Nejste přihlášen/a.
Bílé lilie se jaksi vytratily.Taky jsem je sháněla, neboť jejich okvětní lístky se nakládaly do lihu a tak se dělala tinktura na opary. Jestli koupíte cibule barevných, tak se nejdřív koukněte na ten obal, do jaké výšky vyrostou. To abyste neposadil malé mezi velké. Pak je dobré najít vhodné místo s humózní propustnou zeminou na chráněném, převážně slunném místě. Dobré je při sázení ještě podsypat hrstí hrubého písku, jelikož jsou náchylné na přemokření. Lilie mohou zůstat v půdě, ale po několika letech už vypadají utrápeně. Pak se dají přesadit, což už jsem neudělala. Trochu problém je sklízet je do vázy, protože velmi silně voní a bolí z toho hlava a pyl z tyčinek na ubruse, to je boj čistícími prostředky. Pokaždé jsem je vynášela do mezipatří kvůli té vůni a tmavě žlutým skvrnám od pylu. Já jsem je začala pěstovat, když jsem našla na krajnici rozšláplé cibule. Nedalo mi to, a tak jsem zasadila ty rozbité na kousky. Každá ta šupina z cibule zakořenila. Trvalo několik let, než vykvetly. Jelikož je více druhů, řídila bych se pokyny na obale. Na netu najdete hodně o pěstování.
Vedle malého smrčku a vřesu budou působit nepatřičně. Jako slon u psí boudy. Dala bych je jinam. Jsou tak výrazné, že nejsou moc na kombinování. Vedle malého smrčku a vřesu se hodí tak rododendron, azalka, borůvky, možná čechravy.
Jedno si pohlídejte. Lilie často ožírají takoví podlouhlí červení /spíš sytě oranžoví/ broučci a jejich larvy. To pak je fofr, jsou hodně žraví. Mějte po ruce Mospilan.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.