Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zahradní jezírko -zelená barva, úhyn ryb

Od: kuratko® odpovědí: 13 změna:
Zdravím,máme zahradní jezírko, má asi 3,5 kubiku, od loňského roku se v něm tvoří zelená voda a stále nemůžeme nalézt příčinu. Do toho nám uhynulo teď pár koi kaprů. Jezírko máme asi čtyři roky, první dva vše ok a pak začala voda zelenat. Přidávali jsme už i chemii,na chvíli se trošku upravila a pak zase nanovo. Do toho jedna rybka letos nemocná,podle rad nejspíš jarní viróza,tak jsme ji nechali stranou v jiné nádobě a pak jsme ji navrátili a vše ok. Za dva měsíce rybky ani nebyly vidět,nezraly a asi tři rybky mrtvé. pH vody vysoké,voda zelená. Opět teda chemie,ale téměř bez efektu. Už jsme další dávat nechtěli. Dokonce jsme pořídili silnější filtraci s UV lampou,voda se trochu vyčistila za docela krátkou dobu,PH se srovnalo a rybky zase plavaly nadšeně a večer bastily jak o život. Mysleli jsme si,že se tedy brzy vše srovná a voda vyčistí. Nyní jsme na tom opět stejně asi po třech týdnech. Rybka jedná mrtvá..ale ta tam mohla být ještě někde uvíznutá. PH vysoké,voda zelená, ač už je lépe vidět do hloubky,rybky nežerou zase,ani nejsou vidět na hladině. Máme jezírko na jižní straně,slunce zde dost pálí tedy samozřejmě,tak jsme pořídili i slunečník,aby bylo více zastíněné. Ani to nepomohlo. Tak už si nevíme rady. Máte někdo nějaký nápad,radu? Rostlinám se vůbec nedaří, dost trpí mi přijde, neprospívají. Chceme ještě pořídit stromky kolem,aby jezírko více zastínily,jestli není to slunce největší problém tedy.posilam foto a moc děkuji
Zahradní jezírko -zelená barva, úhyn ryb
Zahradní jezírko -zelená barva, úhyn ryb #2
Zahradní jezírko -zelená barva, úhyn ryb #3

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jk2021
hodnocení

3x

Slunce je velký problém, při malé hloubce a ploše jezírka se voda rychle ohřívá, což podporuje růst sinic/dlouhých řas vytvářejících toxiny a znesnadňujícíh absorbci kyslíku, problém, by mohl být i přílišný počet ryb, které svým vyměšováním dodávají do vody příliš dusíkatých látek - tedy vlastně řasy hnojí nebo nedostatečně účinná/poddimenzovaná filtrace.

jk2021

+ možná moc stojatá voda.

hodnocení

Mockrát děkuji. Chtěli bychom vyřešit nějak to zastínění. Kolik ryb by tak prosím odpovídalo velikosti jezírka? Máme asi teď šest kusů.
jk2021

Nejsem žádný odborník a jdu nato jen rozumem. Také máme u domu jezírko na jižní straně a měli jsme/občas pořád máme problémy s řasami a řešili jsme to rozšířením plochy jezírka cca na dvojnásobek, výrazným předimenzováním filtrace s UV lampami, zvýšením průtočnosti a přidáním dodatečného vzduchování. Šest ryb může být přiměřené množství, ale také to může být moc - podle velikosti ryb i jezírka.

hodnocení

0x
Není se čemu divit při tak malém objemu vody a hloubky, v tak malém objemu nemůže fungovat samostatný biotop.
Ryby zrušte, vysázejte okrasné rostliny.

jiofa
hodnocení

0x

"Dočkat času, jako husa klasu" samozřejmě vhodnou vysadbou všemu pomůžete. Žádná chemie netřeba. Chybí tam celková mini biodiverzita, která bude udržovat vodu a prostředí v souladu s přírodou. Mám nádrž podobné velikosti vaší a nikdy voda zelená nebyla (snad v začátku 1x či 2x). Karasové se množili, žáby, čolci, užovky, vážky ... každý rok k vidění. Přítok při dešti ze vzdáleného svodu z okapu. Příkládám před chvilkou vyfocené foto jen pro ilustraci mini biodiverzity jezírka cca 5x3m. Jižní strana, stín jen za poledne z vyšší ho stromu.

