Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Živý plot - habr, buk

Od: tm odpovědí: 7 změna:
Chtěl bych vysadit živý plot, asi 20 m. Mám dobré zkušenosti s habrem, rychle roste a krásně se větví. Rád bych tedy zůstal u habru. Aby to ale nebyla souvislá řada jedné rostliny, rád bych ho s něčím namíchal. Ideálně něco ve stylu habr - červený buk. Jenže červený buk je oproti habru hodně drahý a asi poroste pomaleji. Napadá vás nějaká jiná rostlina místo buku, která by rostla zhruba stejně rychle jako habr, dala se řezat a měla třeba červené listy? Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

1x

Já bych zařadila keřové muchovníky, jsou nenáročné, mají pěkné listy, kvetou a dají se jíst i zavařovat. Tavolu s vínovými listy, nějakou kalinu, spireu s těmi dlouhými bílými paprsky, Zařadila bych bohatě růžově kvetoucí kolkvícii, nějaký fialový šeřík, možná japonskou vrbu s růžovými listy., Někde by mohly být nižší keře, nebo před nimi, když je prostor, jako ořechoplodec, i zlatici, ibišek, kdoulovec, tavolníky...Prostě zašla bych do dobrého okrasného zahradnictví a skládala, jak by mi radili.

tm
hodnocení

O muchovniku jsem uvažoval podél terasy, ale trochu mě odradilo, když bratr koupil muchovniky a má minimální přírůstky a nikdo neví, kde je problém. Navíc jsou poměrně drahé. Budu sázet v 550 m. Zaujala mě ta tavola, na tu už jsem koukal, ale nevěděl jsem, jak se to jmenuje. Myslíte, že z té by šel také úzký živý plot, snáší dobře řez a větví se snadno? Jinde mám habry a musím říct, že mě překvapily, jak rychle rostou a jak se snadno větví po zastrizeni. Chtěl bych je ale něčím namíchat. Mám rád Buky, ale cerveny buk je o dost dražší než habr a myslím, že se nebude tak dobře vetvit jako habr. S ohledem na cenu bych musel dát třeba 5 habru, pak jeden cerveny buk.
liska5

Ta vínová Tavola kalinolistá Diabolo celkem rychle vytvoří plný keř s více větvemi, odolná. Jde nádherně do kontrastu se světlezelenými keři. Muchovníky určitě, ale je více odrůd. V práci máme stromkové asi 3 m vysoké, z toho polovina kmen. Zato na balkoně jsem měla v květináčích malé muchovníky. .Měli jsme před 30 lety bohatý keř skoro 2 m, který hodně plodil. Tvarovala jsem ho. Nakonec kvůli chodníku jsme ho museli zrušit. Už nikdy jsem tak bohatě plodící neviděla. Je dekorativní, nenáročný a žádné choroby. Kolkvicie jde trochu do šířky. Když kvete, tak je to světlerůžová koule a právěže v době, kdy už odkvetou šeříky. Pěkný je světlezelený ořechoplodec, co modře kvete. Ten jsem musela víckrát brzy zjara sestříhat, aby z něj byl kompaktnější keř. Ten milují včelky. Dá se koupit i tmavolistá okrasná bezinka, parádní. Taky jsem viděla černý jeřáb /aronii/ jako keř. Na podzim mu červená listí. Někde, kde chcete neopadavý keř, aby tam nebylo vidět, tak zasaďte bobkovišeň.

hodnocení

0x

Podívejte se na acer campestre.

hodnocení

0x

Já teda neporadím, ale v jedné vesnici mají plot, a u něj vysázené různě barevné a i různě tvarované keře. Vše jim roste v jedné rovině a je to pastva pro oči. Ty sladěné barvy nemají chybu. Místem jen projíždíme, ale pokaždé se kochám. Zkuste pohledat v nějaké FB skupině. Kdyby měla takový plot řešit, tak i za cenu větší investice. Ten pohled poté stojí za to *palec*

@sepi
Můžeš nám to prosím vyfotit a šat sem?
tm
hodnocení

Nebo odkaz na mapy

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]