Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké trvalky vysadit mezi šedé kameny za plotem

Od: nena odpovědí: 11 změna:

Dobrý den , chtěla bych Vás poprosit o radu . Za plotem kde máme mětský obrubník roste neustále plevel a nevypadá to mocké hezké. Tak jsem veškerý plevel vytrhala a je tam ted jenom hlína tak bych se chtěla zeptat, když bych na tu hlínu položila textilii a nato středně velké šedé kameny jaké nenáročné trvalky byste mi poradili aby se hodili k těm šedým kamenům aby to vypadalo vkusné a hezké. Jinak si to budu samozřejmně platit sama se vším všudy. Ale co mne hlavně zajímá ,zda to musím předem ohlásit technickým službám nebo na město? Že obrubník který je za našim plotem, že bych ho ráda nějak dala do pořádku aby to vypadalo hezky . Předem moc děkuji za Vaše náměty a doporučení.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hanna
hodnocení

6x
Folii bych nedávala, trvalky se nerozrostou a pod folií je mrtvá půda. Jeestli je tam slunce a sucho, posadte levanduli, šalvěje, rozchodniky a netresky. Vysoke trapatky, perovskie a nějaké trávy. Celé bych to zasypala šterkem.

futra
hodnocení

2x

Podle mě by jste to ohlásit měla,protože můžou mít na to místo už určenou výsadbu a tu vaší by mohli vyházet.Nebo vám napíšou ,aby jste odstranila neschválenou výsadbu na obecním pozemku ,jako tomu bylo u nás v ulici.

nena
hodnocení

Děkuji a mám to ohlásit na TS nebo na město?

nena
hodnocení

Pokud by s tím TS nebo město nesouhlasili, tak nevynadají mi že jsem si dovolila vyplít plevel? a nechala jsem tam jenom holou hlínu?

Sousedka už má řeči, že prý mi vynadají i za vytrhání plevele. Má podle Vás pravdu? Děkuji.

hodnocení

2x

Žádné město neplýtvá obrubníky jen tak. Proto si nemyslím, že by hned vedle obrubníku byl Vás plot a z druhé strany obrubníku už louka. Někde tam je (nebo má být) chodník. Na chodník, i když jako chodník nevypadá, v žádném případě nedávejte kameny. Pokud je za obrubníkem opravdu plocha, kde vůbec nikdo nechodí, nejezdí na kole atd., dejte tam něco levného pokryvného.

nena
hodnocení

Vedle toho obrubníku je chodník a kolem toho běžně chodí lidé na vycházku apod. Nebo tam vysít nízkou trávu? Děkuji

liska5
hodnocení

2x

Jak je to velká plocha? Já bych tam napíchala větvičky rozchodníků / sédum/, co se dají nasbírat v přírodě nebo od někoho ze skalky. Taky nějaké netřesky. Nic z toho se nemusí zalévat. Dávat kameny, kde sekají TS trávu, není dobrý nápad.

nena
hodnocení

Plocha je velka 4m2 šířka 60cm . Pokud by s tím byli nějaké problémy, tak asi se rozhodnu pro tu trávu aby tam nerostl ten nepěkný plevel . Děkuji

hodnocení

2x
U našeho plotu je silnice, tu ukončili na straně obrubníky a na hlínu dali šedé kameny. V nich rostl plevel, i tráva pýr. Rozhodla jsem se pýr zničit, aby se nevysemenil. Před lety jsem použila Roundup. Uschlý plevel šel rychleji posbírat. Pýr jinak vyplet skoro nejde. Kvůli zimnímu posypu solí musely být rostliny odolné vůči soli, i suchu v létě. Jde o pruh výsadby jen asi 30 cm, možná 20 m. Zasázela jsem jen sedum spurium, druh s růžovými květy, má listy i v zimě. Asi 3x za rok plochu musím vyplet, ale je hezčí, než s plevely.
Líbilo se mi tam i sedum rupestre, stříbrná forma, ta mi rostla nejlépe. Jenže ta podle mne zvládá sůl hůř. I ty mají listy i v zimě. Krásný je i v zimě rožec plstnatý,zůstává stříbrný a sucho zvládne taky. Jen se musí u všech pak ostříhat odkvetlé květy se stonky. Líbí se mi i kostřava sivá stříbrná. Ta se prodává mezi semínky trvalek, nebo pak mezi okrasnými trávami. V zimě je pak méně stříbrná. Listy má v zimě dlužicha, na jaře listy vymění. V městské výsadbě jsem viděla i kakost, dlouho kvete, v zimě nemá listy, vyšší rozchodníky listy přes zimu nemají taky. Další rostlina s listy v zimě, je devaterník nebo mateřídouška citronová, netřesky jsou krásné i v zimě.
Já jsem výsadbu nehlásila, protože se město už několik let před tím nesnažilo plevel ani posekat. Ale musím počítat s tím, že město může plochu poničit i výkopovými pracemi. Pro město často péče o záhon skončí tím, že na hlínu dají vrstvu kamenů a věří se, že plevel neporoste. To ale neplatí.
nena
hodnocení

Dobrý den, moc děkuji všem za krásné a poučné náměty a inspirace. Krásné léto ve zdraví všem*srdce*

hodnocení

0x

J miluji hosty-bohyšky. Jsou v různých barevných variantách a když se zkombinují, je to veliká paráda.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]