Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám nemocné orchideje a nevím co s tím, poraďte prosím.
Poslední dobou cca 2 měsíce se objevil na rostlině takový vatový kokon. Rostliny začaly chřadnout, listy jako by jeden za druhým něco vysávalo, postupně odcházejí. Přitom se z posledních sil snaží kvést.
Rostliny jsem přesadila do nové hlíny, poškozené kořeny ostříhala. A nic se nezměnilo, nemoci nebo škůdce jsem se nezbavila.
Poraďte prosím, rostliny, které byly mojí chloubou jedna za druhou odcházejí!
Děkuji předem Milada
Zbavit se červců na orchidejích je dosti obtížné.
" Chomáčky na orchideji napovídají, že rostlinu napadli jedni z nejčastěji se vyskytujících škůdců, tj. vlnatí červci. Na orchidejích se obvykle vyskytuje červec citroníkový (Planococcus citri) nebo polyfágní červec paprsčitý (Planococcus longispinus).
Červci poškozují rostliny sáním šťávy, z níž vylučují nestrávené cukry, jako tzv. medovici. Červci mají povrch těla pokrytý bělavými voskovými výpotky. Silně napadené části rostlin jsou obaleny bílou "vatou", listy žloutnou, případně se deformují.
V chladnějším období roku se červci přesunují ke kořenům a do substrátu, lze je nalézt i pod květináčem.
Ochrana proti vlnatým červcům je obtížná a dlouhodobá. Napadené rostliny je vhodné přesadit do nového substrátu i nádoby. K opakovanému ošetření lze použít například insekticidní tyčinky proti škůdcům nebo využít babské rady.
K domácím přípravkům patří receptura na smíchání litru vody s 12 ml oleje a několika kapkami tekutého mýdla. Doporučuje se i postřik rostlin alkoholem, případně otírání houbičkou s kapkou alkoholu."
izahradkar.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.