné to je,ale zároven né moc prospěšné,pro vývoj nedorostlých rajčat.V podstatě zastřihnutí vrcholu,je stejný efekt.

veronica
hodnocení

0x

Protože jsou uvařená, částečně usmrcená. Rajčata se nemusí "opalovat" na slunci aby zčervenala. Jakmile začínají červenat tak je zakrývám je čedičovou dekou nebo podobným materiálem, listy neotrhávám, poskytují rajčatům výživu. Dozrají všechna, nemám žádné ztráty až do podzimu. Tenká netkaná textilie není dobrá, vytváří skleníkový efekt.

ben®
veronica - vysvětlete tvorbu skleníkového efektu u rajských, které tazatelka pěstuje ve skleníku (viz text dotazu). Četla jste ten dotaz nebo jen nadpis?
veronica

Jde o podstatu problému, ten byl vysvětlen.

ben®
veronica - rozumím. Chyba je v tom skleníku, kde vzniká skleníkový efekt a proto je skleník zcela nevhodný k pěstování rajčat a rostlin obecně . A tazatelka má hned jasno.

hodnocení

0x

Hned to jdu říct mým rajčatúm,vúbec neví že už jsou skoro usrcená a vesele zrají ve skleníku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma nezralá rajčata

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]