Nejste přihlášen/a.
Zdravím vás, rádcové!
Dostali jsme čaj z Číny viz foto, ale protože byl koupen od bylinkáře, nenese žádný popisek - a kamarádi žel opomněli dotaz na přípravu. Netušíme, co to je - rozpoznáme kousky zeleného, ale jako celek nevíme, jak dlouho louhovat, v jakém poměru k vodě...
Nemáme tu nějaké čajomilce a čajmistry?
Předem děkuji!
![]()
@pu - Netušíme, co to je
Vzala bych pytlík a šla se pozeptat do čajovny, specializovaného obchodu, nebo i nějakého "ezo" krámku. Nejen kvůli délce louhování - asi bych ráda věděla, co hodlám pít ![]()
I čaje od bylinkářů mají popisek.Adresu bylinkáře,nebo webové stránky a také složení i jak se má směs používat.Toto je nejšpíš od někoho ,kdo se za bylinkáře pouze vydává.Já bych to vyhodila.
To se divím, že na sáčku nebyl název ani složení... Asi takhle: Mám doma 6 různých bylinných směsí z lékárny i obchodu. Čtyři se mají louhovat 10 minut, jedna 15 a jedna 8 minut. Co jsem si dříve všimla, že déle /20 min/ se louhují ty, co obsahují kůru nebo kořen.. Existují ale čaje, které se několik minut vaří a naopak takový puškvorec se louhuje ve studené přes noc. No a jak sama víte, zrovna ten zelený čaj se louhuje jen chvilku a ještě ne ve vařicí.
Rostliny neznám, ale jsou to květy a listy. Tak bych to zkusila 10 minut, jako zlatou střední cestu.
Já miluju pu-erh (což ten na fotce není) a ten se louhuje od 30 sekund do 3 minut, podle způsobu přípravy a typu čaje. Kvalitní earl grey se louhuje klidně i jen 10 sekund, já tak moc kvalitní nemám, takže ho mám na 40 sekund a je to teda síla
A koupený v obchodě v sáčku, třeba Ahmed Tea má napsáno 3-5 minut. Zelený čaj bývá od jedné do tří minut, podle typu a kvality. Na druhou stranu kopřiva se louhuje 15 minut
Takže těch 10 minut není příliš univerzálních a počkala bych, jestli to někdo nepozná případně ať kamarádi kontaktují toho, od koho to koupili a zeptají se.
No pokud je tam zelený čaj a bude to louhovat 10 minut bude to hořké/trpké
Taky je třeba brát v úvahu to že se někdo prohlásí za bylinkáře ještě neznamená že tomu rozumí...kdoví jestli tam bylinkář jen neshrnul nějaké zbytky ze stolu ![]()
Dobrý den všem!
Děkuji za odpovědi. Čaj je dovezený z Číny (jinými slovy kamarádi byli v Číně a přivezli nám tento čaj) - asi to nebylo z popisku jasné. Takže žádné webovky skutečně nenajdu a pana bylinkáře jistojistě také ne
Nebála bych se toho, že by byl čaj špatný, ale neradi bychom ho zničili přípravou.
Ptám se zde, protože jsme teď mimo a vzali ho s sebou, že si ho tu uděláme, ale vůbec nám nedošlo, že nevíme jak na něj... Zpátky v ČR zajdu do nějakého čajokrámku a pozeptám se, to nás také napadlo jako první (+nedaleko máme jídelnu pana Číňana (opravdového), tak to zkusíme i u něj).
Jen jsem si říkala, že by třeba mohl vědět někdo zdejší.
Až to zjistíme, dopíšu. I tak ale děkuji za postřehy a tipy a přeji krásné léto!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.