Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pěstování lilií

Od: tm odpovědí: 9 změna:
Kdysi dávno jsme měli na zahrádce bílé lilie, takže s pěstováním nemám žádné zkušenosti. Koupili jsme chatu pod horami a o pěstování lilií jsem popravdě ani neuvažoval. Jenže letos všude v okolí vidím nádherné lilie, některé jsou vysoké snad 1,3 m... nádhera. Tak mě láká zkusit také nějakou zasadit. Jak se pěstují? Jak je můžu dát daleko od sebe, snesou být poblíž malého smrčku a vřesu, přesazují se? Děkuji za případné tipy a rady

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

1x

Bílé lilie se jaksi vytratily.Taky jsem je sháněla, neboť jejich okvětní lístky se nakládaly do lihu a tak se dělala tinktura na opary. Jestli koupíte cibule barevných, tak se nejdřív koukněte na ten obal, do jaké výšky vyrostou. To abyste neposadil malé mezi velké. Pak je dobré najít vhodné místo s humózní propustnou zeminou na chráněném, převážně slunném místě. Dobré je při sázení ještě podsypat hrstí hrubého písku, jelikož jsou náchylné na přemokření. Lilie mohou zůstat v půdě, ale po několika letech už vypadají utrápeně. Pak se dají přesadit, což už jsem neudělala. Trochu problém je sklízet je do vázy, protože velmi silně voní a bolí z toho hlava a pyl z tyčinek na ubruse, to je boj čistícími prostředky. Pokaždé jsem je vynášela do mezipatří kvůli té vůni a tmavě žlutým skvrnám od pylu. Já jsem je začala pěstovat, když jsem našla na krajnici rozšláplé cibule. Nedalo mi to, a tak jsem zasadila ty rozbité na kousky. Každá ta šupina z cibule zakořenila. Trvalo několik let, než vykvetly. Jelikož je více druhů, řídila bych se pokyny na obale. Na netu najdete hodně o pěstování.

liska5

Vedle malého smrčku a vřesu budou působit nepatřičně. Jako slon u psí boudy. Dala bych je jinam. Jsou tak výrazné, že nejsou moc na kombinování. Vedle malého smrčku a vřesu se hodí tak rododendron, azalka, borůvky, možná čechravy.

Na pěstování lilií není nic složitého, netřeba se jejich pěstování bát. Skvěle podmínky pro jejich pěstování popsala @liska5, akorát bych se opakovala. Maminka mívá plné záhony a některé má i v květináči. Mívali jsme i bílé, královské. Ale užrali nám je hryzci. Teď musíme sehnat nové. Děkuji @liska5 za připomenutí s tím mazáním na opary,úplně jsem na něj zapomněla.
Pěstování lilií
Pěstování lilií #2

futra
hodnocení

0x

Lilie bělostná - lilium candidum koupíte na www.basik.cz v tuto dobu.Barevné lilie bude mít ve své nabídce od nového roku.

tm
hodnocení

Zrovna jsem chtěl také poslat odkaz na basika, tam má zatím zrovna jen ty bílé

liska5
hodnocení

0x

Jedno si pohlídejte. Lilie často ožírají takoví podlouhlí červení /spíš sytě oranžoví/ broučci a jejich larvy. To pak je fofr, jsou hodně žraví. Mějte po ruce Mospilan.

futra

Je to chřestovníček liliový.A také slimáci je milují.

tm
hodnocení

Aha, slimaku máme plnou zahradu...
liska5

Tady někdo radil obsypat rostlinu kávovou sedlinou. Tak jsem udělala kolem cuketového "trsu" kruh z lógru a fakt ho ti slimouši zatím nepřelezli.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]