Zahradní jezírko -zelená barva, úhyn ryb #4
Zahradní jezírko -zelená barva, úhyn ryb #5
23.07.23 13:28

*palec*nádhera

Dobrý den p . Jiofa.

Chápu to správně že máte jezírko bez filtrace tedy pouze "přiroda".Mohu se zeptat zda nevíte(ale je mi jasné že dnes si to asi už nebudete pamatovat) co tam máte za rostlinky?Protože pokud máte bez filtrace a ruzných blbostí takhle krásnou vodu tak je to super.Mám jezírko podobné Vaší velikosti bez filtrace a bohužel co se týká vody tak nedaří...

Možná tam vidím plus že to doplnujete deštovou vdou já samozřejmě plním z vodovodního řádu

jiofa

Každé jezírko (nádrž) bude specifické. Já jsem se snažil aby bylo jaksi přirozené, jako nějaká pozamenutá tůňka kdesi v bujné vegetaci. Osazení bylo více méně pokusné a zůstaly jen ty rostliny, které přežily 25 zim mrazů a zamrznutí jezírka téměř na dno (v Podkrkonoší). Zůstal leknín, puškvorec, kapradina v bahně. Osazení je hlavně, aby co nejvíce rostliny překrývaly okraj a mnohé se skláněly nad vodu. Po 25 letech jsou to rozložité japonské azalky (3 barvy na jaře fantastické květem), dále kapradí ve stínu ozdobnice čínské a ještě asi dvou trav, skalník, brslen a ještě jeden keř s drobným kvítkem a listím. Ano, občas přitékající voda je rozhodně velké plus, neboť deštivé období vám zcela vymění vodu. Letos to je ovšem bída. Nikdy jsem žádnou úpravu vody nedělal a nechal vše na přírodě. Samozřejmě udržba je potřeba, část bahna odstranit, pokrátit rostliny (už je třeba). Vloni jsem tam měl párek kachen divokých a to jsem ve městě, ne centrum. Ano, částečné stínění blízkostí vegetace, pokryv části hladiny leknínem, čerstvá dešťová voda a život ve vodě všech možných živočichů určitě přispívá k čistější vodě. Kdysi jsem měl karasy. Teď je to bez ryb, neboť ty by ostatní život vodního hmyzu zcela zlikvidovali. Spousta velkých vážek, vodomilek, potápníků, jak jsem psal i užovky, skokan zelený. To vše se často každým rokem objevuje. Takže mnoho úspěchu a radosti přeje -jiofa.

Já Vám děkuji.Takže prostě žádná filtrace nic?Ani žádné provzdušnování?A vodu máte čistou průzračnou?. Jezírko jsem vypustil dělám větší čištění a trochu předělám.Karasy už taky nově dávat nebudu.filtraci také nemám.Kachny,žáby a všechen vodní svět jsem tam měl ale jen s tím rozdílem že voda je zelený stojící žabinec..

Děkuju

jiofa

Bez všeho co někteří výše popisují. Slovo průzračnou bych nenapsal, ale průhlednou až ke dnu. Až dlouhodobě více poprší, potom i průzračná. Přitéká mi čistá, ničím neznečištěná dešťová voda a taková tam dlouho, do dalších dešťů zůstane. Dno i voda je plná života. Možná někdo takovou vodu nemůže ani vidět a proto používá různé chemie, filtry atd. Kachny se tam zastavily náhodou, když letěly kolem.

hodnocení

0x

Více rostlin,hlavně lekníny.A ryby do malého jezírka jsou nejlepší karasové.Ti prospívají i v malém jezírku.Máme je tam už spoustu let,jen na zimu je stěhujeme do sklepa,do plechové vaničky.Koi kapři a ostatní ryby potřebují více vody a dobrou kvalitu vody.

hodnocení

0x

Vloni jsme udělali stejnou chybu jako Vy.Malý obsah vody cca 7m3,žádné rostliny.Ryby jsme nechtěli protože znečiští vodu.Start byl bakteriemi na radu,, odborníka,,ale to bohužel nefungovalo,takže řešíme co s tím příští rok.Momentálně to řeší,bazénova chemie aby jsme se vyhnuli barvě jako máte Vy.

Zahradní jezírko -zelená barva, úhyn ryb #6

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]