Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dlouhé letorosty

Od: aloisb® odpovědí: 8 změna:

Na slivoních zasazených předloni mi vyrostly letorosty dlouhé přes 150 cm. Mám to nechat nebo nějak zkrátit? Díky předem za radu.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

já bych hlavně vystříhal všechny vlky a to co roste třeba kolmo do koruny-celé to pěkně prosvětlit a ty koncové letorosty zkrátil tak na 20-30 cmn a venkovní pupen-ono to stejně do pár týdnů z toho pupene znova obrazí popřípadě bych se snažil vytvarovat korunku pomocí vyvazování či vzpěr...píšete že je to už zasazené předloni takže nějakou korunku už tam asi máte...

hodnocení

Korunku už mmám vytvarovanou a žádné vlky na stromku nemám. Jedná se pouze o ty velké letorosty. Mám je tedy zkrátit až na 30 cm?

ono to může taky být podnoží na kterou je to neroubované-já mám dvě třešničky na zahradě-každá je jiná odruda/k vůli opylení-stříhal jsem je stejně a jedna roste normálně a teď jsem jenom odstranil vlky a trochu prosvětlil korunu..a ta druhá -roste jako vrba-přírustky přes 1 metr...takže jsem ji před 14 dny pokrátil na ten venkovní pupen a už to má přírustky10-20 cm...no a na jaře musím už opatrně ...s citem...když to tak roste...jinak jsem se taky poptával..hledal videa na You tube...ale jeden tvrdí to- jiný ono...takže se s tím musíte poprat sám...

oprava-samozřejmě-:) naroubované

liska5
hodnocení

2x

Letní řez zpomaluje růst, tak bych zkracovala o třetinu. Taky podle tvaru koruny.

dylin
hodnocení

0x
Že máte přírůstky 1,5 m, tak to znamená, že jste to na jaře ostříhal už mimořádně hodně. Jestli nechcete, aby to dal rostlo, tak na to na jaře vůbec nesahejte a letos i příští rok to nechte být. Ale že vám to tak hodně roste, je hlavně tím, že jste si koupil stromek na silné podnoži a prostě to hodně poroste.
hodnocení

Děkuji za radu a na jaře už to řezat nebudu.

hodnocení

0x
Zkrátil bych je na pár pupenů nového dřeva, aby větve nebyly vytahané.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]