Nejste přihlášen/a.
Hnojili jste někdo Speciálním hnojivem na modré hortenzie zn. Forestina, Profík? Jakou máte zkušenost? Mně modrá hortenzie v nádobě na balkoně postupně po několika letech zrůžověla. I pohnojila jsem ji podle návodu postupně třemi dávkami uvedeného hnojiva, že tak zmodrá, ale zatím květenství možná jen lehounce našedla. Žádné zmodrání se nekoná, zato zelené větve znatelně povyrostly na úkor kvetoucích palic, které se v té zeleni pomalu ztrácejí. Tak raději dále už hnojivo na zmodrání nepoužiji. Myslím, že dodává až moc dusíku a hortenzie by pak nebyla odolná proti mrazu.
Aby hortenzie kvetla modře, musí být splněny dvě podmínky. Velmi kyselý substrát (pH 3,5-4) a přístupnost hliníku pro rostlinu. V uvede ném hnojivu je hliník obsažen, takže zbývá kyselost, která se časem posunula k neutrálnímu pH. Litím hnojiva se tedy barva květů nezmění, je potřeba okyselit substrát.
Zdravím, mám hortenzii růžovou. Ke kořenům nasypu rašelinu, kvete modře. Barva záleží na PH půdy. Nehnojím a květy výstavní, přezimování bez problémů.
Děkuji za reakce: O té kyselosti půdy, pH a rašelině vím. Tak trochu jsem chtěla varovat před oním hnojivem na modré hortenzie. Že to zas taková síla není a že spíš vyžene hortenzii k celkovému růstu, místo aby měnila její barvu. Možná po delším používání by přišel efekt. Plánuji ale vysadit ji ven. V plenéru zase bude reagovat na půdu, a tady je kyselejší, než mám substrát v nádobách na balkoně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.