Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Invaze plevele z kořenů, jak se ho zbavit

Od: ladas odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, prosím o radu co mi to vyrostlo na zahradě, ale hlavně jak se jí zbavit. Před dvěma lety se objevily koncem jara listy této rostliny v záhodě jahod, tak jsem si řekl, že ji nechám vykvést, a to byla chyba. Místo květu se na konci léta objevily další listy v okruhu asi jednoho metru od původní rostliny. Takže ty jsem už vykopal a zjistil jsem, že rostou z hloubky z bílého kořenu. Na podzim při rytí jsem zjistil, že kořeny se rozrůstají vodorovně v hloubce dvacet až třicet centimetrů až na jílové vrstvě. A z každého kousku kořenu co zůstane v půdě po čase vyrůstá další rostlina. Nynější stav i přes mou snahu je kytka rozlezlá v průměru tři metry. Zkoušel jsem listy potírat i roundapem, ale ty hluboké kořeny stejně nezlikviduje. Děkuji za rady.

Invaze plevele z kořenů, jak se ho zbavit
Invaze plevele z kořenů, jak se ho zbavit #2
Invaze plevele z kořenů, jak se ho zbavit #3

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Vypadá to na podběl lékařský...
zdravi.euro.cz/...
Je to nenáročná rostlina, která se rozmnožuje podzemními výhonky.
doplněno 01.08.23 12:35: A hubení? Problematické...konec článku...
novinky.cz/...

hodnocení

5x

Jestli se nechcete smiřovat s tím, že vám zaroste zahradu nebo se nedáte na bylinkaření, tak zakupte herbicid Lontrel 300. Nechte listy pořádně narůst a stříkněte. Dodržte koncentraci v návodě. Podle potřeby můžete opakovat.

liska5
hodnocení

4x

Tak tyhle listy podbělu jsme chodili každoročně sbírat a sušit. Celou půdu velké vily jsem jimi pokryla. Pěkně kladené vedle sebe na rozložených Rudých právech. To byla kila, co jsem nasušeného podbělu nanosila do školy. Máte pravdu, na jílové hlušině rostly. Možná by jim vadilo pořádné /živočišné/ vyhnojení. Jinak je můžete dodávat farmaceutům, a hned máte byznys. :-D I květy se vykupují.

ladas
hodnocení

Děkuji za reakci, že by to měl být podběl mě ukázala i aplikace PlantNet, ale mě to nikdy nevykvetlo a podle obrázků na internetu mě přišlo, že má podběl asi jiné kořeny. Asi se tedy smířím s tím, že mi zahrádku pomalu zaplevelí léčivka :)

liska5

Podběl kvete už někdy v březnu, sotva sleze sníh, kdy ještě nemá pořádně listy. Jsou to takové žluté hvězdičky, co pak jako pampeliška mají ta semínka - padáčky a tím se rychle šíří. Sklízí se sotva rozkvetou. Staré květy se už nehodí, snadno se mění na to chmýří. Listy se sbírají hned po odkvětu - mladé. Asi tak v červnu. Jak usušené květy i listy musí zůstat absolutně suché a nenamačkané, jinak se znehodnotí. Dělají se z nich léky proti kašli. Jeho název Tussilago známe z názvu kapek Tussilen. Jinak květy patří k těm prvním včelařským.

liska5

Jediné, s čím se dá podběl splést, je devětsil lékařský. Ten má ale časem podstatně větší listy, až deštníky a kvete v předjaří, kdy ze země vylezou květenství, takové bleděrůžové až fialové palice. Nebo spíš devětsil bílý, který je trochu menší a paličky květenství bělavé. Jenže devětsil roste ve vlhkých převážně horských údolích- typický pro Jeseníky. Lidi mu říkají mylně lopuch, což je bodlák, co se chytá na tepláky... Devětsil se nevykupuje. Používali ho k vykuřování a žvýkání v dobách morových.

ladas
hodnocení

Ještě přikládám aktuální foto z cestičky, kde jsem ho nechal růst a kde ho chci stříknout roundapem (pro porovnání velikosti je tam konev). Přidávám i jednu fotografii, že mi tam neroste jen podběl :). Jinak všem moc děkuji za příspěvky, mějte se fajn, Láďa.

Invaze plevele z kořenů, jak se ho zbavit #4
Invaze plevele z kořenů, jak se ho zbavit #5
Invaze plevele z kořenů, jak se ho zbavit #6
jiofa

Abyste z toho nakonec neměl devětsil !:-D Moc tomu podle obrázku nechybí.

Invaze plevele z kořenů, jak se ho zbavit #7
liska5

Však jsem mu to včera napsala, že je možná záměna. Ty listy jsou na podběl relativně velké. Uvidí zjara, až devětsil vystrčí jarní lodyhy, ty palice.

jiofa

liska5: Tak ten Váš příspěvek teprve nyní čtu a tak se omlouvám. Takříkajíc neopičil jsem se a hledal alternativu k dotazu.

liska5

Ne, naopak, to je dobře, když se sejdou názory z různých stran. Pochybovat je tu na místě. Rostliny se začínají vzdalovat těm podbělovým. V té jílovici se zatím tolik neprosadily, jako v mokrém listí v údolích pod Rejvízem.

jiofa

U toho obrázku mělo být petasites kablikianus. To ale jen jako oprava.

Invaze plevele z kořenů, jak se ho zbavit #8

hodnocení

0x

To bude ten podběl. My to máme doma na jednom místě a roste to jak blbé. Možná by vám pomohlo dát na ten záhon nějakou folii nebo i starý koberec, rok počkat a samo to zmizí. Sousedé takto likvidovali bršlici. Akorát se tedy musí čekat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]