Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stříhání stromků

Od: milan85 odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, chci se zeptat, mám na chalupě asi 10 jako sloupovitých stromků. Je možné, že je musím co 14 dní sestřihávat, aby zůstaly úzké, hlavně švestky a meruňky. Jsou asi 4 roky staré, takže výšku jsem zastavil někde na 4metrech, ale boční větve mi pořád obráží. Nevím jak to zastavit, co dva týdny asi tak 15-20cm přírůstky. Děkuji

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

2x

Růst omezující stříh se provádí po jarním vyrašení nových prýtů, tedy letní střih. Zimní a předjarní střih naopak růst podporuje. Prostudujte si tvarování vřetenovité koruny. Zrovna meruňky na vřeteno nejsou vhodné, těm naopak vyhovuje kvůli proslunění kotlová koruna, takový tvar poháru. Navíc obecně nejplodnější jsou u ovocnanů větve vodorovné.Větve trčící nahoru zdaleka tolik neplodí. U těch vřeten je to o brachyblastech, krátkých plodonosných větvičkách, abyste je promyšleně zachoval.

hodnocení

0x
No jo, stromy to už tak mají od přírody. Rostou a rostou.
Pokud chceš zastavit růst, musíš je střihnout těsně nad zemí.
26.07.23 12:00

*smich**frajer*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]